A gyilkos: véres körséta a gyűlölet piacán

Immár megtekinthető David Fincher új, A gyilkos című filmjének előzetese. Az akciókriminek ígérkező alkotás egy francia nyelvű, a magyar olvasók előtt sem ismeretlen képregényből készült, és azt mutatja be, mihez kezd egy jéghideg, profi bérgyilkos, miután egy megbízásának végrehajtása – életében először – nem úgy alakult, ahogy tervezte. A film 2023. november 10-től lesz elérhető a Netflix kínálatában.

Magyar Nemzet
2023. 09. 01. 9:30
A gyilkos - The Killer című képregény borítója Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Fincher két, mára kultikus státusra szert tett mozifilmet is rendezett a ’90-es években: a Hetediket és a Harcosok Klubját. A kétezres években a Zodiákussal és a Benjamin Button különös életével vetette észre magát. A 2010-es években bemutatott mozifilmjei közül a Social Network – A közösségi háló, A tetovált lány amerikai verziója vagy a Holtodiglan érdemelnek említést.

Killer
David Fincher, A gyilkos rendezője 2023 februárjában, Párizsban.(Fotó: AFP/Bertrand Guay) 

A 2020-as években aztán platformot váltott, és a Netflixnek készítette az 1941-es Aranypolgár szkriptje megírásának történetét bemutató Mankot. Az életrajzi dráma 2021-ben két Oscar-díjat is nyert – köztük a legjobb operatőri munkáért járót –, így a streamingszolgáltató elégedett lehetett az együttműködéssel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 

Fincher következő filmje, A gyilkos szintén a Netflix kínálatában lesz elérhető.

A film alkotógárdája igazán erősnek tűnik: a főszereplőt Michael Fassbender formálja meg, az operatőri székben a Monkért Oscar-díjjal elismert Erik Messerschmidt ül, a forgatókönyvet a Hetedik, a 8 milliméter vagy Az Álmosvölgy legendája szkriptjének megírásával nevet szerzett Andrew Kevin Walker jegyzi.

A történet az eredetiben Le Tueur című francia képregénysorozaton alapul. A Matz (vagyis Alexis Nolent) és Luc Jacamon szerzőpáros jegyezte, összesen tizenkét albumból álló széria 1998 októbere és 2013 novembere között jelent meg franciául, majd – 2007-től kezdve, The Killer címmel – angol nyelvű gyűjteményes kötetekben is napvilágot látott.

A sorozat nem ismeretlen a hazai képregényrajongók előtt, mert a Képes Krónikák Kiadó gondozásában idén júniusban – a Budapest Comic Conra – magyarul is napvilágot látott belőle egy kötet. 

Killer
A gyilkos című film plakátja Forrás: Facebook

Fülszövege szerint 

véres bűnügyi történetről van szó, amely azt meséli el, mihez kezd egy profi bérgyilkos, miután egy megbízásának végrehajtása – életében először – másként alakult, mint tervezte. A film kapcsán nyilvánosságra hozott információkból az is kiderül, mihez: megbízói ellen fordul,

 és kisvártatva egy nemzetközi hajtóvadászat forgatagában találja magát.

A főszereplő tipikus antihős: magányos, módszeres és rideg, lelkiismeret-furdalás vagy megbánás egyáltalán nem jellemzi, ám ebből nem következik, hogy híján lenne az önreflexiónak: 

nemcsak ellenfeleivel, de önmagával is tusakodik, ugyanis észleli, hogy kezdi elveszíteni a józan eszét.

A történet hangulatát, egyben a főszereplő stílusát jól érzékelteti az az – egyfajta ars poeticaként is felfogható – idézet, amely a Moly.hu-n szerepel tőle: 

Én csak kielégítek egy keresletet egy jól jövedelmező piacon. A gyűlölet piacán. És ahogy elnézem, nem kell egyhamar attól tartanom, hogy elfogynak az ügyfelek.

A becslések szerint 175 millió dollárból forgatott filmet levetítik a jelenleg zajló 80. Nemzetközi velencei filmfesztiválon, ám a szélesebb közönség november 10-től ismerkedhet meg vele, a Netflix kínálatában. Az előzetese azonban már mos elérhető:

David Fincher filmjének magyar feliratos előzetese

Borítókép: A The Killer – A gyilkos című képregény borítójának részlete (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.