Bemutatták a geszterédi aranyszablya rekonstrukcióját

A XX. század első felében aranyveretekkel díszített szablyát túrtak ki a disznók egy honfoglalás kori sírból, amelyről a homokos földet lassanként elhordta a szél. A Magyar Nemzeti Múzeumban mutatták be a hányattatott sorsú geszterédi aranyszablya hiteles rekonstrukcióját.

2023. 05. 18. 15:08
Forrás: Geszterédi Aranyszablya Társaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Geszterédi Aranyszablya Társaságot azzal a szándékkal alapították 2015-ben, hogy emléket állítson a nyírségi településen 1927-ben megtalált aranyszablyának és a fegyverrel együtt felszínre került honfoglalás kori sírleleteknek. A páratlan gazdagságú leletegyüttes ismeretében az alapítók azt a célt is megfogalmazták, hogy elkészíttetik a geszterédi aranyszablya hiteles másolatát. A szándékot tett követte: a Magyar Nemzeti Múzeumban bemutatták a X. századi, aranyveretekkel díszített fegyver rekonstrukcióját és a hozzá kapcsolódó tanulmánykötetet.

A geszterédi aranyszablya rekonstrukciója, részlet. Fotó: MNM/Schumy Csaba
A geszterédi aranyszablya rekonstrukciója, részlet Fotó: MNM/Schumy Csaba

Ragaszkodni kell-e a töredékességhez a műtárgyak bemutatásakor? – tette fel a kérdést L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében, majd szakmai érvekkel támasztotta alá, hogy igenis érdemes megmutatni, milyen lehetett a töredékes lelet eredeti állapotában. A hiteles rekonstrukció ráadásul önmagában is műtárggyá válik.

Mint a mesében, minden úgy kezdődött – elevenítette fel a történetet Rácz János, a Geszterédi Aranyszablya Társaság kuratóriumi elnöke. 

Balázs János kondás a nyírségi település határában őrizte a jószágot 1927 májusában, amikor egyszer csak arra lett figyelmes, hogy valami fényes, csillogó tárgyat rágcsálnak a disznók. Kitúrták a szablyát a homokos földből, csontot, tarsolylemezt is összerágtak, s ha ez még nem lett volna elég, a kincs hírére a környező tanyákról odasereglettek a népek, és kapával, ásóval nekiestek, szétdúlták a sírt.

 Nagy veszteség, hogy nem régész ásott a lelőhelyen, Németh Péter, a Józsa András Múzeum címzetes múzeumigazgatója felszólalásából ugyanakkor kiderült: Goldstein László földbérlő még aznap este kiment a helyszínre, és utánajárt a sírból elhordott, X. századi ékszereknek, csatoknak, szíjvégeknek, övvereteknek és lószerszámoknak is. Goldstein lélekjelenlétének köszönhető tehát, hogy az erősen megrongálódott aranyszablya a több mint száz arany-, ezüst-, bronz- és vastárggyal együtt végül a nyíregyházi Jósa András Múzeumba került.

A geszterédi aranyszablya rekonstrukciója
A geszterédi aranyszablya rekonstrukciója Fotó: MNM/Schumy Csaba

 

Kié lehetett a geszterédi aranyszablya?

2019-től kezdődően Németh Péter címzetes múzeumigazgató, Révész László, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető docense, valamint a két éve elhunyt Fodor István, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója régészeti vizsgálatnak vetette alá a leletet. A Geszterédi Aranyszablya Társaság ugyanekkor felvette a kapcsolatot Szabó István hagyományőrző fegyverkováccsal és Strohmayer Ádám ötvös, cizellőrrel, akik a kutatási eredmények alapján elkészítették a díszes szablya rekonstrukcióját. Az elmúlt évek munkáját összegzi a Geszterédi aranyszablya rekonstrukciója 2019–2023 című tanulmánykötet.

Kié lehetett a geszterédi aranyszablya, kit temettek a sírba? Nevezték már őt előkelő harcosnak, nemzetségfőnek, a fejedelem rokonának, törzsfőnek. Egy biztos: magas rangú személy és kiváló harcos volt, utóbbi meglátszik a szablya használatáról is. Révész László elmondása szerint a szablyát minden bizonnyal olyan magas rangú férfi viselhette, aki részese volt a honfoglalásnak.

Borítókép: A geszterédi aranyszablya rekonstrukciója (Forrás: Geszterédi Aranyszablya Társaság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.