Simon McBurney: Meg kell hallani Janina hangját

A Complicité világhírű nemzetközi vándortársulat Simon McBurney rendezésében mutatja be a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című új darabját a színházi olimpián május 16-án és 17-én a Nemzeti Színházban. A brit színész, író és rendező napjaink egyik legújítóbb és legbefolyásosabb színházi művésze, aki a műről, s annak üzeneteiről is beszélt.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2023. 04. 29. 12:00
Simon McBurney
Fotó: Szinhaz.org/Camilla Adams
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fekete humorú, anarchikus-noir darab Olga Tokarczuk Nobel-díjas írónő azonos című regénye alapján készült. A Színház.org ismertetője szerint az elgondolkodtató, ironikus, túlvilági elemekkel megtűzdelt krimi, mese a világmindenségről, a költészetről, az aktivizmus korlátairól és lehetőségeiről. Tokarczuk nagy sikerű regényét Simon McBurney vitte színpadra az általa alapított nemzetközi vándortársulattal. A rendező az Origónak adott interjúban elmondta, hogy amikor először elolvasta a művet, úgy érezte, azonnal el kell olvasnia még egyszer.

Simon McBurney
 Simon McBurney rendezésében láthatja a közönség a Hajtsad ekédet a holtak csontjain át című darabot. Fotó: Színház.org/Camilla Adams

Meg kell hallani Janina hangját. Sürgősen. Teljesen világos volt, hogy a regényből színházi előadást kell készíteni, hogy felerősítsük ezt a hangot

– emelte ki, majd hozzátette: – A könyv egy kérés az olvasóhoz, hogy hallja meg egy hatvanas éveiben járó nő hangját, aki egy patriarchális berendezkedésű társadalomban él. Janina rendkívül világosan és artikuláltan beszél, mégis ő az, aki a társadalmi kontextusban nagyon gyakran nem látható és nem hallható. Olyan emberek hangját erősíti, akiket nem hallanak, akik a társadalom egy része számára jelentéktelenek – mint például az orvosa, aki Szíriából származik. Mindezeken túl Janina gyökeresen másképp értelmezi az emberiség természeti világban elfoglalt helyét – figyelembe véve a klímaváltozást, amely a regény megjelenése óta erősödött. Van valami huncut és ravasz politika abban, hogy ezt a felforgató szerepet egy hatvanöt éves nő tölti be, aki alig van tekintettel országa patriarchális hatalmi struktúrájára. Ez abszolút mulatságos.

A mű az éghajlati válsággal foglalkozik, ezzel kapcsolatban a rendező kifejtette:

Kolosszális, forradalmi változás ment végbe abban a tekintetben, hogy az emberi tevékenység hogyan befolyásolja az éghajlatváltozást.

Mint mondta, bízik benne, hogy a produkció üzeneteit még tisztábban hallják majd az emberek, és ez elindít valamit bennük.

Ha egy történet életre kel a színpadon, az üzenetei nagyobb hatást gyakorolhatnak és mélyebb nyomot hagyhatnak a közönségben. A regény üzenetei pedig nagyon fontosak. Remélem, hogy a darab által szélesebb közönséghez is eljutnak

– hangsúlyozta.

Az interjúban szóba került az is, hogy Olga Tokarczuk szülőföldjén, Lengyelországban a regényt megjelenésekor rendkívül ellentmondásosnak tartották. Magát az írót nemzeti árulónak bélyegezték az intézményesített hatalom, a patriarchátus és a háttérbe szorítottakkal való bánásmód miatt.

Simon McBurney ennek kapcsán úgy fogalmazott:

Olga Tokarczuk Lengyelország teljes férfihierarchiáját áthúzza egy vonallal. Ezzel természetesen felháborította Lengyelország hatalmi rendszerét. A könyv arra kéri az olvasót, hogy hallgasson egy hatvanas éveiben járó nő hangjára, aki igyekszik kitörni a társadalom és a nemi szerepek fogságából. Bármilyen kiábrándító is, sajnos kétségtelen, hogy ez még mindig sokkol.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Színház.org/Camilla Adams)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.