Alternatív zenekarok lépnek fel a zsámbéki pünkösdi fesztiválon

Május 26. és 28. között a II. Zsámbéki pünkösdi fesztivállal nyílik meg idén a Zsámbéki Nyári Színház kapuja. Akárcsak tavaly, a fesztivál születésekor, idén is három napon át a hazai könnyűzene meghatározó alternatív előadói lépnek színpadra akusztikus produkcióikkal a Zichy-kastély ősfás udvarának színpadán. A programsorozat csendes erdei sétával, zarándoklattal indul Vecsei H. Miklós színművész vezetésével május 26-án, hogy végül – a Páty–Zsámbék 14 kilométeres túra után – célba érjen a társaság és a lélek is a fesztivál helyszínére, ahol három napon át olyan zenekarok és előadók váltják egymást a színpadon, mint a 30Y, a Felefánt, Henri Gonzo és a Papírsárkányok, Wunderlich József, Vecsei Miklós és a QJÚB.

Magyar Nemzet
2023. 05. 17. 21:00
Zsámbéki pünkösdi fesztivál
Forrás: Zsámbéki pünkösdi fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. Zsámbéki pünkösdi fesztivál nyitónapjának csöndes zarándoklatán bárki részt vehet, a részvételhez csak regisztráció szükséges, amelyet május 20-ig várnak a szervezők. A túra Pátyról indul és a Szent Jakab-zarándokút vonalán haladva mintegy 14 kilométer megtétele után ér Zsámbékra, a Keresztelő Szent János Iskolaközponthoz. A zarándokcsapat kísérője Vecsei H. Miklós színművész lesz. A résztvevők az úton végig csendben, elmélyedve haladnak, a csatlakozóktól azt kérik, hogy ezt vegyék figyelembe.

Zsámbéki pünkösdi fesztivál
Alternatív zenekarok játszanak a zsámbéki pünkösdi fesztiválon. Fotó: Zsámbéki pünkösdi fesztivál

A nyitónapon 20 órától a 30Y ad koncertet. Az együttes több mint húsz éve meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei életnek, évente nagyjából hetvenszer lépnek színpadra, tizenegy nagylemezük és tucatnyi online terjesztett független hanganyaguk jelent meg. A Kocsmakoncerttel 2015-ben debütáltak a Müpában, így ez a felállás szinte egyidős a zenekarral.

A közvetlen hangú akusztikus koncerteken az intim megszólalás lerázza magáról a pátoszt és inkább a közvetlenség, a közönséggel közös élmény, a dalokhoz kapcsolódó anekdoták válnak fontossá, vagyis... 30Y-dalok a kocsmapulton, ezúttal Zsámbékon, egy nyárindító estén.

Kevesen tudják, hogy az Elefánt – a 2010-es évek egyik legnépszerűbb hazai zenekara – eredetileg duóként indult, még Szombathelyen, az együttes bölcsőjében. Szendrői Csaba énekest és Tóth András gitárost otthoni zenésztársak, barátok segítették, de 2012-ig főként ketten írták a dalokat. Aztán az elmúlt évtizedben a szépen és gyorsan növekvő, egyre népszerűbb zenekar mellett alkalmanként ismét visszatérnek a duóformációhoz is. 

A Felefánt leginkább kedvelt Elefánt-dalokat játszik, minimális hangszereléssel, de előkerülnek Szendrői Csaba versesköteteiben szereplő költemények átdolgozásai is.

Zsámbéki pünkösdi fesztivál
A Felefánt is fellép a zsámbéki pünkösdi fesztiválon. Fotó: Zsámbéki pünkösdi fesztivál

Ezeken a koncerteken bármikor történhet valami váratlan zenei impulzus, általában sodródnak is ezzel, ettől válik bensőségessé, természetessé, intimmé, váratlanná, így a közönség számára is felszabadítóvá az élmény. Az együttes május 27-én 18 órakor lép színpadra, majd őket 21 órától Vecsei H. Miklós és csapata, a QJÚB követi.

A formáció Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján, a Kiégő Izzók csapatának élő, vetített díszletében, Koltay Szonja installációjával készítette el legújabb koncertszínházi előadását „A kocka kibontása” címen. A Vecsei H. Miklós vezette, színház, zene és performansz határterületein mozgó alkotócsapat minden tagja a maga szakterületének elismert művésze: Hegedűs Bori – ének, Mihalik Ábel – dob, Frimmel Jakab – billentyű, elektronika, Paczári Viktor – basszusgitár, Ratkóczi Huba – szólógitár.

Új előadásukban a látványvilág, a zenei komplexitás és a fényművészet elemeit próbálták meg a lehető legkatartikusabb formában létrehozni, hogy a két költőóriás életműve ne csak a szavak szintjén ragadjon meg emlékezetünkben.

 

A nyelv titokzatos dolog. Mint a szem, vagy egy félbehagyott kézmozdulat. Ő is csak ennyit mondott: Boldogok, akik sírnak… És ez azóta kimeríthetetlen. Nem tudom értitek-e, de egyfajta anarchizmusról beszélünk, arról, hogy mindenkor újra semmit sem tudhatunk

– írta Pilinszky János.

A produkció a veszprémi majd Magyar Zene Háza-beli bemutatók után több jelentős helyszínen aratott sikert, hogy a nyarat Zsámbékon indítsa pünkösdkor.

A Pál utcai fiúk, vagy a Padlás című darabokból sokan ismerik a Vígszínház színészét, Wunderlich Józsefet, aki pár éve zenészként is aktív: 2020-ben jelent meg első szólólemeze, a Skizó, 2022 őszén pedig megérkezett második albuma, a Szívre megy. Az új zenei anyag dalaiban arra keresi a választ, hogyan élhetnénk a mának anélkül, hogy kizsigerelnénk magunkat. Őrült szövegek, őrült zenészek, őrült zenék és szenvedélyes dzsemmelés sok humorral és improvizációval, ami, ... vigyázat, szívre megy! Wunderlich József május 28-án 18 órától ad koncertet, míg 20 órától a kubai-magyar-spanyol családból származó Henri Gonzo lép színpadra, aki először a Fran Palermo multiinstrumentalista énekes-dalszerzőjeként vált országszerte ismertté. Huszonhét évesen már szerepelt a Forbes 3O listáján, nyert Petőfi zenei-díjat, a legutóbbi lemezéért pedig Fonogram-díjat.

A Henri Gonzo és a Papírsárkányok klasszikus hangszerelésével és versszerű szövegeivel új hangot igyekszik megütni a magyar könnyűzenében.

A szövegek megalkotásában Henri rengeteg irányból merített inspirációt Petri Györgytől Arthur Rimbaud-ig, a beatköltőktől a dél-amerikai új hullámig, illetve ókori görög versek is hatással voltak rá, zenében a Kistehén Melankolikusok, Pajor Tamás, filmzenei vonalról pedig Thomas Newman és Alexandre Desplat. 

A dalok pedig egészen más színben szólnak majd a zsámbéki kastély meghitt belső udvarának lombjai alatt.

A II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál koncertjeire a Zsámbéki Nyári Színház oldalán keresztül válthatnak jegyet, bérletet.

Borítókép: Koncert a tavalyi zsámbéki pünkösdi fesztiválon (Forrás: Zsámbéki pünkösdi fesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.