Recski megemlékezést tart az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Recski megemlékezéssel folytatódik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) ingyenes ismeretterjesztő programsorozata. Szeptember 11-én az intézmény Bevetítés elnevezésű filmklubjában tekinthető meg Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza Recsk 1950–53 című dokumentumfilmje, amellyel a recski kényszermunkatábor bezárásának 70. évfordulójára emlékeznek.

Forrás: MTI2023. 09. 09. 12:15
A Recski Nemzeti Emlékpark, volt kényszermunkatábor Fotó: Berán Dániel Heves Megyei Hírlap Forrás: Heves Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmklubban az alkotók részvételével vetítik októberben Török Ferenc 1945 című alkotását, valamint novemberben Kabay Barna és Petényi Katalin Pannonhalmi Szamizdat című dokumentumfilmjét. A Bevetítés filmklub decemberben Jan P. Matuszynski, Lengyelország által 2022-ben Oscar-díjra nevezett Nem hagytak nyomokat című alkotásával zárja az évet. Az ÁBTL szabadegyeteme az ingyenes előadásait ősszel egy különösen aktuális témával nyitja, és a téma szakértői Törökország NATO-tagságának történetéről beszélgetnek majd. 

Októberben a brit–amerikai, novemberben pedig a francia–német kapcsolatok 1945 utáni, viharoktól sem mentes fejezeteit mutatják be, decemberben pedig Olaszország hidegháborús lavírozásaira próbálnak magyarázatot adni. A levéltár szeptemberben részt vesz a Kulturális örökség napjai rendezvénysorozaton, amelynek során az érdeklődők bejárhatják a Schneider-palota kevéssé ismert részeit, kémelhárító módszereket tesztelhetnek a szabadulószobában, és a levéltáros munka megismerése mellett betekinthetnek a raktárakba, illetve előadásokat hallhatnak az atomfélelem filmjeiről, valamint arról is, hogy milyen hatással volt a szocializmus az egri bikavér ízére.

A hónap végén az ÁBTL Ügynökök éjszakája címmel a Kutatók éjszakájába is bekapcsolódik, ahol interaktív, szimulációs helyzetgyakorlatok mellett lehetőség nyílik egy Kádár-kori kémmel és kémelhárítóval történő beszélgetésre is. 

További részletek a programokkal kapcsolatban ITT találhatók.

Borítókép: A Recski Nemzeti Emlékpark, volt kényszermunkatábor (Forrás: Heves Megyei Hírlap/ Berán Dániel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.