Háromnapos kulturális programsorozatot rendez a harmincéves NKA

A Romengo, Lackfi János és a Danubia Zenekar, Dánielfy Gergő zenei produkciója, Gergye Krisztián táncworkshopja, hangszersimogató, filmvetítések és számtalan foglalkozás várja a kultúra iránt érdeklődő közönséget a legkisebbektől az idősebb korosztály tagjaiig a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) harmincéves fennállását ünneplő programsorozaton szeptember 29. és október 1. között a budapesti Benczúr-házban.

Forrás: NKA2023. 09. 23. 9:00
Dánielfy Gergő színművész, énekes
Dánielfy Gergő színművész, énekes Fotó: Bencsik Ádám Forrás: Békés Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromnapos rendezvény az NKA által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között. – A kultúra közös ügyünk, így együtt tudjuk méltóképpen megünnepelni. Közösségben, egy családként, egy nemzetként – mondta el a programmal kapcsolatban Bús Balázs, az alap alelnöke, aki hozzátette: az esemény a kicsiknek, a nagyoknak és az időseknek egyaránt kínál a kultúra eszközeivel szórakozási lehetőséget, miközben a nemzeti összetartozás erősítését segíti, hiszen a velünk élő kisebbségeket, mindannyiunk hagyományait, a kísérleti produkciók által pedig a kortárs művészetet is megismerhetjük.

A Danubia Zenekar Lackfi János történetei mögé fest majd zenéket
A Danubia Zenekar Lackfi János történetei mögé fest majd zenéket (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A Nemzeti Kulturális Alap, a hazai és határon túli magyar kultúra legfontosabb mecénás intézménye 2023-ban ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A jubileumi év alkalmából szervezett rendezvénysorozaton az NKA által támogatott kulturális értékek sokszínűsége, valamint a különböző művészeti területek színes és kreatív alkotásai, programjai mutatkoznak be a nagyközönség előtt. Az esemény további fontos szemléletformáló célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a kultúra iránti elkötelezettség tudatosítására, a kultúrafogyasztás jelentőségére. 

A háromnapos kulturális eseménysorozaton minden korosztálynak szóló közösségépítő programokkal, látványos és izgalmas előadásokkal, táncszínházi estekkel, sok-sok zenével várják a látogatókat a Benczúr-házban.

Péntek este a magyarországi oláh cigány zenét játszó Romengo lép fel, hagyományos cigány népdalokkal és saját hangzásvilággal, majd szombaton a Danubia Zenekar arra vállalkozik, hogy Lackfi János legszebb, legviccesebb és legfurább történetei mögé fesse a hozzá való zenéket. Vasárnap pedig Dánielfy Gergő, a 2018-as A dal című műsor az év felfedezettje díjával kitüntetett énekese egy szál akusztikus gitárral szórakoztatja a közönséget.

A háromnapos kulturális program során számos művészeti területet ismerhetünk meg, így lesz filmsarok, improvizatív tánctréning, részleteket láthatunk például a Cigánymesék sorozatból, történeti sétán ismerhetjük meg a helyszínt, a 125 éves Benczúr-házat. A Zöld sziget interaktív foglalkozásán felfedezhetjük a természet csodáit, az újrahasznosító workshopon egyedi használati és dísztárgyakat, ékszereket készíthetünk környezettudatos és fenntartható módon. A Banyamesék című élőzenés, bábos mesejátékban három népmesét láthatnak a gyerekek, majd Bársony Bálint és zenekara a zene és a zenélés varázslatos világát ismertetik meg a kisebbekkel.

Gergye Krisztián workshopján a tánc eredendő ősi képességét ébresztjük fel együtt, a Korinda zenekar pedig a magyar nyelvterület keleti végein élő népcsoportok hagyományos népzenéjét fogja tolmácsolni. Lesz rendhagyó könyvbemutató a Magyar Napló jóvoltából, ahogy az NKA által támogatott képzőművészek munkájából is láthatunk válogatást a programsorozat idején.

Van mit ünnepelnie az NKA-nak: az idei évben csaknem 13 milliárd forintot fordít a hazai kultúra támogatására a jogdíjakból és az ötös lottó szerencsejáték játékadójának 90 százalékából gazdálkodó NKA a pályázatain keresztül. – A kulturális élet az egész országhoz hasonlóan soha nem látott kihívásokkal kénytelen szembenézni, ebben a helyzetben pedig különösen fontos, hogy az NKA biztos támasza legyen a kultúra szereplőinek. A tavalyi évben kiírt, de idén megvalósuló programokra a Magyar géniusz program részeként és a Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium programjain keresztül kilencmilliárd forint támogatást, a nyár folyamán a hazai művészeti élet által széles körben várt pályázatokon további több mint négymilliárd forintot fordíthatnak művészeink alkotásaik, programjaik megvalósítására – mondta el Bús Balázs, az NKA alelnöke korábban.

Borítókép: Dánielffy Gergő (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.