Megnyílt a Magyar Csillaglegendárium II. című kiállítás a Józsa Judit Galériában

Aranyhaj, Árva Dorka szerencséje, Sellő csillag, Kisbéres – olvassuk a sokat sejtető, mesélő neveket Józsa Judit kerámiaszobrász gyönyörű alkotásain a Józsa Judit Galériában, Magyar Csillaglegendárium II. című kiállításának megnyitóján. A magyar nép csillagmítoszáról keveset tudunk, az ősmagyar csillagos égbolt összes lakóival együtt feledésbe merült. A feledés fátylát Józsa Judit a saját művészi és művészettörténészi, néprajzi tudása segítségével lebbenti fel. A most elkészült második rész alkotásainak témája a népköltészet a csillagos égbolton. A tárlat az első részben elkészült alkotásokkal együtt október 31-ig, ingyenesen tekinthető meg a Józsa Judit Galériában.

2023. 08. 22. 5:22
csillag
20230817 budapest jozsa judit keramikus muvesz kiallitasa marc.15 teren nagyboldog asszony templomban a koszonto es a megnyito havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia templomban nyitották meg Józsa Judit kerámiaszobrász a Magyar Csillaglegendárium II. című kiállítását. A templomban, amelynek főbejáratánál Józsa Judit Magyar család című, hatalakos, eredeti fatörzsre komponált kerámia szoborcsoportja fogadja az érkezőt, melyet a Család éve alkalmából adományozott a templomnak a művész. A vendégeket Bába Szilvia, a Duna Művészegyüttes ügyvezetője, a kiállítás rendezője köszöntötte, majd Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője nyitotta meg a tárlatot. Közreműködött Fekete Bori Junior Prima díjas énekes. 

csillag
Józsa Judit bemutatta a Csillaglegendárium II. című kiállítását. Fotó: Havran Zoltán

Magyar csillaglegendárium

A kiállítás mottóját Ipolyi Arnold nagyváradi püspök, művészettörténész 1854-ben írt Magyar Mythológia című művéből választották, amely így hangzik: „…Hitregéink emlékei a csillagokba emelkedtek fel a földöni elhanyagoltatásuk miatt, s onnét világítanak még le feledékenységünk éjét felderítendők.” Az ősi mondák, regék szájhagyomány útján terjedtek tovább és a múlt dicsőségeit őrizték meg a csillagképek elnevezéseiben is. 2020-ban a művésznő megmintázta és bemutatta a Magyar csillaglegendárium I. című kiállításban a magyar nemzet eredetéhez köthető mondavilág csillagokban őrzött hőseit. E művek a galéria kirakatában tekinthetők meg. A földszinti kiállítótérben láthatjuk az elkészült második rész alkotásait. 

– Az Ipolyi által említett feledés fátylát fellebbentve, a magyar csillagképekkel szeretném a magyar kortárs művészet „csillagos égboltját” benépesíteni – mondta a megnyitón Józsa Judit. 

E kiállítási anyag hozzásegít bennünket feledésbe merült ősi hagyományaink megismeréséhez, és ahhoz is, hogy valóságos értékeinket feltárjuk és megbecsüljük. A magyar nép csillagmítoszáról elmondhatjuk, hogy sok mindent és mégis nagyon keveset tudunk róla. Néhány népmese, legenda, regösének, népdal őrzi őseinknek a csillagok világáról alkotott régi elképzeléseit, hitvilágát. A csillagképekkel kapcsolatos mesék és mondák gyűjtését nyelvészek, etnográfusok, csillagászok és néhány lelkes magyar ember már több mint 150 éve végzi 

– mutatott rá a művész. 

Majd ismertette új kiállítását, amelyből néhány gondolatot emelünk ki: – A kiállítás most elkészült második részében a földi világ vetületét látjuk az ég abroszán, azaz a magyar népköltészet és népélet elevenedik meg a csillagos égbolton. A tárlat középpontjában a Rónaőrző – Világügyelő pásztor áll. Valójában, ő a magyarok Öreg Istene, aki a kompozícióban légiesen felemelve, legősibb viseletünkben, a gyönyörűen hímzett subában, botjára támaszkodva, őrzi és vigyázza pulikutyájával együtt a nyáját, azaz a hét racka juh szimbolizálta magyar nemzetet – sorolta Józsa Judit. Megtudtuk például, hogy a Mars bolygót a magyar nép Vérrel Versengőnek nevezi, ezért honfoglaláskori viseletben, a bezdédi süvegcsúcs díszítette süvegben ábrázolta, oldalán kardjával és tarsolyával, a rakamazi turullal a nyakdíszén, szárnyas griffes díszes ruhában, dárdával és karján a kerecsen sólyommal testesíti meg a magyar Hadurat, a honfoglaláskori palmetták koszorúzta csillagos égben. E harcos nincs egyedül az ég csillagai közt, a sok- sok csillag közül egy a Bujdosók lámpása névvel hagyományozódott generációkon át a magyar parasztcsaládokban. Így a történelmünk betyárkorszaka is felkerült a csillagos égbe. A magyar népköltészet és népmesevilág további alkotásai megtekinthetők a kiállításon, a Józsa Judit Galériában. 

Borítókép: Kerámiaszobrok mesélnek a magyar mitológiáról (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.