Met-gála: Macska a forró plüss-szőnyegen

Fekete-fehér és púderszín tweedek és selymek, rengeteg gyöngy, masnik és kaméliák, na meg egy hatalmas macska. A divatvilág ismét összegyűlt, hogy a jótékonyság mellett újabb fontos ügyért álljon ki a Met-gála estélyén. A fenntarthatóság és a divatkörforgás lassításának kérdései előtt azonban a Choupette-nek öltözött Jared Leto ellopta a show-t.

2023. 05. 05. 14:01
MET Gala
US actor Jared Leto arrives for the 2023 Met Gala at the Metropolitan Museum of Art on May 1, 2023, in New York. - The Gala raises money for the Metropolitan Museum of Art's Costume Institute. The Gala's 2023 theme is “Karl Lagerfeld: A Line of Beauty.” (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világot a macskák uralják. Számos mém kering az interneten, hogy a modern technológia milyen újítást hozott az emberek életébe, amelyek mára mind macskaellátási eszközzé fejlődtek. A Met-gála főszervezője, Anna Wintour is tisztában lehetett a kérdéssel, mivel a Karl Lagerfeld tiszteletére szervezett show öltözködési előírásai szerint vagy a tervező Chanel és Fendi múltját kellett megjeleníteni, vagy mindenkinek „meg kellett találnia belső Choupette-jét. Jared Leto felelt meg maximálisan a felhívásnak, mivel Lagerfeld kedvenc macskájának életnagyságú másaként lépett a gála plüss-szőnyegére.

HAYEK, Salma; HATHAWAY, Anne; LETO, Jared
Salma Hayek, Anne Hathaway és Jared Leto a Met-gála bevonulásakor. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

A New York-i Metropolitan Múzeum minden év májusának első hétfőjén őrült kifutóvá változik, ahol színészek, énekesek, sportolók és politikusok ünneplik a múzeum díjnyertes vezető kurátorának, Andrew Boltonnak legújabb kiállítását. A gála története éppen háromnegyed évszázadra tekint vissza, 1948-ban rendezték meg Eleanor Lambert divatújságíró ötlete nyomán. Akkor még csak a New York-i előkelőségeket célzó jótékonysági esemény a Metropolitan Múzeum divatrészlegének támogatására jött létre. Egy jegy ötven dollárba került. 

 

Jótékonysági eseményből lett divatshow a Met-gála

A Vogue korábbi főszerkesztője, Diana Vreeland a hetvenes években lett a Metropolitan Divatintézetének tanácsadója, amelynek következtében az esemény egyre médiabarátabbá vált, Anna Wintour keze alatt pedig a kilencvenes évektől az egyik legnevesebb divateseménnyé vált a naptárban. Ma már a jegy ötvenezer dollárba kerül, ám a Wintour által összeállított listán szereplőknek nem kell fizetniük.

Az elmúlt években a koronavírus, majd a Black Lives Matter tüntetések megnehezítették a gála megszervezését, de 2023-ban a körülbelül hatszáz meghívott teljes mellszélességgel ünnepelte a Karl Lagerfeld: A Line of Beauty című kiállítást. A vendégek általában nem szokták megnézni a kiállítást, azonban most Wintour és Bolton úgy rendezte a vacsora előtti koktélozást, hogy mindenki kénytelen volt megtekinteni a négy éve elhunyt tervező százötven ikonikus darabját és eredeti vázlatait.

The 2023 Met Gala Celebrating "Karl Lagerfeld: A Line Of Beauty" - Arrivals
és felesége Mirka. A korábbi teniszcsillag volt az est egyik házigazdája. Fotó: AFP/Getty Images

Andrew Bolton évek óta a Metropolitan legnevesebb divatkiállításainak kurátora. Híres arról, hogy a tervezők legkülönlegesebb darabjait új módon értelmezi újra, aláhúzva, hogy a divat a szépművészet értékes része. Lagerfeld esetén különösen izgalmas ellentét, hogy maga a tervező elhíresült mondásában (karlizmusában) jelentette ki, hogy „elég elcsépelt, amikor a tervezők művésznek titulálják magukat, mondván, hogy ruhájuknak múzeumban a helye, nem a kifutón. Hát kerüljenek is múzeumba, mert amit mi csinálunk, az iparművészet.”

Lagerfeld véleménye ellenére a XX. század végére egyértelművé vált, hogy szükség van a divat elitművészeti elismerésére, így a londoni Victoria és Albert Múzeum, illetve a Metropolitan New Yorkban egymásra licitálva rendezik a divatkiállításokat. A 2011-es Alexander McQueen: Vad szépség és a 2015-ös Kína: Tükörország minden múzeumlátogatási rekordot megdöntött, és a McQueen-kiállítás kapcsán még a legszkeptikusabb hangok is széles körben értékelték művészetként a divatot. Bolton valami hasonlót vár a Lagerfeld-kiállítástól is, annak ellenére (vagy talán éppen azért), hogy a tervező megosztó személyiségnek számít a divat világában.

