Kis borvidék, nagy pincészet

Idén a Pannonhalmi Főapátság pincészete részesült Az év pincészete kitüntető címben, melyet a három nagy borszakmai szervezet, a Magyar Borakadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége ítélt oda.

2023. 08. 26. 18:45
Pannonhalmi főapátsági pincészet
Fotó: Zelnik Bálint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csodálatos élmény Pannonhalmára utazni. Nem csak azért, mert Magyarország egyik legrégebbi keresztény szakrális helyén járunk, hanem azért is, mert hazánk egyik legkisebb borvidéke a település környékén helyezkedik el. A bencés apátság magasodik a dombon, uralja a tájat, nyújt mindenki számára igazodási pontot. Immár bő évtizede a borok terén is.
Huszonhárom éve az apátság vezetői felkérték néhai Gál Tibor nemzetközi hírű egri borászt, hogy fektesse le a minőségi pannonhalmi apátsági borászat alapjait. A borász korai halála sem okozott törést a pincészet fejlődésében, az alapok megvoltak, jöhetett az „építkezés”. Ez a folyamat Liptai Zsolt főborász vezetésével csúcsosodott ki, így értek az apátsági tételek a minőségi borokat kedvelők poharába, lassan húsz éve. 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Pannonhalmi Főapátság pincészete 2010 után immár másodszor nyerte el Az év pincészete vándordíjat.

Szőlősgazda szobor
Az aktuális Év pincészetének járó vándordíj Madarassy István: Szőlősgazda című alkotása Fotó: Zelnik Bálint

A Pannonhalmi Apátságot Géza fejedelem 996-ban alapította és Szent István királyunk 1001-ben alapítólevelében már szőlőterületeket is adományozott a bencéseknek. A bencés szerzetesek az eltelt évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. 

Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi lehetett Pannonhalma közvetlen környékén, emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett birtokokkal.

Már abban az időben is palackozott formában értékesítették fehér- és vörösboraikat, amelyek a történelmi határokon túlra is eljutottak.

Ma a Pannonhalmi Főapátsági Pincészet 52 hektárnyi területen gazdálkodik, tízéves újratelepítési programjának köszönhetően kizárólag újonnan kialakított s immár teljes egészében termőre fordult ültetvényekről takarít be szőlőt, évi 400 000 palackos termelésével elérte borkészítési kapacitásának újraalapításakor tervezett felső határát.

Év pincészete 2023
Liptai Zsolt főborász, Hortobágyi T. Cirill főapát, Koch Csaba, a Magyar Borakadémia elnöke, Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke és Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke Fotó: Zelnik Bálint

Koch Csaba, a Magyar Borakadémia elnöke lapunk kérésére elmondta, hogy a legutóbbi díjátadó óta átalakították a kiválasztási rendszert, 850 ember, borászok, sommelier-k, turisztikai és gasztroszakemberek küldték el jelöléseiket Az év pincészete 2023 versenyében. A három legtöbb jelölést a következők kapták: Takler pince a szekszárdi borvidékről, Gere Attila pincészete Villányból és a Pannonhalmi Főapátsági pincészet, mely végül is a legtöbb szavazatot kapta, és elnyerte Az év pincészete 2023 díjat. Bár 2010-ben már kiérdemelték, de a szabályok szerint bármely pince újra jelölhető 10 év elteltével.

Liptai Zsolt
Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza Fotó: Zelnik Bálint

– Mikor belekezdtünk, nagy kérdés volt, hogy egyházi intézmény tud-e gazdasági társaságként működni, piacra lépni – kezdi Liptai Zsolt. A főborász szerint jól döntöttek, amikor kétharmad részben fehér, egyharmad részben kékszőlőt telepítettek. – Mi egy olyan termékpiramist alakítottunk ki, amelynek széles talapzata van alapborokkal, majd jönnek a fajtaborok, melyeket a gasztronómiai piacra szánunk, és a csúcsboraink, amiket gyűjtők, gourmand-ok vesznek vagy ajándéknak szánják. – Ezek apátsági borok vagy Liptai Zsolt borai? – kérdeztük.

Nehéz ezt szétválasztani; az ismertebb, szélesebb körben terjesztett borainkat is sokan szeretik, de vannak tételeink, például a Pinot noir, amelyek kedvesek a számomra, inkább magaménak érzem őket

– mondta a főborász.

pinot noir
Az egyik főbor, a Pinot noir Fotó: Zelnik Bálint

Nem csak vallásilag, nem csak kulturálisan, nem csak történelmileg, de immár több mint tíz éve a borkedvelőknek és gasztroguruknak is – szinte már – kötelező megálló Pannonhalma. Éttermük választékának magas minősége is már sokaknak szembetűnt – legyen elég annyi, hogy a Viator étterem teraszán elfogyasztott grillezett tarját a saját szaftjából készített borsos mártással és egy pohár Pinot noirral még sokáig emlegetni fogom.

Borítókép: kilátás a pincészet teraszáról (Fotó: Zelnik Bálint)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.