Együtt kell élni a népművészettel

Závogyán Magdolna kulturális államtitkár a Kárpát-medence viseletkultúráját bemutató kiállítás, egyben az ASzakkör – Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért 2023 program ünnepélyes megnyitóján egyebek között a népi mesterségek fontosságáról beszélt.

Forrás: MTI2023. 10. 06. 9:30
ZÁVOGYÁN Magdolna
Megnyílt a Kárpát-medence viseletkultúráját bemutató kiállítás Lakiteleken Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Závogyán Magdolna kulturális államtitkár a csütörtöki eseményen hangsúlyozta, hogy A viseletek és viseletkiegészítők régen és ma című kiállítás arról üzen, hogy a népművészettől nem távolságot kell tartani, hanem a népművészettel együtt kell élni. Kiemelte: a nemzeti identitás megőrzése és a jövő felelős építése nem lehetséges a gyökerekből való táplálkozás nélkül, éppen ezért erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, 

hogy a kulturális örökségünk megismertetése rendszerszinten épüljön be a magyar családok és a magyar közösségek életébe.

 

nemzeti művelődés intézete - népi mesterségek kiállítás
A Kárpád-medence viselettörténetét bemutató kiállítás nyílt a lakiteleki NMI-ben (Fotó: MTI/Bús Csaba)

A közösségek jól ismerik őseink örökségét

A kulturális államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormánynak köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) lehetőséget kapott arra, hogy 18 szakágban több ezer szakkört részesítsen módszertani támogatásban. Hangsúlyozta azt is, hogy 

az ASzakkör program lényegi eleme, hogy az embereket nem elcsábítani, kiszakítani szeretné szűkebb környezetükből, lakóhelyükről, épp ellenkezőleg, a helyi kötődés, az identitást és a kisközösségeket kívánja megerősíteni a helyben szervezett lehetőségek felkínálásával.

Hozzátette, hogy ez az elgondolás azon a meggyőződésen alapszik, miszerint „reményteljes jövőt építeni csak az egyének és a közösségek képesek, akik jól ismerik őseink örökségét, tisztelve becsülik hagyományainkat, büszkék származásunkra, és készek élni szűkebb hazájuk lehetőségeivel. Így válnak e közösségek tagjai példává, hiteles értékközvetítőkké gyerekek, unokák számára, hirdetve a tanulás, a munka és a szorgalom becsületét”.

Nem kevesebb ez, mint a nemzetépítés maga, melyhez az egyén boldogulásán keresztül vezet az út 

– fogalmazott Závogyán Magdolna.
 

Az ASzakkör mint tudásmegosztó portál 

Ezt követően Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszöntőjében felidézte, hogy az ASzakkör elnevezésű programot még 2020-ban, a pandémia kezdetén Závogyán Magdolna indította útjára, mert úgy gondolta, hogy 

a közösségeket nem szabad magukra hagyni, a közösségeket minden helyzetben meg kell tartani.

Elmondta azt is, hogy a program néhány évvel ezelőtt online tudásmegosztó portálként indult azért, hogy a közösségek meg tudják sajátítani a bemutatott kézműves technikákat.

 Továbbá hangsúlyozta, hogy a magyar állam, a magyar kormány támogatásával a NMI biztosította az eszközöket, az alapanyagokat, a módszertani kisfilmeket és a mentorálást.

 

Fókuszban a népi dizájn 

A motívumkincsekben gazdag A viseletek és viseletkiegészítők régen és ma című tárlat hagyományos, illetve modern népi ihletésű alkalmi és hétköznapi öltözékeket sorakoztat fel. 

A részletesen kimunkált, egyedi alkotásokat a Békés Megyei Népművészeti Egyesület biztosította. A tárlatot a szervezet elnöke, Pál Miklósné nyitotta meg.


A kiállítás 2024. február 29-ig látogatható a Nemzeti Művelődési Intézet lakiteleki székházának nyitvatartási idejében.

Borítókép: Závogyán Magdolna kulturális államtitkár köszöntőbeszédet mond a Nemzeti Művelődési Intézet székházában (Fotó: MTI/Bús Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.