 

Megosztó karlizmusok

Egész életében magányosan élt, bevallott plátói kapcsolata egyedül az 1989-ben AIDS-ben elhunyt Jacques de Bascherrel volt, az igazi szerelem a szépséghez és a tökéletességhez fűzte. Ennek rendelte alá életét és hírhedt maximalizmusát is. Hétvégén szeretett hajnaltájt vagy késő este ötletelni munkatársaival, és igen ingerlékennyé vált, ha nem kapott rájuk azonnal reakciót. A felgyorsult információközlési vágynak köszönhető az a túlpörgetett divatnaptár is, amely ma már komoly gondokat okoz a divatvilágban nemcsak a kreativitás szempontjából, hanem a környezetvédelem miatt is.

A karlizmusok híres válfaja volt, hogy nem éppen a liberális megközelítés szerint nyilatkozott az egyneműek házasságáról és örökbefogadásáról, illetve a #metoo-ról és a női testképről. Adele-t még fogyása előtt „túl kövérnek”, Heidi Klumot „túl nehéznek” titulálta, Coco Chanelt nem tartotta igazi feministának, mert ahhoz „nem volt elég csúnya”, illetve fennhangon hirdette, hogy „senki nem akar kerek nőket látni”, és ő ennek megfelelően tervezett.

A Met-gála idei témájának bejelentése után Jameela Jamil brit színésznő és aktivista (aki nem feltétlenül felel meg Lagerfeld szépégideáljának) nem véletlen szólalt fel dühödten, hogy ideje magunk mögött hagyni a XX. század beidegződéseit, amelyeket „bigott fehér férfiak” határoztak meg.

A színésznő nem szerepelt Anna Wintour vendéglistáján. Ám a testkép kérdése mellett nem ment el például Janelle Monáe, aki először Thom Browne túlméretezett fekete-fehér, Chanel-design ihlette tweedruháját viselt, majd levette, és abroncsos szoknyája alatt bikiniben pózolt. A testképhez tartozik a női test változásainak elfogadása is, így Serena Williams és Karlie Kloss terhességük bejelentésével állt az ügy mellé.

MET Gala
Janelle Monáe az egészséges testkép mellett kampányol. Fotó: AFP

Fenntartható divat a vintage?

A gála másik üzenete a fenntarthatóság kívánt lenni, amellyel Wintor és Bolton szintén némileg szembement Lagerfeld felfogásával, egyes szakértők szerint viszont nem történt más, mint hogy XXI. századira fazonírozták a tervező által legfontosabbnak tartott örök szépség üzenetét. Tavaly 275 ezer ragyogó pink rózsa díszítette a gála bevonulószőnyegét, az idén a fenntarthatóság jegyében a központi installáció százezer újrahasznosított műanyag palackból készült, amelyeket további újrahasznosítás érdekében a gála után vissza is szállítottak a feldolgozó üzembe.

A részt vevő sztárok a vintage-ruhák viselésével hirdették a fenntarthatóságot. Nicole Kidman azt a 2004-es Chanel haute couture darabot viselte, amelyben a Chanel No. 5 parfüm arcaként Baz Luhrmann rendezővel forgatott reklámot. Naomi Campbell a 2010-es tavasz–nyári haute couture kollekcióból választott egy ezüst-rózsaszín estélyit. Margot Robbie (az utolsó sztár, akit maga Lagerfeld választott a Chanel arcává) egy 1993-as fekete, fűzős kreációban, Penélope Cruz pedig egy 1988-as Chanel-darab alapján készült, némileg bollywoodi stílusú, csuklyás menyasszonyi ruhában jelent meg.

MET Gala
Jeremy Pope és Olivier Rousteing. Fotó: AFP

Aki nem eredeti Lagerfeld-tervezést vett elő, az vagy tweed estélyiben lépett a fotósok elé (Anne Hathaway, Dua Lipa), vagy rengeteg gyöngyöt használt (Kim Kardashian), esetleg masnikat és kaméliákat (Florence Pugh, Emily Blunt, Rihanna, Olivia Rodrigo), vagyis mindazt az alapanyagot és díszítőelemet, amelyek Karl Lagerfeld kézjegyének számítottak.

Jared Leto mellett Doja Cat emlékezett meg még Choupette-ről, de Leto hatalmas szőrmók jelmeze lesöpörte Doja Cat próbálkozását. Leto úgy nyilatkozott, reméli, hogy Lagerfeld mosolyog odafentről a jelmez láttán. A közösségi médiában néhányan azt is megjegyezték, hogy a színész Choupette-öltözéke ráadásul a két évvel ezelőtti Met-gála szőrmevitáját is a lehető legelegánsabban és legviccesebben rendezte.

Borítókép: Jared Leto Choupette-ként. Fotó: AFP/Angela Weiss

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.