Május 26-án nyílik a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének új kiállítása

1990-ben megalakult a Csehszlovákiai Magyar Képzőművészek Társasága (CSMKT), ami mára már egy nagy múltú, hagyományokkal rendelkező, a magyar ajkú kortárs képzőművészeket tömörítő szervezet Szlovákiában. Az adott politikai, történelmi korszakok eseményeivel párhuzamosan több névváltoztatáson esett át, mire kialakult a ma is használatos neve, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete. Jelenlegi elnöke Kovács Csonga Anikó képzőművész, előtte hosszabb ideig volt elnöke Kopócs Tibor grafikus-, képzőművész. Az egyesület Szlovákiában, a komáromi székhelyű Limes Galériával szorosan együttműködve évente rendez az egyesület válogatott csoportos kiállításokat tagjai számára, melyeknél egyre szélesebb hazai és nemzetközi közönség elérésére törekszik. A május 26-tól egészen június 18-ig látogatható legújabb kiállításuk, a Rajzszíntér Drabik Tamás szobrász- és Kecső Endre festőművész műveit vonultatja fel.

Magyar Nemzet
2023. 05. 20. 19:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rajzszíntér című kiállításon Drabik Tamás szobrász- és Kecső Endre festőművész mutatkozik be Szlovákiában, a komáromi Limes Galériában. A tárlatot Balla Rita design- és művészetmenedzser szervezte. A Rajzszíntér kiállítást Képiró Ágnes művészettörténész nyitja meg május 26-án 18 órakor. 

A Limes Galéria ezúttal két művész alkotásaiból szervezett kiállítást (Plakát: Kovács Csonga Anikó)

 

– A magyarországi fiatal művészgeneráció átlagából kiemelkedő Kecső Endre festő- és Drabik Tamás szobrászművésznek számos közös vonása van. Amellett, hogy jó barátok, mindketten a figurális művészet mellett kötelezték el magukat, alkotásaikban pedig ókori mitológiai témákat ültetnek át modern köntösbe. Emellett mindketten szenvedélyes rajzolók: időnként maratoni rajzolóhétvégéket tartanak a festőművész otthonául szolgáló Szolnoki Művésztelepen. Az eszköz: ceruza. A hordozó: papír, nem is akármekkora: több négyzetmétert is felölel egy-egy közös munka. A technika pedig szigorúan rajz, nem pedig grafika. 

A végeredmény nem más, mint egy közös mű, mely egyazon papíron, egymást felváltva, kiegészítve, át- és belerajzolva készül – mindennek eddigi eredményét pedig első ízben Komáromban tekintheti meg a művészetszerető közönség

– mondta Képiró Ágnes művészettörténész. 

A szobrász és a festő közös műve (Fotó: Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete)

A Magyar Alkotó M űvészek Szlovákiai Egyesülete egyébként közel harminc éve rendez kiállításokat és kulturális programokat lokális és regionális szinten. 

– A több mint 50 fős, folyamatosan frissülő tagságot művészek, művészettörténészek alkotják. Szlovákiában, a komáromi székhelyű Limes Galériával szorosan együttműködve évente rendez az egyesület válogatott csoportos kiállításokat tagjainak, melyeknél egyre szélesebb hazai és nemzetközi közönség elérésére törekszik. Kortárs képzőművészek, építészek, művészetelméleti szakemberek munkáját hivatott segíteni kiállítások, szimpóziumok, panelbeszélgetések, workshopok szervezésével. 

Az alkotói megjelenítésben a kiállítások során a figuratív nyelvezet éppúgy jelen van, mint a nonfiguratív megjelenítés. Az egyesület folyamatosan dolgozik azon, hogy kulturális programjai színvonalát emelje, célja, hogy hazai és külföldi kiállítási lehetőségekkel segítse tagjai szakmai aktivitását és fejlődését a kulturális és művészeti életben

 – foglalta össze Balla Rita az egyesület tevékenységét.

 

A kiállítás május 26. és június 18. között tekinthető meg a Limes Galériában. 

Borítókép: Rajzszíntér (Forrás: Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.