Irodalom romokban

Veszprém és a Balaton-felvidék egyedülállóan gazdag középkori örökséggel rendelkezik, hiszen a régió településeit járva lépten-nyomon kolostor-, templom-, kápolna- és várromokra bukkanunk. Ezeket a romokat tölti meg élettel és művészettel a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa Romkoncert sorozata.

Magyar Nemzet
2023. 05. 06. 13:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A természetközeli helyszínekre szervezett eseményekben közös, hogy mindet Balaton-felvidéki vagy veszprémi romok tövébe szervezik, kis közönség előtt és az előadók minimális hang- és fénytechnika igénybevételével játszanak. Az irodalmi ihletésű koncerteken a személyesebb, intimebb kapcsolódás lehetőségeit szeretnék megteremteni az előadók, a közönség és a környezet között, éppen ezért lesznek az előadások kis létszámúak.

Az alsódörgicsei Boldogasszony-templomrom. Forrás: Wikipédia


Május 28-án, az alsódörgicsei Boldogasszony-templomrom tövében Kollár-Klemencz László zenés irodalmi előadása nyitja az idei sorozatot. A Kistehén zenekar egykori frontemberének első regénye 2021-ben jelent meg Öreg banda címmel. Az előadás gerincét ez a regény és a hozzá kapcsolódó dalok adják majd.
Június 18-án, a kővágóörsi zsinagóga udvarán Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Lámpafény című estjét láthatják és hallhatják az érdeklődők. Az előadáson a zenészpáros ismert XX. századi magyar költők kevésbé ismert verseit adja elő. A verseket Harcsa Veronika válogatta és zenésítette meg, a hangszerelésben közreműködtek együttesének tagjai is. A vendég Dresch Mihály lesz.

A kővágóörsi zsinagóga. Forrás: Facebook


Július 30-án, a veszprémi Margit-romoknál Pátkai Rozina és zenekara MINKA x Petőfi című produkciója különleges zenei és irodalmi utazást ígér. Az énekesnő a bossa novától a kísérletező elektronikus zenéhez, a portugál zenei tradíciótól pedig saját anyanyelvéhez talált vissza. Hazai költőink művei kerülnek feldolgozásra ezen a zenei és irodalmi utazáson, amelynek legújabb főszereplője Petőfi Sándor, ezzel emlékezve születésének 200. évfordulójára.
Augusztus 27-én, a balatoncsicsói Szent Balázs-templomromnál, szintén a Petőfi-emlékévhez kapcsolódva, Maszkura (Bíró Szabolcs) és Petruska András zenészek, valamit Kathy Zsolt színész előadásában a Felül a gálya című előadást hallhatjuk. A megzenésített Petőfi-versek mellett helyet kap a klasszikus szavalás is, ám kissé újraértelmezve, aktualizálva, megspékelve némi fanyar humorral.
A fellépők, a dátumok és a részletek megtalálhatók az VEB2023 EKF honlapján.

Borítókép: Koncert Veszprémben a Margit-romok között (Fotó: Pesthy Márton/Napló)
 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.