Emlékek parkja készül Csíksomlyón

Európai viszonylatban is egyedülálló néprajzi emlék- és élményparkot épít Csíksomlyón Kurkó János György. A csíkszeredai vállalkozó csaknem hathektáros területen igyekszik életre kelteni a romániai magyarság és a vele együtt élő nemzetiségek élettereinek paraszti és polgári emlékeit.

Munkatársunktól
2023. 06. 15. 5:15
Csíksomlyón
Forrás: Csíksomlyói Emlék- és Élménypark
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden bizonnyal az utolsó hasonló emlékparkról beszélhetünk, mivel a tárgyi emlékek fellelhetőségét tekintve Romániában gyakorlatilag már nem maradt gyűjtenivaló – tartja a csíkszeredai üzletember, aki tizenkét éve időt, pénzt, energiát nem sajnálva járja az országot, pásztázza a települések pincéit-padlásait. Mindez azonban legfeljebb egy kisebb skanzen létrehozására elegendő anyaggal kecsegtetne, így Kurkó János György gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki a hazai régiséggyűjtők és -kereskedők többségével, miközben a nyolcvanas évektől Nyugat-Európába szállított néprajzi gyűjtemények jelentős részét is visszavásárolta. Így gyűlt össze az a hatalmas anyag, amely a 2023 őszén kezdődő építkezés végén a XIX–XX. századi város- és faluképnek, illetve a települések határaiban végzett tevékenységeknek állít élettel is megtöltött emléket. Az eddigi gyűjtő- és előkészítő munkáról és a közeljövő terveiről könyv is született, a Csinta Samu és Kurkó János György által jegyzett Szú, moly, rozsda című alkotást a pünkösdi búcsú délutánján ismerhette meg a nagyközönség.

Csíksomlyón
A Csíksomlyón épülő létesítmény kialakításánál a városkép látványa is fontos. Fotó: Csíksomlyói Emlék- és Élménypark

A csíksomlyói kegytemplom szomszédságában fekvő, a helyi társadalom által csak Fodor-kertként ismert telken építendő etnopark tervezete egy városi, egy falusi és egy, a települések környékén zajló tevékenységeknek emléket állító részt foglal magában.

A romániai múzeumokban a román mellett jó esetben egy székely, egy szász portát, legfeljebb egy-egy zsidó vagy szerb házat találni. Holott Romániában sok más nemzetiség él, amelyek jelentős mértékben gazdagították az ország történelmét, építészetét, kultúráját. Megjelenítésük külön kihívás számomra

 – mondja Kurkó.

A faluközpont kialakítása egységes: a templom az elárasztott bözödújfalusi unitárius templomot és papi lakot menti át az utókornak, az iskola és a fedett hídmérleg is a bözödújfalusi mása lesz. A községháza Kápolnásfaluból származik, a kocsma és a kuglipálya Csíkszenttamásról, a hentesüzlet Szilágycsehből, a mészáros Csíkmadarasról, a fodrászat Barótról, a trafik Sóváradon működött egykor, a tűzoltóegység Soborsinból „költözött”. Egy falu nem igazi kúria nélkül, a választás a hajdanán az orbaiszéki Kisborosnyón álló Tompa-kúriára esett. Nem maradhat ki az egykori erdélyi fürdőélet bemutatása sem egy-egy sugásfürdői borvízkút, mofetta és zenepavilon, illetve egy-egy borszéki és szovátai nyaraló révén. Megelevenedik az egykori gyimesbükki magyar–román vám épületegyüttese is.

A 29 kiállítandó portából 16 magyar, 13 pedig a Romániában élő többi nemzetiséget képviseli.

A városi résznél a parkalapító kompromisszumra kényszerült, miután azzal szembesült, hogy a reprezentatívnak minősülő épületek A műemlék-kategóriások, de a szomszédjukban lévők is minimum B kategóriások, azaz védettek, tehát lebonthatatlanok. Rábukkant viszont Csíkszereda hajdani főutcája, a Kossuth utca történetére, amelyet a kommunista diktatúra városszisztematizálási őrülete nyomán a hetvenes–nyolcvanas évek fordulóján ledózeroltak. Csíkszereda az egyetlen erdélyi megyeközpont, amelynek ilyen módon kitépték a fő ütőerét.

Ma már úgy érzem, ekképpen méltó emléket állíthatok az egykori Csíkszeredának is, általa pedig az erdélyi városi építészet múltjának és polgári életmódjának

– mondja.

A főutca 157 lebontott épületéből 17 jellegzetes házat építenek újra a Fodor-kertben tényleges méretben. Majdnem másfél éves kutatómunka árán sikerült összeszedni a régi fényképeket. A tusnádfürdői vasútállomás hajdani épületének a városi részben való felépítése első látásra talán idegennek tűnik. A kezdetben a falurészre szánt indóház megtalálásához Kurkó gyakorlatilag valamennyi erdélyi állomás történetét áttanulmányozta, míg rá nem lelt a MÁV-szabványoktól elsősorban díszítésében különböző tusnádfürdőire. Az állomás lesz a park fogadóépülete.

A parkban 117 mesterséget is bemutatnak, ami világrekord a maga nemében. 

A különböző mesterségek az egyes házakhoz „tartoznak” – a városi épületekben ugyanazok a tevékenységek zajlanak majd, mint egykoron: a posta posta lesz, a pékség pékség, a fotóműhely pedig fotóműhely – ami meg nem talál magának házat, azt az Arad megyei Pankotáról hozott, közel 2500 négyzetméteres, négyszintes magtárban mutatják be. További 26 építmény a településeken kívüli életet és tevékenységet jeleníti meg, itt kap helyet a mészégető kemence, a vízimalom, a szénbánya, a kommandói sikló másolata és sok minden más.

Kurkó János György olyasmit szeretne létrehozni, amelyre ő maga és a gyermekei is büszkék lehetnek.

Azt mondja, rozsdát, szút és molyt vásárolt kamionszámra, és ez bizony sokkoló tapasztalat tud lenni. Nincs azonban teljesen magára hagyva, a magyar állami pályázatok és a Mol Románia jelentős partnerek a terv finanszírozásában. Esetükre egyértelműen érvényes a mondás, miszerint aki gyorsan ad, kétszer ad. Miközben a román állam eddig nem jelezte, hogy támogatná a régió egyik legnagyobb néprajzi parkjának ígérkező létesítmény megteremtését.

Borítókép: Az emlékpark látványterve (Forrás: Csíksomlyói Emlék- és Élménypark)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.