Hazai zene – ahogy mi látjuk

Lapunk újságírói, publicistái egy-egy jeles kulturális ünnep dátumához közeledve online felületeinken közreadják, mit gondolnak a magyar kultúráról, költészetünkről, prózairodalmunkról, filmkultúránkról, zenéinkről, dalainkról, miként vélekednek hitről, hazáról, szerelemről.

2023. 09. 08. 5:10
Forrás: pixa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hanglemez mindent megváltoztatott. Aztán a rádió. A kazettás magnó. A walkman. A Spotify. Valamikor a XX. század eleje óta másképpen nézünk a zenére. A korábbi nemzedékeknek a zene ünnep volt. Esemény. El kellett menni az operába, a bálba, a koncertterembe, a fonóba, de legalább egy zenés kávéházba ahhoz, hogy zenét hallgassanak. A hanglemezzel elindult folyamat gyökeresen átformálta zenei világunkat. A zene hétköznapivá lett, mindig szól, minden élethelyzetben velünk van, végigkíséri napjainkat, életfordulatainkat. Ha szerelmesek vagyunk, ha szomorkodunk, ha ünneplünk, ha az olvasósarokba bevackolunk, ha utazunk, mindig zenét hallgatunk. 

Bakelit lemez
Bakeliten is jól szólt. Fotó: Pixabay

A végtelen kínálatból pedig ezerszám emelkednek ki a tehetséges alkotók. Talán még soha nem volt ennyire szembeötlő, mennyi kreativitást hordoz az ifjúság. Egy gitárral, egy pergővel, egy mikrofonnal ötven-hatvan év alatt is megunhatatlan számok születtek. Garázszenekarok váltak világsztárrá, a maguk útját kereső bandák váltak nemzeti hősökké. 

Mert igen, az ötvenes-hatvanas években Nyugaton is, de Keleten, a kommunista egységeszmények nyomorúságában őrlődő Keleten is igazi hősök lettek a legmerészebb zenekarok. Az Illés, a Kex, a Beatrice… A zenei megszólalás sokszor nemzeti, forradalmi megszólalás, de legalább kínosan szemtelen odamondogatás volt. Lettek kedvenceink, lettek dalaink, amik összekapcsolnak bennünket, lázadókat, hazafiakat, magyarokat. 

Az év elején szerkesztőségünk nagyszabású vállalkozást indított. Lapunk újságírói, publicistái egy-egy jeles kulturális ünnep dátumához közeledve közreadják, mit gondolnak a magyar kultúráról, költészetünkről, prózairodalmunkról, filmkultúránkról, zenéinkről, dalainkról, miként vélekednek hitről, hazáról, szerelemről. 

Személyes élmények, egyedi inspirációk építik föl ezt a sorozatot, mégis úgy hisszük, cikkeink tükrözik a Magyar Nemzet szellemiségét, és még inkább hisszük, hogy olyan írásokat találnak itt olvasóink, amelyek miatt kedvet kapnak ahhoz, hogy – felidézve életük egy-egy felemelő szellemi élményét – vitatkozzanak velünk, kedvet kapnak ahhoz, hogy olyan kulturális kincseink között is válogassanak, amelyekre eddig nem figyeltek, s talán ahhoz is, hogy értékeink sokaságát barátaik figyelmébe ajánlják.

Szerzőink írásait a Magyar Nemzet online felületén olvashatják, ahol napi több kulturális önvallomást is közzéteszünk.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.