Kiberbiztonsági problémát látott a Facebook a könyvtárban

Mint azt lapunk korábban megírta, az Országos Széchényi Könyvtár honlapjára mutató minden linket töröl a Facbook algoritmusa. A szeptember 3. óta tomboló féktelen tartalomkontroll okozta károkról az intézmény főigazgatóját, Rózsa Dávidot kérdeztük.

2023. 09. 06. 15:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mennyire játszik fontos szerepet az Országos Széchényi Könyvtár, az OSZK kommunikációjában a közösségi oldal?
– Az OSZK kommunikációjában meghatározó szerepet tölt be a Facebook, amely a leglátogatottabb közösségimédia-felületünk; összesen több mint negyvenezer ember kedveli vagy követi az 1802-ben gróf Széchényi Ferenc által megalapított első nyilvános magyar nemzeti közintézményünk és közgyűjteményünk, a nemzet könyvtárának az oldalát. A nyilvánosság Facebook által uralt terében mindannyiunk üzenetei a Meta algoritmusainak kénye-kedve szerint jutnak el a legszélesebb közönséghez.
 

– Meg lehet-e határozni az elveszett információk nagyságrendjét? Okoz-e egyértelmű kárt a könyvtárnak a Facebook fellépése, vagy inkább csak zavaró kellemetlenség?
– Pontosan csak a Meta tudná megmondani, mennyit töröltek. 

Tény, hogy gyakorlatilag egy évtizednyi posztból és hozzászólásból távolították el az oszk.hu domain alá tartozó (tehát a honlapra és a tartalomszolgáltatásainkra utaló) linkeket. Eltüntették az olvasóink által megosztott könyv- és cikkhivatkozásokat, mindent. Az akció következtében elérhetetlenné váltak a nemzeti könyvtár ingyenes tartalomszolgáltatásainak linkjei. Tartós kárt szerencsére nem okoztak, miután könyvtárunk és olvasóink gyors és erélyes fellépésének köszönhetően szeptember 5-én reggel szép csendben elkezdték visszaállítani a hivatkozásainkat, és mostanra nagyjából minden újra hozzáférhetővé vált.


– Úgy tudom, a könyvtár a Facebookhoz fordult az anomália megszüntetése érdekében. Mivel érvelt az OSZK?
– Mivel a Facebook a nem különösebben szofisztikált „kiberbiztonsági problémát” jelölte meg a bajok forrásaként, jeleztük, hogy összes felületünk rendelkezik a szükséges biztonsági tanúsítványokkal, ezért elutasítjuk az írott nemzeti kultúra megőrzését végző tevékenységünk korlátozását, olvasóink és követőink cenzúrázását.

 


– Kapott-e választ a könyvtár a közösségi oldaltól?
– A Facebookon ilyenkor nem folyik érdemi kommunikáció: előbb derült égből villámcsapásként születik egy ítélet, utána következik – jó esetben – a vizsgálat. De sem előtte, sem közben, sem utána nem kérdez vagy mond senki semmit a túloldalon.
 

– Mi a személyes véleménye: hiba történt vagy valamilyen új irányelvet adott ki a Facebook?
– Azt gondolom, hogy súlyos hiba történt, és nem valami valós „kiberbiztonsági veszély” fenyegetett, máskülönben nem állították volna vissza szép csendben a megcsonkított posztokat. Egy biztos: túl nagy hatalom összpontosul Mark Zuckerberg és robotjai kezében.

Borítókép: Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója (Fotó: Kultúra.hu/Hartyányi Norbert)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.