Csodálatos élmény Pannonhalmára utazni. Nem csak azért, mert Magyarország egyik legrégebbi keresztény szakrális helyén járunk, hanem azért is, mert hazánk egyik legkisebb borvidéke a település környékén helyezkedik el. A bencés apátság magasodik a dombon, uralja a tájat, nyújt mindenki számára igazodási pontot. Immár bő évtizede a borok terén is.
Huszonhárom éve az apátság vezetői felkérték néhai Gál Tibor nemzetközi hírű egri borászt, hogy fektesse le a minőségi pannonhalmi apátsági borászat alapjait. A borász korai halála sem okozott törést a pincészet fejlődésében, az alapok megvoltak, jöhetett az „építkezés”. Ez a folyamat Liptai Zsolt főborász vezetésével csúcsosodott ki, így értek az apátsági tételek a minőségi borokat kedvelők poharába, lassan húsz éve.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Pannonhalmi Főapátság pincészete 2010 után immár másodszor nyerte el Az év pincészete vándordíjat.
A Pannonhalmi Apátságot Géza fejedelem 996-ban alapította és Szent István királyunk 1001-ben alapítólevelében már szőlőterületeket is adományozott a bencéseknek. A bencés szerzetesek az eltelt évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték.
Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi lehetett Pannonhalma közvetlen környékén, emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett birtokokkal.
Már abban az időben is palackozott formában értékesítették fehér- és vörösboraikat, amelyek a történelmi határokon túlra is eljutottak.
Ma a Pannonhalmi Főapátsági Pincészet 52 hektárnyi területen gazdálkodik, tízéves újratelepítési programjának köszönhetően kizárólag újonnan kialakított s immár teljes egészében termőre fordult ültetvényekről takarít be szőlőt, évi 400 000 palackos termelésével elérte borkészítési kapacitásának újraalapításakor tervezett felső határát.
Koch Csaba, a Magyar Borakadémia elnöke lapunk kérésére elmondta, hogy a legutóbbi díjátadó óta átalakították a kiválasztási rendszert, 850 ember, borászok, sommelier-k, turisztikai és gasztroszakemberek küldték el jelöléseiket Az év pincészete 2023 versenyében. A három legtöbb jelölést a következők kapták: Takler pince a szekszárdi borvidékről, Gere Attila pincészete Villányból és a Pannonhalmi Főapátsági pincészet, mely végül is a legtöbb szavazatot kapta, és elnyerte Az év pincészete 2023 díjat. Bár 2010-ben már kiérdemelték, de a szabályok szerint bármely pince újra jelölhető 10 év elteltével.
– Mikor belekezdtünk, nagy kérdés volt, hogy egyházi intézmény tud-e gazdasági társaságként működni, piacra lépni – kezdi Liptai Zsolt. A főborász szerint jól döntöttek, amikor kétharmad részben fehér, egyharmad részben kékszőlőt telepítettek. – Mi egy olyan termékpiramist alakítottunk ki, amelynek széles talapzata van alapborokkal, majd jönnek a fajtaborok, melyeket a gasztronómiai piacra szánunk, és a csúcsboraink, amiket gyűjtők, gourmand-ok vesznek vagy ajándéknak szánják. – Ezek apátsági borok vagy Liptai Zsolt borai? – kérdeztük.
Nehéz ezt szétválasztani; az ismertebb, szélesebb körben terjesztett borainkat is sokan szeretik, de vannak tételeink, például a Pinot noir, amelyek kedvesek a számomra, inkább magaménak érzem őket
– mondta a főborász.
Nem csak vallásilag, nem csak kulturálisan, nem csak történelmileg, de immár több mint tíz éve a borkedvelőknek és gasztroguruknak is – szinte már – kötelező megálló Pannonhalma. Éttermük választékának magas minősége is már sokaknak szembetűnt – legyen elég annyi, hogy a Viator étterem teraszán elfogyasztott grillezett tarját a saját szaftjából készített borsos mártással és egy pohár Pinot noirral még sokáig emlegetni fogom.
Borítókép: kilátás a pincészet teraszáról (Fotó: Zelnik Bálint)