Így búcsúztak Máthé Erzsitől, a sokoldalú legendától

Kilencvenöt évesen elhunyt Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A színésznőt a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti. Pályatársai nagyszerű színésznőként emlékeztek meg róla lapunknak.

Szilléry Éva
2023. 05. 09. 16:48
Máthé Erzsi
Fotó: Fortepan/Hunyady József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máthé Erzsi Kossuth-díjas színésznőre, a Nemzet Színészére emlékeznek pályatársai, aki szélsőséges műfajokban is nagy alakítást nyújtott: mély drámai szerepekben éppen úgy remekelt, mint vígjátékban, és a szórakoztató műfajokban. Személyében nagylelkű embert ismertek meg, aki szeretettel fordult a fiatalabb generációk felé. Eperjes Károly Kossuth-díjas színészt családi szálak is fűzik Máthé Erzsihez, ezért különösen közel álltak egymáshoz. Nagyon szerettük egymást, már csak azért is, mert pap nagybátyám még itt Budafokon tanította, ahova annak idején még édesanyám is járt polgáriba. Azt gondolom, ez erőst meghatározta a kapcsolatunkat. Nagyon nagy és érzelemdús, humorral teli színésznőt veszítettünk. Boldog hazatérést, Erzsike! –  fogalmazott a Magyar Nemzetnek Eperjes Károly. 

Máthé Erzsi
Máthé Erzsi (Fotó: MTI/MTVA/Zih Zsolt)

Blaskó Péter Kossuth-díjas színész megkeresésünkre elmondta, kevés darabban játszottak együtt, de nagyon emlékezetesek ezek a találkozások: 

Főiskolás voltam még 1970-ben, amikor a Nemzeti Színházban Ottó szerepét vettem át, Erzsike pedig Gertrudist alakította. Formátumos egyéniség volt, szeretetteljesen viszonyult felém. A Katona József Színház alapító tagjaiként dolgoztunk újra együtt. Nem volt túl közeli a kapcsolatunk, de tiszteltem őt, ő pedig elfogadott engem, mint fiatal színészt.

Még a főiskola előtt, stúdiósként találkozott a Nemzeti Színházban a nagy színésznővel a Kossuth-díjas Lukács Sándor. Két évig voltam stúdiós, Máthé Erzsi pedig vezető színésznő  volt a társulatnál. A hetvenes évek elején már végzett színészként a Magyar Televízió aranykorát jelentő időszakban egy tévéjátékban játszottunk együtt. Eben az időszakban egyik tévéjátékot követte a másik és rengeteg tévéfilm készült, Máthé Erzsi pedig nagyon foglalkoztatott, országosan ismert színésznőként rendszeresen jelen volt. Mi hosszú évekig Édesanyám!, Fiam! felszólítással üdvözöltük egymást a közös munka emléke miatt. Azon ritka színészeink közé tartozik, akik a drámai szerepekben éppen úgy remekeltek, mint a vígjátékokban mondta. 

Barátjaként és kollégájaként emlékezett rá Balázs Péter Kossuth-díjas színész. Elmondása szerint 

hatalmas, veretes színésznő volt, ritka tehetséggel, hihetetlen energiájával, annyi szépet adott az embereknek, ami nagyon ritka. Megvolt benne az erő és a temperamentum a nagy klasszikus szerepekhez és a könnyed műfajokhoz is.

 

Hét évtizeden át játszott színpadon

Mertz Erzsébet néven született 1927-ben, Budafokon. Nagy szegénységben nőtt fel, szüleivel barlanglakásban laktak. Későbbi lakásukból a második világháború után sváb származásuk miatt kitelepítették őket. A Színművészeti Főiskolára nem vették fel, így az Országos Színészegyesület Színiiskolájában diplomázott. A Vígszínházhoz 1948-ban szerződött, ekkoriban változtatta meg a nevét Máthé Erzsire. A Nemzeti Színházban 1952-től, három évtizeden keresztül játszott, és 1983-ban alapító tagja volt a Katona József Színháznak, ahol 2012-ben lépett utoljára színpadra.

Az egyik legjellegzetesebb orgánumú magyar színésznő volt, aki kemény, tiszta és zengő hangjával olyan hősnőket formált meg a színpadon, mint Az ember tragédiája Évája, Gertrudis (Katona: Bánk bán), Goneril (Shakespeare: Lear király), Volumnia (Shakespeare: Coriolanus), Kamilla a Liliomfiból és Paulina a Téli regéből. 

Rengeteg mozi- és televíziós filmben szerepelt, többek között olyanokban, mint a Gázolás, a Külvárosi legenda, a Csempészek, a Ház a sziklák alatt, A hamis Izabella, a Szindbád, a Mielőtt befejezi röptét a denevér, és a Fekete város című Mikszáth-regény Zsurzs Éva rendezte filmváltozata. Tábori Nórával ők voltak Juliska és Mariska a Szeszélyes évszakokban. A közönség nagyon szerette őt A szeleburdi család nagymamájaként. 

Május 16-án lett volna 96 éves. 

 

Máthé Erzsire emlékezik a közmédia

A Dunán 20.45-től látható a Kézjegy portréműsor Máthé Erzsiről szóló epizódja, majd 21.30-tól az Erdő című 1983-as tévéjátékot vetítik a színésznő főszereplésével. A május 10-i Almáriumban szintén a műsor gyakori vendégére emlékeznek majd.

A Kossuth rádió kulturális műsora, a Kalendárium 15.30-tól csatlakozott a műsorfolyamhoz egy korábbi interjú részletével. 19.30-tól az Aranyemberek című műsor beszélgetésével adóznak elismeréssel a közkedvelt színművész munkásságának.

Az M5 kulturális csatornán szintén megemlékeznek Máthé Erzsiről az Agenda és a Librettó című műsorokban, valamint 22.45-től a Bolondnagysága című tévéjátékkal.

 

Borítókép: Máthé Erzsi (Forrás: Fortepan/Hunyady József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.