A rendszerváltozás után hazatért gróf posztumusz díszpolgár lett

Dég grófja tízévesen hagyta el az országot, és a rendszerváltozás után tért haza. Azóta a Fejér megyei települést második otthonának tekintette, és szoros kapcsolatot ápolt a falu közösségével. Utoljára az alapkőletételnél járt a dégi kastélyban, nem sokkal később váratlanul meghalt. A Szent István-napi ünnepen posztumusz díszpolgári díjat kapott, amelyet fia, Enrico Festetics vett át.

Szilléry Éva
2023. 08. 20. 14:00
A gróf Dég díszpolgára
Forrás: Verebics Géza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyugodt vagyok, mert látom, hogy lesz valami a kastélyból – ezekkel a szavakkal fejezte ki elégedettségét gróf Festetics László, a dégi kastély felújításának alapkőletételénél, 2018 tavaszán. 

A gróf utoljára az alapkőletételnél járt Dégen
Gróf Festetics László utolsó dégi látogatása (Fotó: Szanyi-Nagy Judit)

 

A Festetics család leszármazottja, a kastély jogos örököse, akit a helyiek csak „a gróf”-ként emlegetnek, ekkor járt utoljára Dégen, váratlan halála nem tette lehetővé, hogy a megújult műemléket eredeti pompájában is láthassa.

Szinte filmbe illő jelenet, amint Festetics László – Andrássy Gyula ükunokája – a rendszerváltozás évében autójával megállt a családi kastély előtt a stop táblánál, hogy megnézze a birtokot. 

Tízéves volt, amikor a kommunista hatalom elől menekülni kényszerült a család,

Olaszországban nőtt fel, de kisgyermekkorának ünnepnapjait és nyarait még a dégi kastélyban töltötte. 

A falu akkori polgármestere, Verebics Géza mélyrehatóan ismerte már a család, és a település történetét, ahogy ő mondja, számított arra, hogy a gróf hamarosan megérkezik. 

A gróf és Verebics Géza
Várta már a grófot (balra) Verebics Géza akkori polgármester (jobbra) a rendszerváltáskor  (Forrás: Verebics Géza magángyűjteménye) 

 Életre szóló barátság szövődött a polgármester és Festetics László között, sokat tettek együtt a falu közösségi életéért és a kastély felvirágoztatásáért. 

Festetics László segített abban, hogy a testvérvárosok elterjedésének idején Dég és Piverone között partnerkapcsolat alakuljon. A kulturális kapcsolat inspirálta a mára megerősödött dégi néptánccsoport létrehozását is. 

A Szent István- napi díszünnepségen a gróf fia, Enrico Festetics vette át az elismerést, beszédében háláját fejezte ki, amiért 

a dégiek családként tekintettek édesapjára és a rokonaira.

Mint mondta, azon van,  hogy továbbvigye apja munkásságát. 

Dégen a Szent István-napi ünnepen díszpolgári kitüntetést kapott Imre Bálint esperes és Gárdonyi Sándorné polgármester is. 

Borítókép: Gróf Festetics László (Fotó: Verebics Géza) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.