Megjelent az új pályázati kiírás a Zeneakadémia rektori posztjára

Mint arról korábban hírt adtunk, Csák János kulturális és innovációs miniszter visszavonta a Zeneakadémia vezetői posztjára kiírt korábbi pályázatot. A döntést mind a Magyar Muzsikusok Szövetsége, mind a Magyar Zenei Tanács tagjai üdvözölték. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) a mai napon közzé is tette az új pályázati kiírást, amely immár nemcsak előadóművészek, hanem alkotók, valamint nemzetközileg kiemelkedő zenetudósi tevékenységet folytató, zenetudománnyal foglalkozó szakember is betöltheti a pozíciót. A beadási határidőt is meghosszabbították: a kiírás megjelenését követő harminc napon belül van lehetőség pályázni a pozícióra.

2023. 07. 21. 22:42
Liszt Ferenc szobra a Zeneakadémia épületének homlokzatán
Liszt Ferenc szobra a Zeneakadémia épületének homlokzatán Fotó: Róka László Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghirdetett álláspályázat alapján a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora felelős lesz többek között az intézmény hazai zenei oktatásban játszott szerepének növeléséért, az országos zenei tehetséggondozásban játszott szerepének erősítéséért, valamint nemzetközi elismertségének erősítéséért. Felsőoktatási intézmény első számú vezetőjeként ugyancsak felel majd az intézmény fejlesztésére és korszerűsítésére vonatkozó koncepció kialakításáért, az intézmény missziójának és víziójának megújításáért, a nemzetközi kiválóság megerősítését célzó stratégiai célok és akciók megfogalmazásáért, az erre irányuló munka irányításáért, szervezéséért és összefogásáért, a hatékony és rugalmas szervezeti keretek kialakításáért.

 

A pályázati feltételek között szerepel, hogy a jelöltnek rendelkeznie kell legalább ötéves, nemzetközileg kiemelkedő és elismert alkotó- vagy előadóművészi és legalább ötéves oktatói tapasztalattal, legalább ötév vezetői tapasztalattal, nagyszámú, nemzetközileg is elismert lemezfelvétellel; nemzetközi zenei versenyeken elnyert díjakkal, nemzetközi zenei versenyek értékelői (zsűrizési) tapasztalattal, az európai zenei élet meghatározó művészeti és oktatási intézményeinek ismeretével, magas szintű jártassággal zenei intézmények működtetését, menedzselését illetően, szakmai teljesítményének elismeréseként a 271/2008. (XI. 18.) Korm. rendeletben szereplő valamely állami kitüntetéssel, zenetudománnyal foglalkozó szakember esetén pedig nemzetközileg kiemelkedő zenetudósi tevékenységgel, valamint valamely világnyelven írt, több mint tíz, nemzetközi szakirodalomban idézett tudományos publikációval és nemzetközi zenetudományi konferenciákon szerzett előadói tapasztalattal.


A pályázatnak tartalmaznia kell a pályázó szakmai programját és azok megvalósítására vonatkozó elképzeléseit, Ismertetnie kell koncepcióját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jövőbeni működésével kapcsolatban, különös tekintettel a Zeneakadémia oktatási, képzési struktúrájára és annak megújítására, az egyetem nemzetközi jelenlétének erősítésére, a tehetséggondozásra, az egyetem hatékony koncertszervezői és programszervezői tevékenységére, valamint az intézmény épített és szakmai infrastruktúrájának fejlesztésére. A pályázathoz mellékelni kell egyebek mellett a fontosabb publikációk és művészeti díjak jegyzékét is. A pályázat elbírálásának határideje 2023. október 31.

 

Az MMSZ korábban közleményt adott ki a pályázat visszahívásával kapcsolatban, amelyben egyebek mellett hangsúlyozták, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter az elvi célokban osztotta a szövetség véleményét, amelynek kulcsa, hogy nemzetközileg elismert szakember vezesse az intézményt. A Magyar Zenei Tanács korábban szintén közleményben üdvözölte a korábbi pályázat visszahívásával kapcsolatos döntést. Közleményük szerint „ahogy a Zeneakadémiának is szüksége van arra, hogy minél több és jobb pályázat, azaz gondolat és jövőkép közül választhasson, ugyanúgy a pályázatba sok munkát fektető jelöltek is megérdemlik, hogy valódi versenyben mérethessenek meg, és kellő legitimitással kezdhessék el a munkát”.

 

Borítókép: Liszt Ferenc szobra a Zeneakadémia épületének homlokzatán (Fotó: MTVA/Róka László)


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.