Merre verselt Petőfi? Interaktív térképeken a költő verseinek keletkezési helyei

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) munkatársai a költő születésének 200. évfordulójára, a Katt(anj) a tudományra! honlapon nagyítható, többféle módon szűrhető térképeket tettek közzé, ahol megtalálhatók a róla elnevezett helynevek, utcák, terek és intézmények is.

Magyar Nemzet
2023. 06. 16. 19:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költő rövid, de kalandos élete során a Kárpát-medence számos szegletét bejárta, költeményei több mint hetven településhez köthetők. Az irodalom rejtett hálózatai cikksorozat szerzői, Maróthy Szilvia és Minkó Mihály ezt a földrajzi sokféleséget igyekeznek bemutatni, a honlapon nagyszabású térképen ábrázolják, milyen versek, verskötetek kapcsolódnak az egyes településekhez, valamint az interaktív verstérképen találhatók meg Petőfi költeményei keletkezési helyük szerint, és lehívható az adott településhez kapcsolódó versek listája is. Sajnos maguk a versek nem nyithatóak meg erről a felületről, ezért, aki kíváncsi arra, hogy milyen költeményt alkotott Petőfi, mondjuk Késmárkon, annak egy másik felületet kell keresnie, hogy elolvashassa a verset. 
 

Petőfi Sándor búcsúja a szülői háztól, Munkácsy Mihály festménye

A BTK közleményében kiemeli, hogy a honlapon több böngészhető, nagyítható térképen lehet megtekinteni, hogy a mai Magyarország települései miként őrzik Petőfi Sándor emlékét helynevek és intézménynevek formájában. Az óvodák, általános iskolák, könyvtárak és művelődési házak mellett a költő nevét étterem, horgászegyesület és vadásztársaság is viseli, valamint az interaktív térképeken megtalálható az életeseményeire emlékező szobrok, táblák, műalkotások és emlékhelyek listája. 

A Tableau program segítségével készített két infografika a költőről elnevezett közterületeket, ezen belül elsősorban az utcákat ábrázolják – teszik hozzá.
Sajnos ez a rendszer is elég féloldalas, mivel sem a szobrok, emléktáblák képe nem linkelhető, sem a közterületek neveiről nem vezet link például a Google képtárába, ahol akár virtuális sétát is tehetnénk egyik vagy másik Petőfi utcában. 

 


A Katt(anj) a tudományra! weboldalt a Bölcsészettudományi Kutatóközpont indította 2022-ben a bölcsészet népszerűsítésének céljából, a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készített különleges adatvizualizációs projekt ezen a honlapon jelent meg, elérhető a  internetes oldalon.
A Bölcsészettudományi Kutatóközpont további hírei és tartalmai a szervezet internetes oldalán találhatók.

Borítókép: Révész Imre zsánerképe: Petőfi a csárdában felolvassa „Talpra magyar”-ját (Forrás: PIM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.