Természeti kincseink lencsén keresztül

A magyar természetfotó nagydíjat az Agrárminisztérium ajánlásával alapította meg a Varázslatos Magyarország szervezet. Az idei átadónak a Magyar Nemzeti Múzeum adott otthont kedd este, ahol ezt követően megnyílt a pályázatra beérkezett művekből válogatott kiállítás is. Az eseményt a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, L. Simon László nyitotta meg, majd Balczó Bertalan természetvédelméért felelős helyettes államtitkár és Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója köszöntötte a vendégeket.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 9:00
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gaál Péter 2009-ben alapította a Varázslatos Magyarország (VM) fotópályázatot azzal a céllal, hogy a hazai természetfotós szakembereknek legyen egy olyan platformjuk, ahol folyamatosan megmérettethetik magukat. Az ötletből csakhamar valóság lett, mára pedig már a legrangosabb hazai természetfotós versennyé nőtte ki magát a VM. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy tavaly is csaknem négyezer fotóval, kilenc kategóriában neveztek a fotográfusok. Szakmai zsűri működött közre, amelynek tagjai Keleti Éva fotóművész, Máté Bence, Potyó Imre és Suhayda László természetfotósok, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője, Szilágyi Attila természetvédelmi szakember és természetfotós, valamint Tóth Zsolt Marcell természetfilmes voltak.

fotó
Csaknem négyezer pályaműből válogatott a zsűri (Fotó: Bach Máté)

A ranglista ötven helyezettjeinek képeiből vetítést láthattunk az est folyamán, majd a nagydíjak átadása következett. 

A fődíjat, azaz a magyar természetfotó nagydíjának első helyét Daróczi Csaba vehette át, aki visszatérő versenyzője a VM pályázatainak.

 Már hatszor nyerte el a VM fődíját, majd 2022-ben az addig elért sikereiért megkapta A magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíját. A 2022-es évadban ismét visszatért a versenymezőnybe, ahol rendhagyó módon kizárólag mobiltelefonnal vagy bridge-rendszerű géppel készített fotókkal versenyzett a kompakt kategóriában. Most kizárólag a kompakt kategóriában nyújtott be alkotásokat, amelyeket GoPróval és mobiltelefonnal készített, s amellyel az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a jó természetfotó készítéséhez nem feltétlenül szükséges drága felszerelés, ám a jó fotósszem annál inkább. A természetfotó nagydíj második helyezett Kaszás Norbert lett, aki jellegzetes makroképeivel nyűgözte le a zsűrit. Kocsis Ferenc pedig a magyar természetfotó nagydíj 3. helyezését vehette át, akinek szintén a makrofotózás a szenvedélye.

A díjátadó részeként pedig bejelentéssel is készült a VM: új taggal bővül a 2023-as zsűrigárda Britta Jaschinski személyében, aki videóüzenetben köszöntötte az est részvevőit és a díjazott kollégáit.

A pályázatra beérkezett alkotások gazdagítják a VM csaknem negyvenezres gyűjteményét. Hetven alkotó 209 képéből pedig kiállítás nyílt, amelyen egy reprezentatív válogatás mutatja be magyarország tíz nemzeti parkjának varázslatos természeti világát. A tárlat idén nyolc helyszínen tekinthető meg a fővárosban, illetve vidéki kiállítóhelyeken: május 4-ig a Magyar Nemzeti Múzeumban, május 5–22. között a gödöllői királyi kastélyban, május 22.–július 9. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, július 10.–augusztus 18. között a Magyar Természettudományi Múzeumban, augusztus 18.–szeptember 16. között a debreceni Kölcsey Központban, szeptember 17.–október 17. között a váci K16 Kortárs Galériában, október 18.–november 15. között a mosonmagyaróvári Flesch Központban, november 17. és 2024. február 28. között pedig az Evosoft Hugary Kft. területén az Infoparkban.

 

Borítókép: A természetfotó nagydíjasok  (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.