Felújították Munkácsy Mihály síremlékét s annak környezetét

Megszentelték és felavatták a Fiumei úti sírkertben, Munkácsy Mihály felújított síremlékét. A mecénás, Pákh Imre mellett jelen voltak Munkács és Békéscsaba városának küldöttei, amikor Spányi Antal megyéspüspök Isten áldását kérte a szoborra.

2023. 05. 09. 16:30
Munkácsy Mihály síremlékének felújítása
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esemény nemzeti imádságunk közös éneklésével vette kezdetét, amelyet Popovics Emese munkácsi népdalénekes és Nádasdy Fanni vezettek. Eztán részlet hangzott el Munkácsy Mihály Emlékeim című önéletírásából, amely felidézi a mester 14 éves korát, amikor önmagát kellett fenntartania, s váltóláztól betegen, nagybátyjánál Széchenyi portréját másolta, oly sikerrel, hogy a bácsi így szólt: „Nna! Talán még festő is lehet belőled!”

Munkácsy Mihály síremlékének felújítása
Móczár Gábor
Munkácsy Mihály felújított síremlékének átadásán Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója Fotó: Bach Máté

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója igazi népmesei történetnek nevezte a művész sorsát, majd idézte a szállóigét, amely szerint a Nemzeti Sírkertben azok a személyek megkerülhetetlenek, akiknek sírja megkerülhető, mint Jókai Móré, Kossuth Lajosé, Deák Ferencé, Arany Jánosé, a Petőfi családé. Munkácsyé szintén, ezért is újította meg az intézet a 33-as parcella egykor félig elvadult területét.

Reviczky Gyula Munkácsy képe ihlette költeményét, a Jézus Pilátus előtt címűt Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművész adta elő.

Munkácsy Mihály síremlékének felújítása
Trill Zsolt
Trill Zsolt Fotó: Bach Máté

Pákh Imre, felújítás mecénása megjegyezte: 123 évvel ezelőtt, ezen a napon temették el Munkácsy Mihályt és 112 évvel ezelőtt, június 18-án avatták fel az emlékművet. Avatóbeszédében gróf Andrássy Gyula, a Képzőművészeti Társulat elnöke, a festőművészt Arany Jánoshoz és Deák Ferenchez hasonlította. Nem véletlen, hogy Telcs Ede szobrászművész alkotása a magyar géniuszt ábrázolja, kezében az örök dicsőség szimbólumával, a babérkoszorúval.

Munkácsy Mihály síremlékének felújítása
Pákh Imre
Pákh Imre Fotó: Bach Máté

A műgyűjtő, a 2005-ben kezdődött Munkácsy-kiállítássorozatról elárulta: 380 ezer ember látta azt a Magyar Nemzeti Galériában, azóta a képeket 46 városba utaztatták el, s ötmillió látogató ismerhette meg a mester sosem látott műveit, amit még életében, a műterméből vitt vásárlója Amerikába. 

Voltak olyan magyar hősök, géniuszok, akik a világ legnagyobbjai ellenében győztek

– árulta el Pákh Imre, miért indította a vándorkiállítást, amivel igyekezett visszahelyezni a festőt a művészettörténelemben őt megillető helyére.

Kaisel Mizuno, zongoraművész Munkácsy Mihály és Liszt Ferenc barátságát idézte a 15. Magyar rapszódiával, a Rákóczi indulóval, amit a festőművésznek ajánlott szerzője.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára párhuzamot vont Munkácsy és Pákh Imre sorsa között, mint az egyszerű ember gyermekei, akik nagyra vitték. Mindketten Munkácson születtek, a festőművész Lieb Mihály néven. Szülei halála után innen került anyai nagybátyjához Békéscsabára, majd asztalossegédként szegődött Szamossy Elek vándorfestő mellé. Krisztus képeivel Amerikában már Kossuthéhoz hasonló fogadtatásban részesült.

Munkácsy Mihály síremlékének felújítása
Spányi Antal
Az emlékmű megáldása Fotó: Bach Máté

Spányi Antal székesfehérvári egyházmegye megyéspüspöke idézett Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök 1911-es síremlékavatási beszédéből: „A Krisztus-megmutatás rendi képviselői és munkásai között vannak prófétai lelkek, akik nem testből és vérből, nem rendből és törvényből, hanem az Isten kegyelméből valók és akiknek inspirációja, intuíciója páratlan, akik ott látnak, ahol mások csak sejtenek és akik ott alkotnak, ahol mások csak tapogatódznak. Ilyen géniusz volt 

Munkácsy Mihály; prófétai géniusz volt, mert hiszen páratlanul meglátta a Krisztus dicsőséges arcát 

misztikus vallási géniusz volt, mert érthetetlen mélységből fakadtak eszméi és vitték őt és vezették az egész emberiséget az ő nyomán, az eszméknek fenséges magaslataira.”

A felújított szobor leleplezését követően a megyéspüspök megáldotta az emlékművet.

Borítókép: Lehull a lepel a szoborról  (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.