Veres Miklós minden alkotása boldogságot sugároz

A tavalyelőtt elhunyt festőművész, Veres Miklós emlékére rendeztek kiállítást születésnapja közeledtével a Budai Klub-Galériában. Az alkotó a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a Magyar Nemzeti Galéria restaurátoraként, később főrestaurátoraként dolgozott nyugdíjba vonulásáig.

2023. 03. 28. 5:15
null
Budai Klub-Galéria, Veres Miklós kiállítás Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budai Klub-Galéria kiállításmegnyitóján Prokopp Mária, Széchenyi-díjas művészettörténész leszögezte: – a Kárpát-medence azért született, hogy itt művészek szülessenek. Veres Miklós a Kárpát-medence gyönyörű tájain keresztül tudta sugározni örömét” – utalt a művészettörténész az alkotó tájképeire. – A művészet ajándék az alkotónak, ajándék mindenkinek, akinek igénye van a művészetre – tette hozzá.

Veres Miklós önarcképe
Veres Miklós önarcképe. Fotó: Bach Máté

Veres Miklós sokrétű tehetsége volt, aki alkotott az olajfestészet, az akvarell és a fotó területén egyaránt. „Kevés olyan művész van, aki egyforma készséggel és invencióval kezeli a testes, erőteljes olajfestéket és a könnyed, szinte légies akvarellt” – írta róla Pogány Gábor.

Miként Prokopp Mária megnyitójából kiderült: Veres Miklóst 1947-ben, tízéves korában kerekesszékbe kényszerítette a gyerekparalízis.

– Családjának köszönhető, hogy nem vett erőt rajta az elkeseredés – magyarázta a művészettörténész.

– Sajnos édesanyját korán elvesztette, mégsem lett depressziós, amiről önarcképe árulkodik. De nem csak az, minden alkotása boldogságot sugároz.

A művész testvére, Veres Andrea felidézte a betegség kezdetének idejét, mint mondta: szorongott, hogyan fog így udvarolni, akkoriban fedezte fel a madarak szépségét, ami túllendítette a nehéz időszakon. Veres Miklós a festészet mellett madárfotográfiáival szerzett hírnevet magának.

– A Kapuvár környéki világító fehér falusi házak, a Balaton-parti épületek, a Serleg utcai erkélyén, kertjében készült madárfényképek – sorolta az alkotásokat Prokopp Mária, hozzáfűzve: boldogság sugárzik a harmóniát árasztó műveiből, üzenetük, hogy mindenki magában hordja a boldogságot.

A művészet mindenkié, mert mindenki tudja sugározni a művészet teremtette harmóniát, boldogságot. Ezért tesszük a falra a képet, mert sugároznak. Sugározzuk a boldogságot, a szeretetet

– hangsúlyozta a művészettörténész, akinek megnyitóját követően Veres Miklós unokahúgai, Törőcsik Franciska színművész, énekes és Törőcsik Hanna zenész, énekes tisztelegtek műsorukkal Veres Miklós emléke előtt.

Törőcsik Franciska elárulta: ők csak öcsinek szólították a művészt, aki nagyon szerette, ha húgával duettet énekeltek, így most kedvenceiből Bartók kétszólamú kórusműveiből adnak ízelítőt. Ezek mellett Törőcsik Hanna saját szerzeményeit adta elő a testvérpár, illetve Franciska Lázár Ervin A nagyravágyó feketerigó című mesenovellájával emlékezett nagybátyja madárszeretetére.

Borítókép: Jelenet a kiállításból (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.