Koreai táncelőadást lát vendégül a színházi olimpián a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a 10. színházi olimpia programelemeként a koreai MUTDANCE INC előadását látja vendégül: a BEMUT című produkció a társulat egyedi koreográfiai módszerei alapján közelmúltbeli és múltbéli munkáikból mutat be részleteket. Az előadás Győrben és Budapesten, a Magyar Táncfesztiválon és a Nemzeti Táncszínházban színpadára érkezik júniusban.

Molnár Nikolett
2023. 05. 09. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományok ápolása 

 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország egyik legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese, több mint húsz párral. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagy formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik. Nevük pontosan kifejezi a társulat hazai, európai és tengerentúli küldetését, a Kárpát-medencei magyar néptánckincs megismertetéséért és népszerűsítéséért végzett felelősségteljes és professzionális munkájukat. 

A MUTDANCE társulata fontosnak tartja a népi hagyományok ápolását (Fotó: Színház.org)

 

Hazánkba érkezik a koreai MUTDANCE

 

Ezen értékek mentén szólította meg a táncegyüttes művészeti igazgatója, a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és szakmai vezetője, a Harangozó-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa a koreai MUTDANCE társulatot, hiszen a Kim Jung-A vezette, 16 női táncosból álló formáció szintén ars poeticájának tartja hazájuk népi hagyományainak ápolását. 

Fontosnak tartjuk, hogy ezeréves kultúrák találkozhassanak egymással a 10. színházi olimpián, ezért hívtuk meg Korea egyik legnagyobb táncegyüttesét hazánkba

– fogalmazott Zs. Vincze Zsuzsa a mai sajtótájékoztatón levetített videóüzenetben. 

Iusco Bernadett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes menedzsere köszöntőjében ismertette, hogy a táncegyüttes mindenképpen olyan produkciót szeretett volna Magyarországra csábítani, amely igazi kuriózumnak számít, így a táncosok állandóan változó mozgásán keresztül a tánc bensőséges és mély motivációját kifejező BEMUT-ot külön öröm, hogy megismertethetik a magyar nézőkkel. 

 

Jelenetfotó a Bemut című előadásból (Fotó: Színház.org)

Ezt a különleges produkciót hozza most el Magyarországra a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A nézők három alkalommal is találkozhatnak majd a koreai táncosokkal: június 15-én a Győri Balett szervezésében megvalósuló Magyar Táncfesztiválon debütál a darab Győrben, majd ezt követően június 17-én és 18-án a Nemzeti Táncszínház ad majd otthont a háromrészes előadásnak Budapesten. 

Velekei László: Örömteli, hogy a Magyar Táncfesztiválon felléphet a korai táncegyüttes (Fotó: Csudai Sándor)


Velekei László Harangozó-díjas érdemes művész, a Győri Balett igazgatója arról beszélt a mai sajtóeseményen, hogy a fesztivál örömmel biztosít minden alkalommal megmutatkozási lehetőséget a MUTDANCE-hez hasonló, különleges munkamódszerrel dolgozó, professzionális együtteseknek. 
Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója ehhez csatlakozva pedig azt hangsúlyozta, hogy öröm az egész szakma számára, hogy a 10. színházi olimpián számos nemzetközileg elismert társulat kap lehetőséget arra, hogy hazánkban is fellépjen. 
 

A mai sajtótájékoztatónak egyébként a Koreai Kulturális Központ adott otthont, nem véletlenül, hiszen az In Sukjin vezette intézmény szintén bekapcsolódik majd a MUTDANCE társulat magyarországi programjaiba. 

In Sukjin, a Koreai Kulturális Központ vezetője a mai sajtótájékoztatón (Fotó: Csudai Sándor)

A Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közös szervezésében valósul majd meg egy gasztronómiai bemutató, illetve arra is lesz mód, hogy a különböző találkozókon a koreai művészek a közös nyelven, a táncon kívül megismerkedjenek majd zenei és viseletkultúránkkal is. 

– Nem csak az a célunk, hogy a koreai hagyományokat bemutassuk a 10. színházi olimpián, fontosnak tartjuk azt is, hogy a végtelenül gazdag magyar folkkincsek is ugyanannyira reflektorfénybe kerüljenek a mi hazánkban. Ezért bízunk benne, hogy hamarosan vendégül láthatjuk a Magyar Nemzeti Táncegyüttest nemcsak itt, a Koreai Kulturális Központban, hanem országunkban is – fogalmazott In Sukjin. 
 

A MUTDANCE INC előadásaira a jegyértékesítés már megkezdődött.

 

A MUTDANCE társulat bemutatása:

 

A koreai táncélet legkarizmatikusabb alakja, Kim Jung-A által 1994-ben alapított, kizárólag nőkből álló MUTDANCE ma is a modernitás, a tradíció, a koreai és a globális kultúra fúzióján keresztül definiálja újra a kreatív tánc fogalmát. A most Magyarországra érkező előadás, mely a BEMUT címet kapta, a MUTDANCE társulat legikonikusabb koreográfiáit vonultatja fel. A műsor ötvözi a társulat régi és új munkáit, melyekben a közös nevező a rájuk jellemző egyedi mozgásvilág és koreográfia. 

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Magyar Nemzeti Táncegyüttes (Fotó: Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.