Bartha Máté nyerte el a Budapest fotográfiai ösztöndíjat

Bartha Máté nyerte el a Budapest fotográfiai ösztöndíjat az idén. A fotográfus szinopszisának címe: Kockavető – tette közzé a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a honlapján.

Forrás: MTI2023. 10. 11. 8:48
Fotó: Bartha Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által kétévente kiírt Budapest fotográfiai ösztöndíj egy évig támogatást ad arra, hogy a nyertes alkotó, idén Bartha Máté, a koncepcióként beadott tematikát követve elkészítse fotósorozatát a magyar fővárosról.

Bartha Máté Kockavető című szinopszisának egyik képe. Fotó: Capacenter.hu

Az ösztöndíj mellett a fotográfus lehetőséget kap a Capa-központ 8F Galériájában a bemutatkozásra, az ösztöndíj része egy, a kiállításhoz kapcsolódó katalógus megjelentetése is. Az ösztöndíj odaítéléséről öttagú szakmai kuratórium döntött. Ennek tagja volt Csizek Gabriella, a Capa-központ kurátora, Halász Dániel fotográfus, Korniss Péter fotográfus, a díj alapítója, Mucsi Emese, a Capa-központ kurátora és Nyáry Krisztián író, digitális tartalomkészítő.

Bartha Máté az ösztöndíj keretei közt Budapest 23 kerületét szeretné bejárni, és fényképeket készíteni egy játékos, kreatív asszociációra építő, egyszerű, ám kihívást jelentő szabály mentén: témáit, helyszíneit kockadobással határozza meg.

Az ösztöndíjas időszak alatt létrehozott – kiállítás és kiadvány formájában is jól működő – képanyag friss, szerzői látlelet a városról, másfelől kísérleti, performatív projekt, amely az utcai fotó gyökereihez visszanyúlva az új felfedezésének örök lehetőségét, a vizuális kreativitás fontosságát mutatja fel, egy egyre inkább a digitális térben burjánzó képözön által definiált világban

– fogalmaz a fotográfus.

A helyszínek meghatározásához két nyolcoldalú kockát használ, az egyik a távolságot, a másik az irányt határozza meg. Az adott kerület mértani középpontjából kiindulva kutatja fel a véletlen által kijelölt helyszíneket, legyen szó köz-, vagy magánterületről.

A megszólított emberekkel, közösségekkel az anyag befejeztéig tartja a kapcsolatot, verbális információt is gyűjt: a helyszínek esszenciáit sűrítő mondatokat, anekdotákat. Ezekből alakítja ki az adott kerület képanyagát, minden esetben keresve a képeket összefűző egységes, egyedi vizuális világot, narratívát. Mint írja, hogy próbára tegye tervét, a VIII. kerület képanyagát elkészítette. A projekt kimenetele egyrészt egy kiállítás, aminek különlegessége a megszólított, széles közönség, köztük a 23 kerületben megismert személyekkel, közösségekkel – fogalmaz.

A kiállítás mellett egy kiadványt képzel el, amely nagyalakú, képes napilapok érzetét kelti, és oldalpáronként jelenít meg egy-egy kerületet térképekkel, útvonalakkal, kiemelt képekkel és a közérthetőséget szolgáló helyszínmegjelölésekkel, idézetekkel. Egy művészi értéket képviselő, kordokumentumként is működő fotóújság, amelyben a képekkel egyenrangú fontosságú a kísérlet grafikai lenyomata: Budapest-térkép, és az azon megjelenő, csillagképekre emlékeztető útvonalak.

„Művészeti tevékenységem, kutatásaim fókuszába az utóbbi időszakban a játék és a művészet kapcsolata került. Kockavető munkacímű projektem az első állomás” 

– fogalmaz.

Borítókép: Bartha Máté Kockavető című szinopszisának egyik darabja (Forrás: Capacenter.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.