Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Szolnokon

Neves filmes szakemberek tartanak előadásokat az október 17. és 22. között a szolnoki TISZApART Moziban zajló Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon, ahol könyvbemutatókkal, kiállítással is várják a közönséget.

Forrás: MTI2023. 10. 15. 21:00
A szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál 2023-as bannere
A szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál 2023-as bannere Forrás: ataff.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 18-án, szerdán kora délután Gózon Franciso venezuelai-magyar filmoperatőr-rendező tart előadást az operatőrök munkájáról, október 20-án, pénteken kora délután pedig Tóth Barnabás filmrendező legújabb filmje, a Mesterjátszma kapcsán tart elemző előadást arról, hogyan meséli el a látvány a történetet. A csavaros pszichothriller elemzése kapcsán a nézők betekintést kaphatnak a film írásába és olvasásába is. Lesznek werkképek és videók, moodboard és vizuálistrükk-elemzés is.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programjában szerepel az Elfogy a levegő című film is
Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programjában szerepel az Elfogy a levegő című film is. Fotó: Nemzeti Filmintézet


Október 21-én kora délután a 24 című sorozat látványtervezője, Joseph Hodges Látványtervezés – nem agysebészet címmel tart előadást, amelyben a CGI felemelkedését tárgyalja a filmekben és a televíziós produkciókban.
 

Az előadásokat az október 20–29. között zajló Production Design Week keretében szervezik.

A rendezvénysorozat a világ minden tájáról kapcsol össze szakmai programokat, amelyek a filmes látványtervezésre fókuszálnak. Ebben az időszakban 25 ország 45 városában zajlanak szakmai programok. Mindhárom mesterkurzushoz kísérővetítés is kapcsolódik az előadások napján, délelőtt a szolnoki TISZApART Moziban.
 

Október 20-án délután három kötettel ismerkedhet meg a közönség. 

A Magyar animációs alkotók II. című kiadványról azt írták, hogy a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete 2017-ben indította útjára a Documenta Artis című sorozatát, amelynek második kötete tizenkilenc ismert és elismert magyar animációs alkotót szólaltat meg. A magyar filmfesztiválok helyzetével foglalkozó Filmfesztiválkörkép című könyv az MMA MMKI gondozásában, a MOME, a FilmHungary és a Savaria Filmszemle szakmai támogatásával jelent meg, szerkesztője Kollarik Tamás. A FilmHungary könyvkiadó a Magyarok Hollywoodban című könyvsorozatának újabb kötetét jelenteti meg Pressburger Imre – Egy forgatókönyvíró élete és halála címmel.  
 

Együttműködő Filmmúzeum és Örökség Filmfesztivál címmel tartják a fesztivál ideje alatt a CineEuroConnect Kiállítást,

 amely személyes tárgyak változatos gyűjteményét mutatja be, illetve a filmtörténet és az emberi kapcsolatok „gazdag szövevényét” tárja a látogatók elé. A projekt a Temesvár – Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban című nemzeti kulturális program része.
Az Alexandre Trauner Art/Film fesztiválon tíz játékfilm versenyez a legjobb látványtervezés díjáért október 17–22. között Szolnokon. A fesztivál a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósul meg.
 

A szolnoki filmfesztiválok gyökerei 1969-re nyúlnak vissza, 1998 óta a Tisza Mozi Kft. rendezi a filmes eseményeket, melyek 2000 óta nemzetközi jellegűek, páros évben a képzőművészeti, páratlanban a tudományos filmek versenyével.

2018-ban az egyedülálló tematikájú fesztiválegyüttes új lendületet kapott azzal, hogy fölvette az Oscar-díjas magyar születésű látványtervező, Trauner Sándor nevét és a hagyományok megőrzése mellett a látványtervezők seregszemléjévé is vált.

A fesztivál programja kiegészült egy európai játékfilmes szekcióval, ahol a zsűri a filmek látványtervezését és látványtervezőit díjazza. A filmvetítések mellett évről évre bővül a fesztivál programkínálata. A kísérőrendezvények között helyet kapnak képzőművészeti kiállítások, könyvbemutatók, koncertek, filmszakmai tanácskozások, hazai és nemzetközi szakemberek mesterkurzusai, egyetemek bemutatkozó estjei és további kulturális és gasztronómiai programok.

 

Borítókép: Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál idei bannere (Fotó: Ataff.hu)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.