Egy korszak vége – újrahasznosítják az ikonikus angol telefonfülkéket

Az utóbbi években, mivel már a felnőtt lakosság 98 százalékának van mobiltelefonja, és a lefedettség is nagyot javult, Nagy-Britannia-szerte jelentősen visszaszorult a telefonfülkék használata.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 17. 19:00
telefonfülke Nagy-Britanniában
London, 2017. január 4. Egy idõs asszony szemezget a telefonfülkébõl kialakított könyvtár kínálatából Londonban 2017. január 4-én. Sebastian Handley ötletgazda egy angol fontért (kb. 370 forintért) vette meg a leselejtezett fülkét, amelybõl a brit fõváros legkisebb könyvtárát varázsolta. A szigetországban egyre elterjedtebb a régi fülkék újrahasznosítása. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga) Fotó: Facundo Arrizabalaga Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy húszezer működő fizetős vonalas telefont tartanak számon az országban, ezek közül körülbelül háromezer található a jól ismert piros telefonfülkékben. A fülkék virágkora az 1990-es években volt: akkor mintegy százezer fülkéből lehetett telefonálni.

Angol telefonfülke
Egy nő szemezget a telefonfülkéből kialakított könyvtár kínálatából Londonban 2017. január 4-én (Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

A híres piros telefonfülkék első változatát Giles Gilbert Scott tervezte egy 1924-ben meghirdetett pályázatra.

Az ikonikus telefonfülkék közelgő 100. születésnapja alkalmából a British Telecommunication (BT) vállalat arra biztatja a helyi közösségeket, hogy fogadjanak örökbe további fülkéket, és találjanak ki nekik új hasznosítási lehetőségeket.

A BT 2008-ban hirdette meg a Fogadj örökbe egy fülkét! elnevezésű programját. Azóta az Egyesült Királyságban mintegy 7200 fülkét vettek át a közösségek, egyenként mindössze egy fontért. A vállalat folyamatosan felméri, hogy mely fülkéket nem használnak már, és azokat kivonják a forgalomból.

A fülkéket közösségek, bejegyzett közhasznú szervezetek vagy egyházközségek fogadhatják örökbe. Egyebek mellett defibrillátortartóként, könyvtárként, minigalériaként vagy múzeumként is hasznosították már azokat.

 

Borítókép: Egy idős asszony szemezget a telefonfülkéből kialakított könyvtár kínálatából Londonban 2017. január 4-én. (Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.