Még az eső is Török Ádámot siratta

Megható búcsú keretében kísérték utolsó útjára a progresszív rockzenészt családja, barátai, pályatársai és rajongói. – Megrázó volt látni a temetésen, hogy a fuvolája ott hevert magányosan a ravatalon, és az jutott az eszembe, hogy mindig lenyűgözve figyeltem, ahogy a koncertre hangolta – mondta a Magyar Nemzetnek a temetés után a zenekar egykori dobosa, Tóth Diza Dénes.

2023. 05. 12. 19:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem szeretek temetésre járni, és a sajátomra sem fogok elmenni. Tudomásul kell venni a korunkat, tudomásul kell venni, hogy ennyi az idő”– nyilatkozta a 75 éves zenész halála előtt két héttel a TV13 csatornának adott interjúban. Mindenkit megrendített Török Ádám április 18-i halála, akitől ma vettek szívszorító búcsút családja és pályatársai mellett az ország minden pontjáról érkezett rajongók.

Török Ádám
Török Ádám temetése Fotó: Nagy Zoltán

 

Tóth Diza Dénes: Török Ádám fuvolája ott hevert magányosan a ravatalon

Az eső ellenére több százan hallgatták és énekelték együtt a ravatalozónál a Kell a barátság című Mini dalt az Óbudai temető ravatalozójánál, ahol pályatársai méltón emlékeztek meg az ismert zenészről.

Szép ívű, ám hullámvölgyektől sem mentes életpálya az övé, középpontjában az örök szerelemmel, a mindenkori Minivel. Amely, ha épp nem létezett, az ott írt dalok akkor is, minden korszakában elkísérték: Gőzhajó, Vissza a városba, Kell a barátság és a többi, köztük Bartók Béla művei, többféle felfogásban

 – idézte Hegedűs István újságíró szavait az Index.

– A sors sodort mellé, így szerencsém volt együtt tölteni vele hét kalandos évet. Azt gondolom, hogy nem lehettem volna jobb helyen akkor, mint a zenekarában dobosként. Megrázó volt látni a temetésen, hogy a fuvolája ott hevert magányosan a ravatalon, és az jutott az eszembe, hogy mindig lenyűgözve figyeltem, ahogy a koncertre hangolta – mondta a Magyar Nemzetnek a temetés után a zenekar egykori dobosa, Tóth Diza Dénes.

Török Ádám személyében egy olyan embert vesztett el a világ, aki nemcsak zenész volt, nemcsak tekintélyt szerzett magának a tehetségével, de koncertjein is mindig a közönség volt az első, bárhol is lépett fel, kis klubban vagy óriási arénában. A rockzene világában az első formációban zenésztársával Papp Gyulával és a fuvolájával egy sajátos és újszerű zenei világot alakított ki, amelyben az underground, a blues, a dzsesszrock stílus keveredett. Ez a zenei világ kísérte aztán végig a hosszú, ötvenöt éves pályafutását.

– Ha Londonban születik, világhírű zenész is lehetett volna belőle. A hetvenes években nem volt hajlandó bugyuta slágereket írni és elénekelni, akkor sem, ha emiatt sokáig nem kapott nagylemez-lehetőséget. Öt évtizeden át, egészen a 2021-es bezárásig hű volt a Bem rakparti klubhoz. Mindenki szerette, Gyugyónak becézték – idézte barátja, Mezei András szavait az Index.

Hamvait Kézdy Luca hegedűszólója kíséretében helyezték végső nyugalomra – tudta meg lapunk Tóth Diza Dénestől.

Borítókép: Török Ádám temetése (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.