Újra kinyit a Trianon Múzeum

Szeptember 22-től újra látogatható a várpalotai Trianon Múzeum. A 2017 óta teljes felújításon átesett épület a Zichy család kastélya volt, amit kiegészít a településtől pár kilométerre fekvő Nagy-Magyarország Park. Az újranyitást kétnapos eseménysorozattal koronázzák meg, ahol számos különböző szakterület képviselői tartanak előadásokat. A szombati napon itt mutatják be Borbély Zsolt Attila Kárpát-medencei étteremkalauz című kötetét is.

2023. 09. 22. 5:24
A Trianon Múzeum épülete
Forrás: Trianon Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A trianoni békediktátum előzményeit, következményeit és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát bemutató múzeum 2004-ben nyitotta meg kapuit. Rendezvényeivel, tudományos és kulturális tevékenységével az a célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében ezer éve együtt élő közösségek örökségét. Az intézmény számos nemzetpolitikai kezdeményezést indított el: segítője volt a délvidéki magyarirtás áldozatait rehabilitáló folyamatok megindulásának éppúgy, mint a felvidéki deportálások és kitelepítések történetét érintő tudományos, társadalmi diskurzus megindításának is.

Borbély Zsolt Attila kötete a Trianon Múzeumban mutatkozik be.
A Trianon Múzeum programján mutatkozik be lapunk publicistájának, Borbély Zsolt Attilának (balra) a könyve. Fotó: Borbély Zsolt Attila

A kétnapos programon bemutatkozó kötet is az összmagyar gondolkodásnak ebbe a sorába illeszkedik, bemutatva a teljes Kárpát-medence éttermi világát. 

Borbély Zsolt Attila – aki Véleményváró rovatunk publicistája is – lapunknak megemlítette, hogy tudomása szerint hasonló kötet, amely az ezeréves történelmi magyar szállásterület éttermi világát mutatja be, nem született a trianoni békediktátum óta.

A szerzőt a kiadvány megírására 2019-ben kérte fel Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum igazgatója. De időközben 2020 őszén felkérést kapott arra is, hogy a Magyar Nemzet online Repeta rovatában gasztronómiával kapcsolatos írásokat közöljön, amelyre elmondása szerint örömmel mondott igent. E rovatban is a Kárpát-medence magyar egységét igyekszik felmutatni, éppen ezért rendszeresen keres fel az anyaországiakon kívül erdélyi, délvidéki és felvidéki éttermeket, de volt már szó őrvidéki és Dráva-szögi éttermekről is – sorolta fel. 

Borbély Zsolt Attila 2019-ben kapott felkérést az Étteremkalauz elkészítésére (Forrás: Magánarchívum)

A szerző személyes motivációi között említette, hogy gyermekkora óta egységes magyar nemzetben gondolkodik, a magyar nemzetegyesítés eszméje meghatározó volt világképe kialakulásában. 

Szabó Dezső örök érvényű tanítása, mely szerint minden magyar felelős minden magyarért, meghatározó volt a családjában. Véleménye szerint a határokon átívelő magyar integrációt nemcsak közjogi megoldásokkal lehet szolgálni, hanem szakmai síkon is különböző területeken, a tudományos szférától az irodalmon, képzőművészeten keresztül a borászatig. És beletartozik ebbe a vendéglátás, a gasztronómia világa is – emelte ki. 

Borbély Zsolt Attila kifejtette: személy szerint neki semmiféle nehézséget nem jelent a közírói és az étteremkritikusi minőség összeegyeztetése.

Mindkettő belülről fakad, s egyazon törekvés motiválja: a magyar nemzeti közösség szolgálata. A közös magyar sorsalakítás, a történelmi létesélyek optimális kihasználása nemzetpolitikai téren, a magyar értékek, a magyar nagyszerűség felmutatása a gasztronómia és a borászat terén. Mindkettőnek velejárója a kényelmetlen igazságok kimondása és az elért eredmények bemutatása – hangsúlyozta. 

A kétnapos megnyitó programjában változatos események szerepelnek a könyvbemutató mellett.

A pénteken 11 órakor induló eseménysorozatot Kövér László megnyitóbeszéde után a Nemzeti Színház és a Zenével Írt Történelem Egyesület művészei által előadott, Vidnyánszky Attila rendezésében látható műsor nyitja, melyet a Magyar Honvédség Veszprémi Légierő Zenekara kísér, a műsorvezető pedig Szalóczy Pál lesz. A kulturális programok sorát péntek délután az Ismerős Arcok koncertje színesíti, szombaton pedig pódiumbeszélgetésre kerül sor, melynek témája a népi írók, a nép, valamint a népi–urbánus vita tanulságai. Ezen a pódiumbeszélgetésen is részt vesz Borbély Zsolt Attila, politológusi minőségében, majd ezt követően kerül sor a Kárpát-medencei étteremkalauz című kötetének bemutatójára. 

A kulturális témák mellett egyéb szakterületek is bemutatkoznak, mint például a divat: pénteken 14:30-tól rendezik meg Hampel Katalin zenés divatbemutatóját, melynek témája a régi magyar viseletek lesz.

A népfőiskolai kezdeményezés bemutatása mellett több agrár tematikájú esemény is szerepel a programkínálatban, így a régi magyar szőlőfajtákról szóló konferencia vagy a tematikát követő borkóstoló szombaton. 

Kiemelten érdekes esemény lesz a „Petőfi-körtefa” ünnepélyes elültetése, amelyen Kovács Gyula Makovecz- és Prima Primissima díjas gyümölcsész, erdész, a Tündérkert-mozgalom elindítója mond majd beszédet.

 A Kárpát-medence-szerte elterjedt mozgalom az itt őshonos gyümölcsfafajták megőrzésével foglalkozik 

az európai hírű szakember, Bereczki Máté álmát követve, hogy Isten legszebb gyümölcsöskertjévé változtassuk Magyarországot. A nagy előd nyomdokain Kovács Gyula pórszombati erdész az 1980-as években elkezdett az őshonos fajták megőrzésével foglalkozni, ma már több mint háromszázra tehető az azóta létrejött Tündérkertek száma. A kezdeményezés nem csupán a ritka tájfajtákból álló gyümölcsöskertek összességét jelenti, hanem értékmentő szellemi közösséget is.

Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum igazgatója lapunknak elmondta, hogy a megnyitóra igyekeztek a múzeum jelentőségéhez méltó programot összeállítani.

Az intézmény határozott, mindent felülíró célkitűzése, hogy üzeneteikkel el tudják érni a legújabb nemzedéket is. Szándékaik szerint szeretnék felvenni a versenyt a fiatalok által használt képi világ eszközeivel és technikáival. A Trianon Múzeum hatni akar és változást elérni, mert ahogy Szabó Pál Csaba hangsúlyozta: a trianoni trauma ismerete, kezelése, diagnózisa és terápiája nélkül nincs színvonalas közösség és kiegyensúlyozott, értelmes és megvalósítható magyar jövő. 

 

Borítókép: A Trianon Múzeumnak otthont adó Zichy-kastély (Forrás: Trianon Múzeum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.