„A szégyenérzet miatt senki nem beszél a romboló kapcsolatokról” – Kacziba Andi

Érzelmi manipulációkat vetít ki egy párkapcsolatból installációjában a Milánóban élő performatív művész. Kacziba Andi a női lét problémáival foglalkozik, és mint mondja, az első önálló kiállítására kapott reakciók után rádöbbent arra, mennyire fontos a kibeszélés, a kortárs művészet pedig katalizátor lehet ebben a folyamatban.

Szilléry Éva
2023. 05. 15. 11:20
A párkapcsolati erőszak és manipuláció a téma
A párkapcsolati erőszak és manipuláció a téma a kiállításon Fotó: Tiziano Doria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Milánóban élő, performatív polaroid munkákat alkotó Kacziba Andi a női lét tapasztalataival foglalkozik. Főként azokat a témákat, élményeket dolgozza fel, amelyeket maga is megélt.

Valaki Szeret Engem címmel nyílik kiállítás a TOBE Galériában
Saját és elmesélt tapasztalatokat használt az akcióban a kortárs alkotó Fotó: Tiziano Doria/Kacziba Andi

A Valaki szeret engem – Somebody Loves Me című installáció egy párkapcsolaton belül zajló érzelmi manipulációra koncentrál női szemszögből, a történetmesélés eszközével. A budapesti TOBE Galériában május 16-án este látható installációban arany uborkák (Amit látsz – What You See) és pénzérmékkel megtöltött, látszólagos biztonságot nyújtó kezek (Segítő kezek – „Helping Hands”) szimbolizálják az ideális férfit. 

Segítő Kezek
A férfi az anyagi biztonság szimbóluma Fotó: Tiziano Doria / Kacziba Andi

A művész egy klasszikus porcelán étkészlet különféle darabjait csapja a falhoz, válaszként minden egyes manipulatív próbálkozásra. 

Az akció lázadás, ami felszabadít, hogy aztán elhozza a továbblépéshez, a toxikus kapcsolat lezárásához nélkülözhetetlen megértést és a gyógyító gyászt.

A videóban angol nyelven futó manipulatív mondatok a hétköznapi partnerkapcsolatokból merítenek, de az érintettek szégyenérzete miatt csak ritkán derül fény rájuk.

„Az első önálló kiállításom 2015-ben Milánó egyik önkormányzati múzeumában, a Studio Museo Francesco Messinában volt, amely egy régi templomépület, a kiállítás témája pedig a nők elleni erőszak világnapjához kapcsolódott. 

Ismeretlen nők osztották meg velem sok évtizeddel korábbi traumáikat, és azt kérdezték, szerintem vajon mi történne, ha ez ma esne meg.

Hihetetlen élmény volt számomra, és belém ivódott a felismerés, hogy az én történetem és a munkáim katalizátorok, hogy hozzájuk a többi nő kapcsolódhasson, és elmondhassa a saját fájdalmas élményeit. 

Kacziba Andi a női lét tapasztalatairól
A nagy hatású kortárs alkotó munkái komoly visszhangot kaptak Milánóban Fotó: Tiziano Doria 

Azért készítettem a mostani munkát is, mert úgy látom, hogy a benne megfogalmazott problémák univerzálisak, de a szégyenérzet miatt senki nem mer beszélni róluk.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.