Ugron Zsolna: Hosszú ideje nem láttam ilyen erős magyar nyelvű előadást

– Ritkán jövök ki mostanában katarzisélménnyel, de nagyon erősen szólított meg Ifj. Vidnyánszky Attila Ifjú barbárok című előadása – mondta lapunknak Ugron Zsolna József Attila-díjas író a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásáról. Úgy érzi, az utóbbi évek legmeghatározóbb színpadi művével találkozott a színházi olimpián.

Szilléry Éva
2023. 05. 25. 16:30
Ugron Zsolna a színházi olimpiáról
Forrás: Ugron Zsolna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Van egy erős magja, határozott mondanivalója és viszonyulása a világhoz és a világról. 

Eredeti szemszögből értelmezi Kodály és Bartók barátságát és kettejük közös állításait.

Elképesztő magasságokba és mélységekbe visz a darab (Forrás: Ugron Zsolna)

– Mindezt friss formai ötletekkel színpadra állítva, amik közül egyik sem öncélú vagy önmagáért való. Sehol nem éreztem, hogy a forma, az ötlet maga alá gyúrja a mondanivalót, amivel pedig gyakran szembesülök mostanában. 

Mint mondta, az eredeti kontextus rávilágít a dolgok belső lényegére. Például az, ahogyan Kodály és Bartók gyűjtenek, miközben nagyon szórakoztató, néhány gesztussal meg tudja eleveníti a kort, a nehézségeket, a gondolat forradalmiságát, ráadásul mindezeken túl rólunk, a máról, a jelen értelmezési nyomvonalairól is nagyon sokat mond. 

Elementáris, ahogy Bartók Béla szinte egy kortalan lény a színpadon, aki a 

zenén keresztül értelmezi a világot: az a nyelve, a menedéke, a lázadása.

 Kifejezetten érzékelhető, hogy ebben az előadásban a színészek is kiegészítették, formálták a szövegkönyvet, és ez nagyon jót tesz a darabnak: – Igazibb tőle, azt hiszem. Le voltam nyűgözve a darab mozgásvilágától, nem könnyű feladat frissen, hitelesen megjeleníteni ilyen nagyon markáns és kulturálisan agyonértelmezett közegeket.

A kolozsvári színészek játékát, a Bartókot játszó Imre Évát és az ő belső hangját adó, illetve mesélőként is jelen lévő Bodolai Balázst emelte ki, hozzátéve: nagy bravúrral és könnyedséggel jelennek meg a többiek is más-más szerepekben, ritka az ilyen sok, ennyire erős jelenlét a színpadon. És persze mindehhez kellett a Tokos zenekar, amelynek tagjai ugyanolyan hitelesen játszanak Bartókot és népzenét. 

– Sírtam, nevettem, sírtam, nevettem. Magammal vittem, sokáig beszéltünk róla többekkel, akik látták, és én is rágtam magamban néhány gondolatát.

 

Ugron Zsolna az Ifjú barbárokról
Sokrétegű darab az Ifjú barbárok (Forrás: Színház.org)

 

Külön élménye, hogy a mű a kamasz lányára is hasonlóképpen hatott.  – Mint általában a tizenévesek, elég kritikus, kicsit fanyalgott is, amikor kiderült, hogy Bartók és Kodály barátságát fogjuk színpadon látni. Aztán csillogó szemmel lelkendezett. Azt hiszem, rá is leginkább az előadás legfőbb ereje hatott: az, hogy

ennek a darabnak van saját, belső igazsága, amit nem erőlködve, hanem nagyon nagyvonalúan és hitelesen mesél el.

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Ugron Zsolna József Attila-díjas író (Forrás: Ugron Zsolna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.