Ez a július most más, mint a korábbiak

Az Az a bizonyos nyár egy angol nyelvű képregényből készült francia–belga alkotás, mely a gyermekkorból a kamaszkorba való átmenet elkerülhetetlenségéről, a családi kötelékek meglazulásáról és újbóli megfeszítéséről szóló. A keserédes filmdráma helyenként érzékeny és kedves, ám helyenként semmitmondó és üres, így sajátos hangulata, továbbá a főszereplőjét, a tizenegy éves Dune-t megformáló színész játéka miatt maradhat emlékezetes.

2023. 07. 06. 10:00
null
Forrás: ADS Filmek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dune nyaranta rendszeresen Landes-ba utazik a szüleivel, hogy az Atlanti-óceán menti üdülőhelyen töltsenek egy hetet. Tavaly azonban nem mentek, és a tízéves lány nem tudja, mi volt e váratlan programváltozás oka. 2021 júliusában viszont ismét autóba ülnek, és Landes-ban kitörő örömmel üdvözli a lányt nála két évvel fiatalabb barátnője, Mathilde. Néhány napig elválaszthatatlanok lesznek, és csaknem mindent együtt csinálnak majd.

Az Az a bizonyos nyár című film plakátja. Dune a jobb szélen áll, kamerával a kezében (Fotó: ADS Filmek)

Első pillantásra tehát úgy tűnik, minden éppen olyan, mint tavalyelőtt volt. 

Dune-nek azonban van egy kellemetlen érzése: ez a nyár más lesz, mint a többi. 

Úgy érzi, szülei nem törődnek vele – édesanyja, Sarah a depresszió jeleit mutatja, édesapja, Thiago mintha el akarná hagyni őket –, a nyaralóhelyen felbukkanó huszonévesek alkoholtól, buliktól és zűrös szerelmi viszonyoktól zavaros világa viszont nagyon is vonzza…

A néző számára egykettőre világossá válik: 

a korszak, amelyet maga mögött hagyott, Dune számára immár kevéssé izgalmas, az előtte álló ugyanakkor teli van bizonytalansággal, kétségekkel.

Annak esélye, hogy rájöjjön, mi történt a családjában, és megértse, mi okozza szülei kapcsolatának mind nyilvánvalóbb válságát, még így, e körülmények közepette sem múlt el, a kérdés csupán az, képes lesz-e megtalálni a talány megfejtéséhez kellő eszközt? Egy bizonyos pontig úgy tűnik, nem.

Dune (hátulról) és barátnője, Mathilde lassan maguk mögött hagyják a gyerekkort (Fotó: ADS Filmek)

A Jilian és Mariko Tamaki This One Summer című, angol nyelvű képregénye alapján készült francia–belga film tehát a gyerekkorból a kamaszkorba való átmenet története, egy tizenegy éves lány szemszögéből elmesélve.

Az alkotás leginkább azáltal hat, hogy

 sikerül érzékletesen bemutatnia a gyerekek és a felnőttek világa között fennálló ellentétet 

– az előbbi naiv, viszont többé-kevésbé áttekinthető és befogadható, utóbbi kiábrándult, s tele van rejtegetett titkokkal, kibeszéletlen traumákkal –; valamint az egyik közegből a másikba igyekvő, már nem gyerek, de még távolról sem felnőtt Dune kíváncsiságát és próbálkozásának állhatatosságát.

A készítők remek színészt találtak a tizenegy éves központi karakter életre keltésére. Rose Pou-Pellicer játéka természetes és eleven, a néző percek alatt Dune mellé áll, és szurkolni kezd neki, hogy felfedezőútjai során rátaláljon arra, amit keres.

A fennmaradó alakok közül ugyanakkor egyik sem különösebben árnyalt, és egyik sem kimondottan szimpatikus. Thiagot, az édesapát ugyanakkor az a mexikói Gael García Bernal formálja meg, aki több, mára kultuszfilmmé vált alkotásban bizonyított már: Korcs szerelmek, Anyádat is, Che Guevara: A motoros naplója. Kisebb rejtély, mit keres egy ilyen jó nevű színészt egy ilyen szerepben. Ráadásul a cselekmény meglehetősen ötletszerű, a történet gyakran elveszíti a fókuszt, mintha a rendezői koncepció része lett volna, hogy a jelentőséggel bíró, fontos részleteket a befogadó maga válogassa ki az eléje tálalt, kevésbé jelentős apróságok közül.

Az Az a bizonyos nyár így komolyabb témákat is érintő, keserédes film lett a gyermekkorból a kamaszkorba való átmenet elkerülhetetlenségéről, a családi kötelékek meglazulásáról és újbóli megfeszítéséről. 

Érzelgősnek vagy túlmagyarázottnak semmiképp sem mondható, egyenetlennek viszont annál inkább: helyenként érzékeny és kedves, helyenként semmitmondó és üres.

A nézők egy része így bizonyára felemás érzésekkel távozik majd a moziból, bár arra, milyen kedvező benyomást keltett a főszereplő, és milyen szemet gyönyörködtetőek az Atlanti-óceánhoz közeli tájak, így is jó darabig emlékezni fog.

(Az a bizonyos nyár/Cet ete la. Feliratos francia–belga dráma. Játékidő: 99 perc. Rendezte: Eric Lartigau, 2022. A hazai mozibemutató dátuma: 2023. július 6. Forgalmazza az ADS Filmek.)

 

Borítókép: Két lány, Mathilde (balról) és Dune (jobbról) a gyerekkort a kamaszkortól elválasztó mezsgyén. Jelenet a filmből (Forrás: ADS Filmek)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.