Megkezdődött az első Almati Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója személyében magyar zsűritag is lesz az Almati Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Kazahsztán legnagyobb városa idén először kapott lehetőséget a rendezésre. A fesztivál sajtótájékoztatóján a hivatalos bevezetőket követően a társadalmat foglalkoztató komoly kérdések is felmerültek. Fekete Pétert, a CECA – Közép-európai Cirkuszművészeti Szövetség elnökét, az ECA – Európai Cirkusz Szövetség vezetőségi tagját, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatóját arról kérdezték, hogy az európai állatvédelmi helyzet kapcsán milyen tendenciák tapasztalhatók Európában, és nem tartja-e félőnek, hogy az internet, az online jelenlét világában az emberek elfordulnak a cirkusztól.

Magyar Nemzet
Forrás: Fővárosi Nagycirkusz2023. 07. 28. 21:00
FEKETE Péter
Budapest, 2022. január 10. Fekete Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkára beszédet mond Pavel Valla Bertini Guinness-rekordkísérlete elõtt a Fõvárosi Nagycirkuszban 2022. január 10-én. Az egykerekû-specialista 17 keréken, 9,07 méter magasan kerekezett körbe a Fõvárosi Nagycirkusz manézsában. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: Balogh Zoltán/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar cirkuszigazgató a sajtótájékoztatón a rangos szakmai plénum és az újságírók előtt kifejtette: a cirkusz nem az a hely, ahol bántják az állatokat, sokkal inkább egy olyan helyszín, ahol meg tudjuk tanítani a gyerekeinket a felelős állattartás szabályaira. Arra, hogyan kell együtt élni az állatokkal, gondozni őket, nem utolsósorban pedig rávezet, hogy igen komoly felelősség a megszelídített állatok ápolása, ellátása, életterük figyelmes, gondos fenntartása.

Monte-carló-i Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Az Ivan Frederic lovastársulat fellép a 44. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 2020. január 16-án (Forrás: MTI/EPA/Pool/Daniel Cole)

A főigazgató Antoine de Saint-Exupéry Kis herceg című művének egyik fontos mondatát idézte: 

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.

Felelős állattartóként ezt mindannyiunknak kötelessége betartani – vélte.
Fekete Péter elmondta: a statisztikák szerint világszerte minden harmadik családban, Magyarországon pedig minden második családban tartanak állatot. A gyerekeinket meg kell tanítani, hogy mekkora felelősséggel jár befogadni egy élőlényt. A kötelezettség irányukba nem csak addig tart, ameddig vágytunk rájuk vagy ameddig először játszottunk velük. E tekintetben is jó példával járnak előttünk a cirkuszi trénerek, akik az egész életüket az állataikkal töltik. 

A cirkusz egy olyan hely, ahol nem bántják, hanem szeretik az állatokat, ezért ezektől a trénerektől el lehet tanulni az állatokkal való helyes bánásmódot – emelte ki a főigazgató.

Fekete Péter szerint a cirkuszokban évtizedes, gyakran évszázados tradíciókkal bíró családok hihetetlen tudást és tapasztalatot halmoztak fel az állatvédelem, az állattartás, valamint az állatokkal történő közös szakmai munka területén. Ismerik az állatokkal való együttélés minden csínját-bínját. Szükségünk van erre a tudásra, hogy továbbadjuk a felnövekvő generációknak a felelős állattartás alapjait – szögezte le.
Az internet és az online élet felerősödése kapcsán a főigazgató egyéni interjúban, újságírói kérdésre elmondta: a pandémia idején a cirkuszok kénytelenek voltak bezárni, online közvetítéseken követhették a nézők az előadásokat. Valóban komoly kérdés volt, hogy a vészhelyzet elmúltával visszatérnek-e a nézők az élő, megismételhetetlen, a pillanat varázsát jelentő műfajához, a pótolhatatlan élő cirkuszhoz. 

Az idő Budapesten bebizonyította, hogy az egy térben, egy időben megélt, katarzison alapuló művészeti élményre mindenkinek óriási szüksége és igénye van. A Fővárosi Nagycirkusz dübörög, az előadások telt házzal futnak. 

Kevés olyan cirkusz van a világon, ahol az év minden egyes hónapjában folyamatosan, heti öt napon át, napi két előadással, telt házzal futnak a műsorok. Ez a magyarországi cirkuszmegújítási folyamatok eredményességét bizonyítja, hiszen a cirkuszművészet társadalmi elismertsége kiemelkedően magas.
A főigazgató tapasztalata szerint az artisták produkcióit kiemelt figyelemmel és szeretettel kísérik a nézők; a művésztársak, a színészek, tánc- és zeneművészek pedig ugyanolyan tisztelettel tekintenek rájuk, gyakoriak a művészeti koprodukciók is.

A cirkusz a puszta emberi erővel megvalósítható csoda, ahol legyőzhetjük a gravitációt, ahol bebizonyíthatjuk, hogy „képesek vagyunk repülni, szárnyalni”, legyőzhetjük a mélységet. Az ezekhez szükséges alapot az egymásra figyelés, a folyamatos gyakorlás és munka jelenti.

Ez a fajta hozzáállás bárki számára elsajátítható, ez az út mindenki számára nyitva áll. A cirkusz a bizonyíték arra, hogy lehetetlen nem létezik, és ha az álmaink megvalósításáról van szó, kitartással, eltökéltséggel, kellő akarattal mindent cél elérhető és megvalósítható.
Az élő műfajt sosem fogja legyőzni a virtuális világ, amely eleinte érdekesnek tűnik, ám hamar ráununk majd, hiszen egyre inkább az élő előadás semmihez sem fogható izgalmára vágyunk, ezt keressük – zárta nyilatkozatát Fekete Péter Almatiban. 

Borítókép: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédet mond Pavel Valla Bertini Guinness-rekordkísérlete előtt a Fővárosi Nagycirkuszban 2022. január 10-én (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.