Csaknem húszéves Vidnyánszky-rendezés Pécsen

A beregszászi társulat elsőként a Gyulai Várszínházban mutatta be a Tótékat, azóta rendszeresen eljut határainkon túlra is.

Szilléry Éva
2023. 05. 09. 17:56
Vidnyánszky Attila Nemzeti Színház
A beregszászi társulat és a Nemzeti közös darabja Fotó: Eöry-Szabó Zsolt Forrás: Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig újult meg tizenkilenc évvel ezelőtti bemutatója óta a Tóték (2004), Vidnyánszky Attila 2004-es rendezése, azonban a kontextus félelmetesen megváltozott. 

A darab születésekor, 1967-ben Örkény István a Don-kanyarban áldozatul esett katonák sorstragédiáján megrendülve általános háborús üzenetet fogalmazott meg, ma pedig a mű szívbemarkolóan időszerűvé vált

A Tóték Pécsen vendégszerepel
Pécsen látható a Tóték, a színházi olimpián Fotó: Nemzeti Színház/Eöri-Szabó Zsolt 

A játékszabályok megmaradtak, az alaphelyzetre újabb jelentésréteg rakódott, mert a szomszédban dúló orosz–ukrán háborús tragédiát nehéz nem belelátni a szereplők életébe. A beregszászi társulat elsőként a Gyulai Várszínházban mutatta be a Tótékat, amely ma a Nemzeti Színház repertoárdarabja, de határon túl is rendszeresen vendégszerepel. Bemutatása után egy évvel közönségdíjas lett a kisvárdai határon túli színházak találkozóján. 

Örkény István szavai szerint: „1943. január 13-án a Don-kanyarban elkezdett lefelé görögni az a szikla, amellyel a magyar hadsereg sziszüphoszi sorsa elvégeztetett… Hatvanezer ember fagyott meg ott, abban az aknatűzben, a jeges szélben, a hóban… A Tóték nem róluk szól, vagy nemcsak róluk, sőt, talán egészen másról, de én írás közben mindig rájuk gondoltam” – írja a Tóték előszavában. 

Ez a gondolat, annak idején, a beregszászi előadás kiindulópontja volt. A bemutató után pedig úgy írtak róla, hogy Vidnyánszky rendezése a második világháborút idézi meg, Örkény szellemében. 

Az Őrnagyot nagyszerűen alakító Trill Zsolt lapunknak elmondta, hogy egyik előadás után a rendező, Vidnyánszky Attila megállapította, nem is gondolta, hogy „ilyen jó karban van” ennyi idő elteltével az előadás. A főszerepet alakító színész hozzátette, Ukrajnában Ivano-Frankivszkban is játszották, az orosz rendezőnek, Viktor Rizskovnak pedig annyira megtetszett a darab, hogy ő is tervezi színpadra állítani. 

A darab egyébként része annak az együttműködésnek, amely a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház között életben van. 

Ágika szerepe változott, Orosz Melinda után, Polyák Anita kapta meg Tóték lányának szerepét. Magát a családfőt, Tóth László, Tótnét Szűcs Nelli alakítja. A négy nagyszerű színész elképesztő játékával, tizenkilencedik éve sikerdarab Vidnyánszky Attila rendezése. A pécsi közönség is láthatta már: bemutatása után a IX. Pécsi országos színházi találkozón szerepelt nagy sikerrel, a seregszemlén Trill Zsolt kapta a MASZK színészzsűrijétől a legjobb férfialakítás díját. 

10. Színházi Olimpia
Fotó: Nemzeti Színház 

Angol felirattal, május 16-án és 17-én, 19 órakor, a Pécsi Harmadik Színházban lesz látható az előadás, a 10. színházi olimpia programjában. 


Szereposztás: 

Őrnagy: Trill Zsolt

Tót: Tóth László

Tótné: Szűcs Nelli

Ágika: Polyák Anita

Postás: Rácz József

Tomaji plébános: Sőtér István

Cipriáni professzor: Ferenci Attila

Gizi Gézáné: Béres Ildikó

A lajt tulajdonosa: Varga József

Lőrincke: Szabó Imre

Elegáns őrnagy: Ivaskovics Viktor

Jelentős történelmi figurák: Ferenci Attila, Kristán Attila, Gál Natália, Vass Magdolna, Orosz Ibolya, Orosz Melinda

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Nemzeti Színház/Eöry-Szabó Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.