Először rendeztek gyógynövényfesztivál Halimbán

Gyógynövényfesztivál kezdődött pénteken a Veszprém vármegyei Halimbán. A kétnapos rendezvényen, amelyet Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter nyitott meg, egyebek mellett a gyógynövények felhasználási módjával ismerkedhetnek a látogatók, lesz gyógynövénytúra és több koncert is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 11. 16:00
Navracsics Tibor miniszter és Kovácsné Véber Eszter halimbai polgármester a halimbai gyógynövény fesztiválon
Navracsics Tibor miniszter és Kovácsné Véber Eszter halimbai polgármester a halimbai gyógynövény fesztiválon Forrás: Facebook/Navracsics Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A régmúltban azt gondolták az őseink, hogy a területi nagyság őriz meg egy-egy települést a jövőnek – idézte fel Navracsics Tibor, példaként említve Róma történelmét. Később azonban egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a megújulási készség és az összetartozási tudat erősít és tart életben egy-egy települést, közösséget – fogalmazott. Szavai szerint ez elsősorban a falvakra jellemző, hiszen az itt élők ismerik egymást, összetartanak. Ilyen település Halimba is, ez a rendezvénysorozat pedig arra hivatott, hogy a település kincseit megmutathassák az itt élők – mondta a miniszter.

SZALAIGyógynövények a Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató és Oktatóközpontban az I. Halimbai Gyógynövényfesztiválon  Miklós
Gyógynövények a Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató- és Oktatóközpontban az I. Halimbai Gyógynövényfesztiválon (Fotó: Vasvári Tamás/MTI)

– Ma már Halimba egy tudatos építkezés eredményeként országszerte ismert a gyógynövénykultúrájáról, ezt a hagyományt pedig méltón ápolja az itt élő közösség – hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Kovácsné Véber Eszter, a település független polgármestere felidézte: Halimbán élt Szalai Miklós (1902–1990), aki a gyógynövények szakértője volt. Szellemi és kulturális örökségét igyekeznek továbbadni, megőrizni a településen, ennek jegyében szervezték a fesztivált is.

A rendezvény első napján a látogatók előadásokat hallhatnak a gyógynövények gyűjtéséről, feldolgozásáról és felhasználásáról a mindennapokban, Mechler Anna író gyógynövényes foglalkozást tart, Zacher Gábor toxikológus főorvostól pedig mindennapi mérgeinkről hallhatnak az érdeklődők.

 

A fesztiválon lesz kosárfonás, gyógynövényes tea és fürdősó készítése, lándzsásútifű-szirup előkészítése, és gyógynövényekből készült termékek vására, fellép a Vadrózsa Citerazenekar, László Attila és a Wolfram együttes.

 

Pénteken és szombaton is lesz vezetett séta a Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató- és Oktatóközponthoz, szombaton pedig gyógynövénytúrát is szerveznek a Nagy-tóhoz.

Borítókép: Navracsics Tibor miniszter és Kovácsné Véber Eszter halimbai polgármester a halimbai gyógynövényfesztiválon (Forrás: Facebook/Navracsics Tibor oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.