Öt előadással készül az új évadra a szabadkai teátrum

A három hónapja kinevezett színházigazgató, Mészáros Gábor elmondta, szeretné, ha a teátrum szellemisége nem változna, de nyitottabbá válna Magyarországra és olyan magyar rendezőkre, akik ugyanazt a „kísérletezős vonalat” képviselik, mint a Kosztolányi Színház.

Forrás: MTI2023. 09. 12. 17:23
Kosztolányi Dezső Színház
Próba a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban 2022. október 27-én (Forrás: Facebook/Kosztolányi Dezső Színház) Fotó: Facebook/Kosztolányi Dezső Színház Forrás: Facebook/Kosztolányi Dezső Színház
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évad Urbán András szerzői projektjével indul, amelynek a próbái a héten kezdődtek meg. A hallás költészete című előadás a rendező korábbi projektjének, A nézés költészetének folytatása. Míg a korábbi előadás a színházi látvánnyal, ez a színházi hanggal, a hangtól a szóig terjedő úttal foglalkozik. Az új előadásnak sincs szövege, arra törekszik, hogy bemutassa, milyen hatással vannak a színházi nézőre a különböző hangok, zörejek, morajok, „mit adhat a nézőnek pusztán csak a hallásán keresztül egy színházi aktus” – magyarázta Mészáros Gábor. Az előadást a tervek szerint a Desiré Central Station nemzetközi kortárs színházi fesztiválon mutatják be novemberben.

MÉSZÁROS Gábor; VEREBES Andrea; RICZ Ármin
Verebes Andrea a Baba, Mészáros Gábor a Vendég és Ricz Ármin a Vőfély szerepében Zalán Tibor Ne lőj a fecskére! című darabjának főpróbáján a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban 2022. október 23-án (Forrás: Molnár Edvárd/MTI)

Még az idei évben bemutatják a Félelem és reszketés Szabadkán című előadást, amelynek szövegét a teátrum színésze, Kucsov Borisz írta, és ő is rendezi. 

A színházigazgató elmondása szerint „nagyon szabadkai” az előadás, amelyben a helyiek számára ismert karakterek jelennek meg. 

A darab két fiatalról szól, akik belecsöppennek egy Szabadka elpusztítását célzó összeesküvésbe, és mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a pusztulást. Az előadás főként a fiataloknak szól, és kábítószer-ellenes üzenetet hordoz. Mészáros Gábor szerint fontos megszólítani azokat a fiatalokat, akik éppen abban a korban vannak, hogy meggondolatlanul nyúlhatnak a drogok után.

A 2024-es év Spiró György Árpád-ház című darabjával indul, amelyet Keszég László állít színpadra. A teátrum igazgatója elmondta, mivel ebben a térségben játszódik a történet, a magyarok ellenségeskedéseiről szóló darabhoz a Balkán történelme is kapcsolódik.

A tavasz Fábián Péter szerzői projektjével kezdődik. A történet Ezópuszról, a meseirodalom alapítójáról szól, ám a múlt eseményein keresztül a nézők a jelen kőkemény valóságával néznek majd szembe.

Az évadot O. Horváth Sári York napsütése című darabja zárja, amelyet Bélai Marcel rendez. A zenés darabban egy légy, egy büdösbogár, egy kígyó és egy patkány elmélkedik arról, hogy azért teremtettek, hogy az embert folyamatosan a létezésével szembesítsék. Folyamatos ármánykodásaik csúcsa, hogy eldöntik, ellopják a Holdat – emelte ki az igazgató.

Mészáros Gábort néhány hónappal ezelőtt nevezték ki a jövőre a fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatójává. Terveivel kapcsolatban elmondta, szeretné, ha a teátrum szellemisége nem változna, viszont nyitottabbá válna például Magyarországra olyan magyar rendezőkre, akik ugyanazt a „kísérletezős vonalat” képviselik, mint a Kosztolányi Színház. 

Emellett szeretné bevonni a fiatal rendezőket, alkotókat is a munkába. Ezek megvalósítása már az idei évadon is látszani fog – tette hozzá. „Szeretném úgy felépíteni az éveket, hogy minél változatosabb legyen a repertoár, ám mégis benne maradjunk azokban a keretekben, amelyeket stílusban a színház képvisel” – húzta alá.

Borítókép: Próba a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban 2022. október 27-én (Forrás: Facebook/Kosztolányi Dezső Színház)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.