Jakobi Anna Mária képeivel a jövő fényeit keresi

„Rézfényű múlt fényre váró jelennel az ígéret havában” címmel nyílt kiállítás Jakobi Anna Mária képeiből a Budai Klub-Galériában. A múltat a rézdomborítások, a jelent a versek ihlette grafikai lapok képviselik.

2023. 05. 20. 6:15
20230518 budapest budai klub galaeria Jakobi Anna Mária kiállításmegnyitója havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Belülről festi ki, nagyon mélyen a személyiségében lévő benyomásait” – idézte Horváthné Fejes Ágnes galériavezető a megnyitón jelen lévő Feledy Balázs művészeti író Jakobi Anna Máriáról szóló írásából.

Jakobi Anna Mária grafikái
Jakobi Anna Mária grafikái versek alapján készültek Fotó: Havran Zoltán

Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténész megnyitóbeszédében, a kiállítás címére utalva elmondta: a múltból vágyunk a fényre, hogy megszülessen a legcsodálatosabb, a szívünkben élő fény. – A mostani, háborús világot valahogyan fényre kellene deríteni – fogalmazott a művészettörténész. – A művészet arról szól, hogy a különösen érzékeny művész képes megjeleníteni a világról alkotott gondolatait. 

Jakobi Anna Mária csodálatos rajz-, forma- és kompozíciós készséggel, valódi sugárzással jeleníti meg gondolatait. 

Érdemes sok időt szentelni a rajzoknak, érdemes többször eljönni, hogy valóban fény derüljön, mert az alkotó szeretné jobbá tenni a világot.

Meskó Bánk előadóművész a képek hangulatához választott költeményeket tolmácsolt, majd Jakobi Anna Mária idézte fel a rézművek keletkezésének történetét.

A képzőművész több évtizeddel ezelőtt, hazautazva Tatabányára, rendszeresen felkereste egykori rajztanárát, Bondor István szobrászművészt, aki követte növendéke pályafutását. – Tudta, hogy ritkán festek, inkább a vonalak igézetében élek. Egyik látogatásom alkalmával domborításhoz használt szerszámokat nyomott a kezembe. De én sem szobrokat, sem domborművet, sem domborítást nem csinálok – mondtam neki. Tudom, hogy majd fogsz – válaszolta.

Sokkal később, a Covid-járvány idején, Jakobi Anna Mária az oltás felvétele után nagybeteg lett, jobb keze lebénult.

– Nem tudtam dolgozni, saját nevemet is nehezen tudtam aláírni. Kétségbeestem, nem láttam értelmét az életnek, ha nem tudok alkotni, mert számomra a művészet a legfontosabb.

Elhatározta, jelet ad a Jóistennek, hogy neki még küldetése van a földön. Úgy határozott, bal kézzel alkot tovább.

– Ekkor eszembe jutott Bondor Pista bácsi ajándéka. Beszereztem a rézfóliákat, lássuk, van-e még bennem valami – mesélte. – Ekkor döbbentem rá, hogy a művészet nem a kezünkben, hanem az agyunkban és a szívünkben lakik.

Erről tanúskodnak a rézművek, a „nem túl jó jelenről” – miként fogalmazott a művész – pedig a grafikák. A kiállítás június 30-ig várja a látogatókat.

Borítókép: Jakobi Anna Mária (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.