Nagy idők nagy tanújának emlékirata

Az Erdélyi Szalon Kiadó új, különleges kötetének bemutatóját tartják ma délután hat órakor Telkiben, a Kodolányi János Közösségi Házban. Tapolylucskai és kükemezei Bánó László gépészmérnök Életem… (1857–1944) című, eddig kiadatlan, 1934 és 1944 között írt, archív képekkel gazdagított emlékirata számos kevéssé ismert, magyar vonatkozású családtörténeti, illetve magyar és külföldi vonatkozású technikatörténeti információt tartalmaz. A kötetet Bánó Attila író rendezte sajtó alá.

2023. 04. 25. 9:00
emlékirat Bánó kúria
Fotó: Bánó Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A könyvben olvashatunk Bánó László az 1880-as években az Egyesült Államokban töltött tanulmányútjának és gyakornoki munkáinak kordokumentum értékű részleteiről, majd az onnan hazahozott aratógépek itthoni fogadtatásáról. Emlékei közül kiemelkedik az 1916-os koronázás. Ő kapott ugyanis megbízást a Mátyás-templom fűtési és világítási berendezéseinek megtervezésére. Rendkívül érdekes az akkori technikai nehéz­ségek leírása és az a napjainkig titokban maradt merényletkísérlet, amely a koronázás meghiúsítására irányult. 

emlékirat
Bánó László emlékirata Fotó: Bánó Attila

 

Az emlékirat rögzíti a trianoni döntést követő tragikus állapotokat

A me­moár sok emlékképet rögzít a trianoni döntést követő tragikus állapotokról. Személyes tapasztalatok szemszögéből láthatjuk az elszakított területek prosperáló magyar vállalkozásainak tönkremenetelét, a világháború előtti ipari-technikai fejlődés megtorpanását, majd az anyaországi fellendülés jeleit, amelyet megakasztott a második világháború előtti gazdasági válság és a munkanélküliség.
Bánó László 1878-ban szerzett gépészmérnöki diplomát a Zürichi Műegyetemen. Hatalmas munkásságából érdemes kiemelni a Szűts Bélával közösen tervezett és 1895−96-ban megépített, akkor technikai újdonságnak számító, Szombathelyt, Sárvárt, majd Sopront elektromos árammal ellátó ikervári vízi erőművet. Tervei szerint készültek többek között a fűzfői lőporgyár, a Budapesti Egyetemi Klinikák, az Operaház, a Beszkárt, a Szent János Kórház, a Nemzeti Színház, a salgótarjáni és a dorogi szénbányák, valamint a debreceni klinikák gépészeti és fűtési berendezései.


A könyvhöz Chappon Miklós, a Magyar Épületgépészeti Mú­zeum igazgatója írt előszót, amelyben kiemelte, hogy Bánó László tudásával, személyes kapcsolatai­val tökéletesen beleillik a „Nagy idők nagy tanúi” körbe. Rendkívüli élettörténetén keresztül csodálkozhatunk rá a történelemre.

Borítókép: Bánó László egykori kúriája Szadán (Fotó: Bánó Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.