Felavatták az Arany család felújított síremlékét a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

– A legtökéletesebb magyar költő hamvainak síremléke előtt állva elsősorban hálát kell adnunk azért, hogy a 206 éve, Nagyszalontán született Arany János életművének köszönhetően nemzedékek sora ismerkedhetett meg a magyar nyelv egyedülálló szépségével. Arany János a leggazdagabb szókincsű, anyanyelvünket legjobban értő, érző, ismerő és használó óriása, pártatlanul gazdag irodalmunk egyik legfényesebb csillaga – mondta avatóbeszédében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Forrás: MTI2023. 09. 16. 19:49
GULYÁS Gergely; MÓCZÁR Gábor; RÁKAY Philip
Budapest, 2023. szeptember 16. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, a felújítást magánadományával támogató Rákay Philip producer és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének fõigazgatója (b-j) az Arany család megújult síremlékének felavatásán a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2023. szeptember 16-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felújítás Rákay Philip producer és felesége, Wieber Orsolya magánadományából valósult meg. A miniszter köszönetét fejezte ki, hogy a pár anyagi áldozatvállalásának köszönhetően újra méltó síremlék őrzi Arany János hamvait.

MÓCZÁR Gábor
Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója beszédet mond az Arany család megújult síremlékének felavatásán a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2023. szeptember 16-án (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte, a sír nemcsak a költőfejedelemnek, de családjának is emléket állít: a Stróbl Alajos közreműködésével Gerster Kálmán által készített síremlékben nyugszik Arany János mellett felesége, Ercsey Julianna, László fia, és unokája, Piroska is, aki korán elhunyt lánya gyermeke volt.

– Arany János ránk hagyott irodalmi hagyatéka kultúránknak nemcsak megkerülhetetlen része, de olyan alapja, amely nélkül a rá következő korok alkotásai értelmezhetetlenek – emelte ki a főigazgató.

Felidézte, hogy a síremléket a főváros által adományozott sírhelyen a család állíttatta. A szarkofág mellett százéves kocsányos tölgyek találhatók, amelyeket a „költő kedves Margit-szigetéről” telepítettek ide. A felújítás során kiemelt figyelmet fordítottak a tölgyek épségének megőrzésére. A felújított síremléken a trapézos formájú bronzszarkofág négy oroszlánlábon áll, a fedlapon egy pálmaággal díszített, szalaggal átkötött bronzkoszorú fekszik – részletezte Móczár Gábor. Kiemelte: 

a Nemzeti Örökség Intézete a Miniszterelnökség támogatásával folyamatosan újítja a Nemzeti Sírkertbe tartozó, rossz állapotban levő sírokat, és 2013-as megalakulása óta több száz síremléket újított fel országszerte.

RÁKAY Philip
A felújítást magánadományával támogató Rákay Philip producer beszédet mond az Arany család megújult síremlékének felavatásán a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2023. szeptember 16-án (Forrás: MTI/Bruzák Noémi) 

Rákay Philip elmondta, hogy Petőfi Sándor síremlékének felújítása után feleségével ígéretet tettek arra, hogy Arany János sírjának restaurálását is finanszírozni fogják. 

– A síremlék előtt nemzetünk nagyjai és magyarok sokasága hajtott fejet az elmúlt 140 esztendőben, ez bizony kötelezi az embert – mondta, majd felidézte a két költő szakmai és baráti kapcsolatának legfontosabb állomásait.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a felújítást magánadományával támogató Rákay Philip producer és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója az Arany család megújult síremlékének felavatásán a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben 2023. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.