Fantasztikus itthon hiteles indiai előadót látni a színpadon

Gyógyítást kaptam az indiai művész, Parvathy Baul előadása alatt – mondta Bozsik Yvette Kossuth-díjas balettművész-koreográfus, akit Pécsett érintett meg a nálunk szokatlan, spirituális előadás, és azt tervezi, újra megnézi Budapesten.

Szilléry Éva
2023. 05. 23. 15:05
Bozsik Yvette az indiai művészről
Bozsik Yvette az indiai művészről Fotó: Horváth Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rám nagyon nagy hatással van Parvathy Baul Rádhá elragadtatása című előadása, gyógyítást kaptam általa és nagyon inspiráló volt a művész. Pécsen találkoztam a darabbal, mert éppen ott rendeztem, de újra meg fogom nézni május végén Budapesten, a Fonóban – mesélte Bozsik Yvette táncos-koreográfus.  – Az indiai Parvathy Baul igazi kortárs alkotó: előadóművész, mesemondó, festő és spirituális tanító. Egy órán keresztül egyedül van a térben, az ő festményeit látjuk a színpadon. Ezekről mesél. Tulajdonképpen spirituális tanításokat hallunk. A bengáli népi történetmesélési hagyománya ma is él.

 A művész saját tekercsfestményeit használja díszletként, s azokon keresztül meséli el a történetet, három hangszeren játszva és táncolva.

 

Bozsik Yvette az indiai Parvathy előadásáról
Bozsik Yvette Budapesten is megnézi az indiai előadóművészt Fotó: Horváth Judit 

Olyan, mintha egy jógit látnánk táncolni és zenélni, közben gyógyításban és beavatásban van részünk. Parvathy Baul egy órán keresztül egyedül van a térben, fantasztikus teljesítmény, amit csinál. Eszembe jutottak a régi szólóim is, meg a jövőbeni szólóim… Beigazolódva láttam, hogy nemcsak a fiatalok tudnak táncolni, hanem a mesterek is –  osztotta meg érdeklődésünkre eddigi legerősebb élményét Bozsik Yvette.
Felidézte az indiai művész szavait:

 A Rádháról és Krisnáról szóló egyszerű szerelmi eposzokat a mai napig éneklik alkonyattól hajnalig. E történetek túllépnek az elme és az öntudat minden határán, és a nézőket a bhakti (feltétel nélküli szeretet) tiszta belső élményébe emelik.

Parvathy indiai előadóművész
Mintha egy jógit látnánk táncolni Fotó: Színház.org

– Egy valódi bául énekes ugyanúgy énekel, amikor senki nem hallja, mint amikor a közönsége előtt van. Fantasztikus, hogy ilyen szakrális produkciók is itt vannak a fesztiválon. Nemcsak a nyugati színház, amit már ismerünk, hanem távoli kultúrákból fellelhető, egzotikus darabok és hagyományok érkeznek a budapesti fesztiválra. A bhakti jógikat a mi kultúránkban misztikusoknak neveznénk, ők a folyamatos ima és ének által a teljes önátadásban léteznek – mondta a művész.

 

 

Borítókép: Bozsik Yvette (Fotó: Horváth Judit) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.