Utópiák Morus Szent Tamástól Budapestig

Az augusztus 18-tól október 23-ig megtekinthető Ház vagy írás? című tárlat Szántay Zsófia tízéves kutatómunkájának bemutatása, amelyben azt vizsgálta, hogy milyen kapcsolat áll fenn az utópia és az építészet között, valamint tetten érhető-e ez a hazai kortárs tervezők között. A kiállítás az építészeti és irodalmi témák mellett érinti a képzőművészetet, a fotográfiát, a zenét és az animációt is.

Molnár Nikolett
2023. 08. 21. 5:30
Szántay Zsófia
Szántay Zsófia A Ház vagy írás? című kiállítás megnyitóján (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet) Fotó: Teknős Miklós Forrás: Teknős Miklós/MN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest Galéria célja, hogy megismertesse a nagyközönséggel a kortárs hazai és külföldi vizuális művészetet. A képzőművészeti anyagok mellett teret ad fotó- és médiaművészeti, építészeti, iparművészeti és designkiállításoknak is.

Ház, vagy írás?
A Ház vagy írás? című kiállítás Szántay Zsófia DLA tízéves kutatómunkáját foglalja össze, amely az utópia és építészet kapcsolatát vizsgálja (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)


A tárlat megnyitóját Sulyok Miklós, a kiállítás kurátora konferálta, aki 1986 óta dolgozik a Budapest Galériánál, és mint az Zuh Deodáth megnyitóbeszédéből kiderült, nyugdíjba vonulása előtt a Ház vagy írás? az utolsó kiállítása. A kurátor kiemelte, hogy a tárlat sokkal inkább elmélyülő, gondolatébresztő, mint látványkiállítás, de kérdésfelvetései annyira jók, hogy nemcsak az építészeket, de a szélesebb közönséget is meg tudja szólítani.
Zuh Deodáth filozófiatörténész, akinek fő kutatási területe az építészetelmélet története és a kelet-közép-európai építészek elméleti tevékenysége a századfordulón megnyitójában hangsúlyozta, hogy szerinte 

az utópia irodalmi és építészeti kérdés egyszerre, ellentétben azzal a közkeletű véleménnyel, hogy a kettő határmezsgyéjén helyezkedne el.

Kifejtette, hogy a kiállítás fogalmi mátrixa tökéletesen leírja az amögött húzódó koncepciót. Az irodalmi utópia az emberből indul ki, és az épített térről szól, ennek kulcselemei már a fogadótér utáni első teremben olvashatók: Isten, Tudás, Szabadság és Éden. 
A kiállítás mindegyik fogalomhoz egy kérdést és egy irodalmi példát is rendel, amelyen keresztül az irodalmi utópiahagyomány motívumait és építészeti megjelenítését vizsgálja. Kiemelte: a kiállítás külön szépsége, hogy az utópia szójáték két külön jelentését, az ou-topos (nem-hely) és az eu-topos (jó-hely) alakokat egyszerre képes megjeleníteni, hiszen az utópia egyszerre a nem létező helyek és a jó terek elmélete. Építészetileg az a releváns, ami megépült, és a kiállítás második szintjén épp ezek bemutatását láthatjuk. 

Ház, vagy írás
A Ház vagy írás? című kiállítás a Budapest Galériában (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)


A megnyitóbeszéd után a jelenlévők Mátrai Péter kísérleti zeneszerző, építész performanszát hallgathatták meg, aki a kiállítás mind a négy elméleti kulcsához készített egy-egy rövid zenei etűdöt.
A megnyitó zárásaként Szántay Zsófia megköszönte mesterének, Major Györgynek, hogy felvetésével elindította utazását az utópiába. Ennek eredménye ez a kiállítás is, hiszen ez a DLA munkája, mely fokozatot 2021-ben szerezte meg a BME Építőművészeti Doktori Iskolájában.
 

A Ház vagy írás? október 23-ig várja a látogatókat hétfő kivételével mindennap 10–18 óráig.

Borítókép: Szántay Zsófia A Ház vagy írás? című kiállítás megnyitóján (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.