Megrendezni és megérteni

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpia szombati ünnepélyes megnyitórendezvényén Theodórosz Terzo­pulosz görög rendező, a színházi olimpia nemzetközi bizottságának alapító elnöke is köszöntötte a hazai szervezőket, kollégáit és a közönségét. A világszínházi esemény egyik kiemelt fesztiválja a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amelynek vasárnapi nyitóműsora az athéni Attisz Színház Nóra című előadása, Theodórosz Terzopu­losz rendezése volt. Ezt követően a szervezők könyvbemutatóra és közönségtalálkozóra invitálták a nézőket, amelynek végén Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és a 10. színházi olimpia művészeti vezetője is üdvözölte kollégáját.

2023. 04. 18. 5:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dionüszosz visszatérése címmel jelent meg magyarul a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) gondozásában Theodórosz Terzopulosz görög színházi rendező kötete. Antal Zsolt, az SZFE oktatásfejlesztési és tudományos rektorhelyettese a vasárnapi Nóra című előadás utáni kötetbemutatón és közönségtalálkozón Lukácsy György moderátor kérdésére elmondta: fontos, hogy az egyetemi hallgatók felkészültségét az intézmény minden eszközzel segítse. Kiemelte, hogy Theodórosz Terzopulosz módszertani munkájában olyan tartalommal találkozhatnak a művészképzésben részt vevő hallgatók, amely önismeretet, fizikai felkészülést és spirituális jelenlétet is igényel.

színházi olimpia
Könyvbemutatóval egybekötött közönségtalálkozót rendeztek a MITEM nyitóelőadása után (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)


Kozma András, a könyv fordítója az általa látott Theodórosz Terzopulosz-rendezéseket idézte fel, és arról beszélt, az évek során egyre jobban vágyott arra, hogy szeretné a szövegeit magyar nyelven is megszólaltatni. Kiemelte, hogy a kötet nemcsak szakkönyv, hanem egyben egy színházi tréning leírása is.
 

Először is szeretném megköszönni a lehetőséget Vidnyánszky Attilának, hogy részem lehet ebben a kalandban; Kozma Andrásnak, hogy lefordította a könyvet és a kiadónak, hogy nagyon sokat dolgozott azon, hogy egy ilyen minőségben jelenjen meg a kötet

 – mondta Theodórosz Terzopulosz. A moderátor kérdésére elmagyarázta, miért szakított a realista színházzal s keresett új irányokat. Mint mondta, ő az emberi természettel foglalkozik, de az állandóan átalakul, elszökik előle, így szalad utána, hogy megpróbáljon egy szcenáris nyelvet létrehozni. – A könyv fedőlapján egy sámán Dionüszosz látható, amelyen negyven évvel ezelőtt kezdtem el dolgozni. Ekkor adatott meg nekem ugyanis az, hogy az egyik legrégebbi tragédiát, a Bakkhánsnőket rendezhettem. Számomra azonban Brecht adta az alapokat, és onnan elszakadva nem tudtam, hogy miként kezeljem a tragédiát. Végül a darab mély tartalma miatt a két hónapos próbaidőszak kilenc hónapra nyúlt el, csakúgy, mint egy várandósság ideje. Már nem azért küzdöttem, hogy megrendezzem, hanem azért, hogy megértsem a Bakkhánsnőket. Megpróbáltam elérni az elérhetetlen, felfejtetni a misztikus elemeket. Így és ezért kezdtem el a kutatást, hogy megismerjem az ősi tradíciókat – osztotta meg gondolatait a nézőkkel a görög rendező.
 

– Annak a nagy színházi alkotógenerációknak a tagja, akik még halálosan komolyan vették a színházat, és hittek abban, hogy a világon mindent meg lehet változtatni a művészet erejével. Jó volt hallani, ahogy a hagyományokról beszél, mert egyszersmind úgy akar változtatni a színházon, úgy próbál újat mondani, hogy először megismeri a hagyományokat, de nemcsak a sajátját, hanem más kultúrák hagyományait is – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója és a 10. színházi olimpia művészeti vezetője. Ezt követően az igazgató köszönetét fejezte ki Theodórosz Terzopulosz görög rendezőnek, hogy segédkezett a színházi olimpia megszervezésében. 

Elárulta azt is – bár évadot még nem hirdetett a budapesti teátrum –Theodórosz Terzopulosz Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című drámáját állítja majd színpadra a Nemzetiben.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Nóra (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.