Látványtér – 15 év címmel nyílik kiállítás a Pesti Vigadóban

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpia programelemeként valósul meg a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságának éves kiállítása a Pesti Vigadóban. A Látványtér – 15 év című tárlat szervezői nyílt felhívással a teljes szakmát szólították meg, a jelentkező tervezők pedig maguk dönthettek arról, mely munkájukat kívánják ezen a fórumon megmutatni az elmúlt 15 évből.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 04. 13. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első Látványtér kiállítást még 2010-ben rendezte meg a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (MALÁT) közös szervezésében. A kiállítást az a gondolat hívta életre, hogy bár az alkotók munkája nélkül nem jönnének létre az előadások, nem születne meg a színpadon az a bizonyos „varázslat”, a nagyközönség előtt nevük és munkájuk mégis leginkább ismeretlen. Azóta pedig a Látványtér sorozatcím alatt évente megrendezett tárlatok sokat tettek és tesznek a szakma láthatóságért, elismertségéért.

látványtér
Az idei Látványtér kiállítás szervezői nyílt felhívással szólították meg a teljes szakmát (Fotó: Horváth Judit)

Az idei, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében megvalósuló kiállítás nyílt felhívással a teljes szakmát szólította meg, a jelentkező tervezők maguk döntöttek el, mely munkájukat kívánják ezen a fórumon megmutatni az elmúlt 15 évből. Minden díszlet-, jelmez-, világítás- és bábtervező 2008 és 2023 közötti időszakban megvalósult egy munkájával nevezhetett. A kiállítók névsorára tekintve elmondható, hogy több generáció képviselteti magát, számos fiatal alkotó is szerepel a tárlaton.

A kiállítás anyaga szubjektív és esetenként csak egy kis részét mutatja be a művész életművének. Mindez csak töredéke a magyar látvány-, díszlet-, jelmez- és bábtervező szakma által vizuálisan megálmodott megannyi előadásnak az elmúlt 15 évben.

A kiállítótérbe pedig nem csak tablók kerültek, de eredeti tervek, díszletelemek, makettek, bútorok, bábok és jelmezek egyaránt. A programot  a nagyközönség számára álmodták meg a szervezők, remélve, hogy az elmélyülésre alkalmat adó kulisszák mögötti élmény által testközelből találkozhatnak ezekkel a munkákkal. A Pesti Vigadó kiállítóterébe pedig nemcsak tablók kerültek, hanem eredeti tervek, díszletelemek, makettek, bútorok, bábok és jelmezek is. 

A kiállító tervezők névsora:

Balla Ildikó, Berzsenyi Krisztina, Birta Gábor, Bognár Eszter, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Dévényi Rita, Kentaur Erkel László, Füzér Anni, Herman Anett és Pajor Patrícia, Hoffer Károly, Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Horváth Kata, Ignjatović Krisztina, Bianca Imelda Jeremias, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Kiss Borbála, Michac Gábor, Molnár Zsuzsa, Németh Anikó, Orosz Klaudia, Palya Gábor, Papp Janó, Rákay Tamás, Rátkai Erzsébet, Rózsa István, Székely László, Szendrényi Éva, Szlávik István, Tordai Hajnal, Tóth Kázmér, Varjas Zsófi, Varsányi Anna, Vereckei Rita, Virág Vivien, Zeke Edit

Kurátor: Balla Ildikó.

A kiállítás az április 20-ai megnyitót követően április 21-től egészen június 25-ig látogatható a Pesti Vigadóban. 

Programok, rekordok, riportok a  Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

 

Borítókép: Michac Gábor tervei a Hamupipőke című előadáshoz (Fotó: szinhaz.org)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.