Május 13-án rendezik meg az emlékhelyek napját

A Nemzeti Örökség Intézete május 13-án egész nap ingyenes programokkal várja az érdeklődőket. A tizenegyféle tematikus túrán a Salgótarjáni utcai zsidó temető és az Új köztemető Látogatóközpontja mellett az érdeklődők megismerhetik a Fiumei úti sírkert építészeti értékeit, aktábrázolásait, az ott nyugvó miniszterelnököket, irodalmunk nagyjait, valamint a Petőfi-év kapcsán a költő kortársait is.

Magyar Nemezt
2023. 05. 06. 17:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A látogatók éjszakai sétán is részt vehetnek a sírkertben: zseblámpával, énekszó mellett a legszebb angyalszobrokat kereshetik fel. Este 20 órától Rémi Tünde és Appelshoffer János tánc, zene és költészet hármas egységére épülő előadói estje látható Jókai Mór sírjánál.
 

Jókai Mór síremléke (Forrás: Wikipédia)

Az emlékhelyek napján 15 és 20 óra között szabadon bejárhatók a sírkert mauzóleumai. Budapesten először látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi 200 projektjének mozgó múzeumbusza, amely két napra beköltözik a Fiumei úti sírkertbe. Az érdeklődők Kiskőrösön 9 órakor ingyenesen látogathatják tárlatvezetéssel Petőfi szülőházát, Esztergomban megnézhetik a várat a régészeti feltárások tükrében, Gyulán részt vehetnek solymász-, kovácsműhely- és fegyverbemutatón, vagy akár írhatnak lúdtollal is, Gödöllőn pedig a kastély titkos életével ismerkedhetnek meg. 

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fő szimbóluma a millenniumi Árpád-emlékmű (Forrás:opusztaszer.hu)


Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Tiszai bemutató című új kiállításán ingyenes tárlatvezetést biztosít a meghirdetett időpontokban, Székesfehérváron pedig középkori, reneszánsz programokkal várják a látogatókat. Az emlékhelyek napján ingyenes tematikus sétákkal fedezhető fel a budai Vár Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné nyomdokain.
 

A rendezvénysorozat tavaly több mint húszezer érdeklődőt vonzott. Az idei év megnyitója délelőtt tíz órakor a Pákozdi Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhelyen lesz, amely helyszín a tavalyi Év Emlékhelye Díj nyertese. 

A díjat a Nemzeti Örökség Intézete alapította azoknak az emlékhelyeknek, amelyek az előző évben az emlékhelyet és a hozzá fűződő nemzeti, kulturális értékeket újszerű módon, akár más emlékhelyek számára is alkalmazhatóan mutatják be. A 2023-as díjat az emlékhelyek napján 18 órakor adják át a Fiumei úti sírkertben.
A programok nagy része ingyenesen vagy kedvezményesen látogatható. 
További információ a rendezvény hivatalos oldalán található meg.

Borítókép: Egy emlékmű részlete (Forrás: felvidek.ma)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.