Rémálom élőben: a rosszul viselkedő turisták

Bár nem mindenki végez élete során protokolltanfolyamot, az sem árt, ha kül- és belföldi útjaink alkalmával tisztában vagyunk az alapvető illemtannal. Nemcsak azért, mert tudjuk, hogy a turisztikai nevezetességeket óvni kell, sokkal inkább azért, mert a magatartásunkkal saját országunkat, kultúránkat is képviseljük – így tesznek a rosszul viselkedő turisták is. És bizony nem csak a templomok és a szent helyek tartoznak a megóvandó helyszínek közé… Alábbi cikkünk a turisták viselkedésével, a jó és rossz példák bemutatásával foglalkozik.

2023. 09. 10. 20:30
null
2022.08.24. Olaszország, Velence életképek,vendéglátás,turizmus Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes néhány történetet tanulságképpen megvizsgálni az idei nyár turistaetikettje kapcsán, mind a külföldi helyzetet, mind pedig a hazai nyári szezont nézve a rosszul viselkedők turisták kapcsán.

Turisták a Balatonon (Fotó: Bach Máté)

 

Hol viselkedtek a turisták illetlenül?


Nem véletlenül háborognak Horvátországban, Olaszországban a helyiek: a rendbontó országjárók száma egyre nő. A döbbenetes turistainvázió a top úti célnak számító, a víz alá merülés rémével fenyegetett Velence városát minden évben ellepi, de ugyanez érvényes a Trónok harca forgatási helyszíneként elhíresült szépséges Dubrovnikra vagy éppen Mallorca szigetére, illetve Balira. E helyeken igencsak megunták már a rengeteg külföldi utazót, akiktől mozdulni is alig lehet az utcákon, tereken. Érthető hát, hogy például Bali szigetén a botrányosan viselkedő, szent helyeket sem tisztelő turisták miatt készült egy többoldalas ismertető, amelyet minden odaérkező kezébe odanyomnak, hogy elejét vegyék a hasonló incidenseknek. Legalábbis megpróbálják...
 

Hogyan kell viselkedni szent helyeken?


Azt hihetnénk, hogy ez a kérdés felesleges, mert az alapvető viselkedési normákra figyelni ezeken a helyeken elvárható, ám sajnos nem így van. Általában a szakrális helyszíneken a helyi turisztikai irodák előre tájékoztatnak arról, hogy illik tiszteletben tartani ezeket: a helyes viselet és a visszafogott magatartás nem is kellene, hogy kérdés legyen. Ezt a legtöbb országban táblákkal, ismertetőkkel, valamint az útikönyvekben feltüntetett információkkal szokás jelezni, hogy senkit ne érjen meglepetés. Mégis, hihetetlen, hogy az illetlen viselkedés, azaz a vetkőzés, a hangoskodás, az agresszív megnyilvánulások ma is előfordulnak egy-egy templomban vagy kegyhelyen. Szerencsére a turisták többségének egyértelmű, hogy ilyenkor illik halkan beszélni, a testünk legnagyobb részét ruházattal eltakarni, valamint a tisztaságra is oda kell figyelni.

Térkép nélkül el se induljunk...Fotó: Bach Máté


 

Hogyan kell viselkedni a repülőn?


Rövidebb vagy hosszabb repülőút esetében is érvényes az alapvető szabály: igyekezzünk nem zavarni egymást, ha már egy légtérben kell eltölteni az időt számos idegen utazóval. Az udvarias viselkedés szabályairól itt sem feledkezhetünk meg, ide tartozik egymás térfelének tiszteletben tartása, a hangos zenehallgatás és a hangos beszéd mellőzése. Egyébként a személyzet pontosan azért van a repülőkön, hogy adott esetben hozzájuk fordulhasson, akinek kérdése vagy gondja van – ezért érdemes velük is problémamentes kapcsolatot fenntartani, ahogyan a mellettünk ülőkkel is. A késések, esetleges járatkimaradások vagy a poggyász elvesztése kapcsán pedig jobban tesszük, ha előre utánaolvasunk a lehetőségeknek, ne érjen bennünket váratlanul egy-egy ilyen helyzet, és ez ne adjon okot  nézeteltérésekre a többi utassal.
 

Milyen szabályozásokat hoztak a helytelenül viselkedő turisták ellen?


Kultúrája válogatja, hogy hol mennyire viselik el az oda érkező látogatók szeszélyeit, otromba viselkedését. Franciaországban az Eiffel-toronyba felmászó részeg amerikai turisták ellen például büntetőfeljelentést tettek, bár előtte még biztonságban lehozták őket a magasból. Az eljárás megindítását az indokolta, hogy a két éjszakai kalandor miatt egy órát késett a reggeli nyitás. Az olaszországi Portofinóban több száz euróra büntetik a szelfiző utazókat egyes tilalmi zónákban, így igyekeznek kerülni a zsúfoltságot a turistaszezon végéig, azaz nagyjából októberig. 

A horvátországi Splitben táblák jelzik, mit várnak el a turistáktól a helyiek, ez utóbbiak elsősorban a legzavaróbb tevékenységek pénzbeli büntetéséről tájékoztatnak, így a nyilvános helyen fogyasztani kívánt alkohol mellőzéséről, a hangos beszéd kerüléséről,  de a túl lenge öltözet vagy a meztelenkedés, a szökőkútban tiltott fürdés és az emlékhelyek tiszteletben tartása is helyet kapott a listán. Itt is több száz eurós költségekről van szó, ahogyan Amszterdamban is komoly tiltásokra számíthatnak: a városba érkező utazók számát úgy korlátozzák, hogy a tengerjáró hajóknak nem engedélyezik az itt kikötést. A város élhetővé tétele mellett a környezet védelme is komoly indok volt, a légszennyezettség mértékét kívánják ezzel is csökkenteni.

A nyakra-főre szelfizésről Magyarországon sem mondanak le a rosszul viselkedő turisták (Fotó: Bach Máté)

Külföldi turisták Magyarországon


Sokan találkozhattak az elmúlt években Budapesten az esti séták alkalmával hangoskodó, fiatal férfiakból álló, legénybúcsút ünneplő, részeg csoportokkal. Talán az ő jelenlétük volt a legszembetűnőbb, és a magatartásuk távolról sem volt jól neveltnek mondható, ám idén nyáron, úgy tűnik, csökkent a számuk. Sok külföldi érkezett ugyanakkor a nagyobb sporteseményekre, ezek közül a Hungaroringen idén rekordot döntött a nézőszám, s ugyancsak büszkék lehettünk az atlétikai világbajnokságra is, melyre több mint 170 ezer vendég érkezett. Kedvelt úti célja vagyunk a brit, a német és az olasz turistáknak is, és a kínai turistacsoportok is újra nagy számban érkeznek hozzánk, nem csak Budapestre. A sportesemények szurkolói esetében azonban sajnos negatív élményeik is voltak, így az idei Európa-liga döntőjére érkezett szurkolók őrjöngésének, azaz a turisták botrányos viselkedésének a fővárosi Liszt Ferenc tér látta kárát. 

Ugyanakkor rossz tapasztalatból szerencsére jóval kevesebb van. Bízunk benne, hogy ezután is inkább jó élményekkel gazdagodnak a hozzánk látogató külföldiek, ahogyan mi is főleg kellemes külföldi és belföldi utazási élményekre készülünk.

Borítókép: Velencei turisták (Fotó: Éberling András)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.