Felfedezőút virtuális elemekkel a városban

Valódi városi térbe vetített virtuális elemek között mozog a néző a Budapest@Play játékán. Az interaktív előadás egy közös felfedezőút egyben.

Szilléry Éva
2023. 05. 12. 22:26
Szabadtéri virtuális felfedezőút
Virtuális elemekkel a valódi térben Fotó: szinhaz.org
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest@Play Interaktív színházi játék kiterjesztett valósággal angol nyelven. Az URBI Várostervezési Intézet elnöke, Dr. Klamm vezetésével arra kéri a polgárokat, hogy mérjék fel városukat. A cél az intelligens város létrehozásához szükséges adatok feltérképezése és annak biztosítása, hogy a lakosság aktívan részt vegyen városfejlesztés folyamatában. A táblagépekkel felszerelt közönséget Budapest központjába irányítják – az élen járó mesterséges intelligencia Cuci és Barnabás, az idegenvezető kíséretében turistaútvonalra indulnak.

Budapes@PLAY, Kolibri Színház
A felfedezőúton állandó döntéseket hoz a résztvevő. Forrás: Színház.org

De nem minden az, aminek látszik, és az adatgyűjtés során kafkai helyzetekbe keverednek a résztvevők. A táblagép lencséjén keresztül nézve a játékosok az érzékelés és befogadás egy másik dimenziójába lépnek: a valódi városi térbe vetített virtuális elemek egy komplex kiterjesztett valósággá olvadnak össze, amelynek keretein belül az egyén mozog és cselekszik. A felfedezőút során különböző döntéseket hoz, hogy mivel tud hozzájárulni a tervbe vett intelligensváros-fejlesztés kialakításához. Az előadás valós időben zajló történet digitális életünkről és az út során felmerülő kérdések megválaszolásáról. Milyen lesz a jövő városa? Kik laknak benne és kinek a tulajdona? És mi az egyén szerepe a városkép kialakításban? A szabadtéri szórakoztató játékban a jövő héten három alkalommal vehet részt a néző május 17–19. között.

Dirk Neldner rendező, kulturális menedzserként számos jelentős nemzetközi színházi projektet kezdeményezett és irányított különböző uniós alapok támogatásával: European Schoolyard Stories (1999–2000), „Kinderspiel – Sydney (2001), Magic Net (2001–2008), Platform Shift (2009–2018), A szegénység és a remény dokumentumai (2014–2016). Dirk szervezte meg a nemzeti Kleist-évet (amelyet a híres német költőnek, Heinrich von Kleistnek szenteltek) Frankfurtban. 2010 és 2015 között a berlini Friedrichstrasse politikai szatíraszínházának, a Distelnek volt az ügyvezető igazgatója. A berlini Humboldt Fórum felkérésére kidolgozta a Das Deutsche in mir ist indirekt (A bennem lévő német indirekt) című kiállítást az NDK-ban száműzetésben élő namíbiai gyerekekről. Dirk a PlayOn! – Új történetmesélés immerzív technológiával, amelynek keretében a fesztiválon fellépő Budapest@Play produkciót is megalkották.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Platypus Theatre Berlin (Forrás: Színház.org)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.