Könyv jelent meg a magyar filmfesztiválokról

Filmfesztiválkörkép – A magyar filmfesztiválok működése és lehetőségei 2011–2020 között. Ezel a címmel jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia legújabb filmes tanulmánykötete.

Magyar Nemzet
2023. 04. 26. 13:43
Fesztiválkörkép
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Filmfesztiválkörkép – A magyar filmfesztiválok működése és lehetőségei 2011–2020 között című kötet hiánypótló munka, amely a 2021-es I. Savaria Konferencia szakmai anyagaira támaszkodik. A szakmai rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) összefogva a Savaria Filmalapítvánnyal szervezte. A kötet az MMA MMKI gondozásában, a MOME, a FilmHungary és a Savaria Filmszemle szakmai támogatásával jelenik meg. A kötet szerkesztője Kollarik Tamás.

Fesztiválkörkép
Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója. Fotó: Teknős Miklós

A kötet írásait a legfontosabb magyar filmfesztiválok igazgatói jegyzik

Az I. Savaria Konferencián a Kárpát-medence magyar szervezésű filmfesztiváljai mutatkoztak be, azzal a kimondott céllal, hogy az előkészítésben és a megvalósításban dolgozó meghatározó szakemberek megismerjék egymást. A konferencia nyitóelőadását Kollarik Tamás, a konferencia elnöke tartotta, ami Vincze Zsuzsanna és Kollarik Tamás közös kutatásának bemutatásával indult. Annak érdekében, hogy a magyar filmfesztiválok helyzetét feltérképezzék, 2020 februárjában egy 32 kérdést tartalmazó kérdőívet állítottak össze, amit a jelenleg is működő filmfesztiváloknak küldtek meg, önkéntes adatszolgáltatásra kérve őket. Az adatszolgáltatást a fesztiválok háromnegyede teljesítette, az így kapott adatokból, valamint internetes felületekről, szakmai, támogató szervezetektől kapott információk alapján állt össze a nyitóelőadás, és ezek alapján kezdhették meg a szervezők a konferencia megszervezését. 

A konferencia Kollarik Tamás producer, jogász, egyetemi oktató, filmes szakember moderálásával és nyitó előadásával indult, majd Bíró Tibor igazgató a CINEFEST Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról beszélt, Paszternák Ádám ügyvezető a Kreatív Európa Iroda Média alprogramjáról, míg Bartók Csaba a felvidéki képírók helyzetét mutatta be. 

Demeter Éva fesztiváligazgató az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál történetét ismertette. Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója az Uránia és az Urániák történetéről tartott előadást, Tolnai Szabolcs filmrendezőtől a Vajdasági magyar filmszemlékről hangzott el kiváló ismertető, Lovass Tibor alapító-szervező a Göcsej és a Savaria filmszemlék küldetéséről, szerepéről, történetéről beszélt, Zágoni Bálint rendező, forgatókönyvírótól az erdélyi magyar filmszemle, a Filmtettfeszt húsz évét mutatta be a konferencia résztvevőinek. Mikulás Ferenc igazgató a Kecskeméti Animációs Fesztivált hozta el az érdeklődőknek, míg Fülöp József, a MOME rektora az animációs műfajról és közönségéről beszélt.

A megjelent kötetben a konferencián felszólalók mellett Szosznyák Dominika, a MOME Anim fesztiváloztatásért felelős szakembere jelentkezett tanulmánnyal az animációs fesztiválok szerepéről.

Az elmúlt fél évtizedben a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete – Kollarik Tamás filmes szakember koordinálásával – hiánypótló kutatásokat végzett és unikális filmes könyveket jelentetett meg, amelyek nemcsak a mozgóképes szektorban dolgozó szakemberek könyvtárának kötelező kötetei lettek, de egytől egyig bekerültek az egyetemi oktatásba is. A Fudamenta profunda sorozatban a Mozgókép és paragrafusok, az Animációs körkép és a Film és jog, a Documenta Artis sorozatban a Magyar producerek I., a Magyar forgatókönyvírók I. és a Magyar animációs alkotók I.  címen megjelent könyveket nemcsak a szerző-szerkesztő Kollarik személye és munkája köti össze, hanem az is, hogy a  legelismertebb kortárs szakemberek és szektorális szereplők a szerzői vagy az alanyai a köteteknek. Ez a munka a Filmfesztiválkörképpel folytatódik, és  az idei Kecskeméti Animációs Fesztiválon Kollarik Tamás szerkesztésében a Magyar animációs alkotók II. kötet bemutatóját is várhatjuk.

Borítókép: Takó Sándor, Kollarik Tamás, Mikulás Ferenc és Lovass Tibor (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.