Fekete Péter rangos cirkuszszakmai konferencián szólalt fel

A Kínai Wuqiao Nemzetközi Cirkuszfesztivál részeként rendezték meg a cirkuszszakmai konferenciát, amely elsősorban a cirkuszművészet, a cirkuszok működése és a turizmus kapcsolatát vizsgálta. Az eseményen Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója is részt vett.

2023. 10. 24. 5:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rendkívüli megtiszteltetés számomra, hogy ezen a tudományos szintű, professzorok, egyetemi tudósok, nemzetközi kulturális és államigazgatási felsővezetők, valamint a világ legelismertebb turisztikai szakmai vezérigazgatói részvételével megrendezett rangos konferencián egyedüli európai előadóként kértek fel, hogy megosszam tapasztalataimat a fesztiválok és a turizmus kapcsolatáról, a Budapest nemzetközi cirkuszfesztivál által generált nemzetközi figyelemről, és általában a fesztiválok közösségteremtő hatásairól – jelentette ki Fekete Péter.

Fekete Péter a fesztiválok közösségteremtő hatásairól is beszélt a konferencián. Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója arról beszélt a mintegy száz főből álló prominens nemzetközi szakmai plénum előtt, hogy milyen előnyökkel járhat egy kulturális fesztivál megrendezése. – Egyrészt elhozza a világot az adott település lakóinak, ezzel megerősíti a jó itt élni érzést, szélesíti a helyi lakosság látókörét, betekintést nyújt más nemzetek kultúrájába. Másrészt olyan szakembereket utaztat az adott városba, országba, akik hitelesek a saját területükön, így ha az ott tapasztaltakat magukkal viszik, a leghitelesebb módon tudják képviselni a fesztivált rendező ország vagy város értékeit. Hírvivők ők, akik a szervező ország pozitív üzeneteit terjesztik a világban. Harmadrészt elindít egy folyamatot, turistamozgást generál, ami közvetlen és közvetett bevételeket is jelent. Közvetlen bevétel származik a jegyértékesítésből, közvetett a hotel, a gasztronómia és az egyéb szolgáltatások bevétele – fogalmazott az eseményen Fekete Péter.

A főigazgató példaként említette a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált, valamint a Szarvasi Vízi Színházat. – Egy magyar kisvárosban egy különleges kulturális színtér létrehozása azt eredményezte, hogy megtízszereződött a turizmus, különböző minőségű szállodák létesültek, és a gasztronómiai kínálat is jelentősen kibővült az adott településen – hangsúlyozta. A fesztiválok időzítésével kapcsolatosan a főigazgató kiemelte a szezonkiszélesítő hatás fontosságát. Mint mondta, a Balaton-parti fesztiválok jó esetben úgy vannak időzítve, hogy azok kiterjesszék, meghosszabbítsák a szezont. 

A Budapest nemzetközi cirkuszfesztivál januári megrendezése segíti az amúgy kulturális holtszezon kitöltését Budapesten.

A Kínai Wuqiao Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak idén Sicsiacsuang, az észak-kínai Hopej tartomány fővárosa ad otthont. A nyüzsgő város lakossága tízmillió fő. A fesztivál – amelyet 1987-ben alapítottak és kétévente rendeznek meg –, a legnagyobb és legrangosabb cirkuszművészeti esemény Kínában, 31 országból érkeztek fellépők és vendégek. Az ország gigantikus művészeti és kulturális fesztiváljának zsűrijében a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója képviseli Magyarországot és Európát. 

Wuqiao fontos nekünk, magyaroknak, hiszen Kristóf Krisztián kétszeres ezüst-, Simet László pedig aranyérmese a fesztiválnak

– tette hozzá Fekete Péter.

Kína legtradicionálisabb fesztiváljáról van szó, amelyen számos akrobatacsoport mutatkozik be az elmúlt évek során kidolgozott új világszámaival. Már a megnyitó ünnepségen megvillantották tudásukat a kínaiak, egyszerre 20-25 fiatal mozgott a színpadon, a fesztivált ugyanis egy félkör alakú nézőtérrel és frontszínpaddal bíró kultúrpalotában rendezik meg, nem manézsban, mint azt a cirkuszokban megszokhattuk. 

Fekete Péter azt is elárulta, hogy tárgyalásokat folytat a legismertebb kínai edzőkkel, producerekkel, hiszen januári fesztiváljukra olyan produkciókat szeretne elhozni, amelyeket még sosem mutattak be Európában. 

– Öröm találkozni magyarokkal, Kristóf Krisztián szinte hazajár ide, most is ott van a szakemberek, a legújabb műsorszámokat kitaláló, megbecsült cirkuszi menedzserek között – tette hozzá a főigazgató.

Borítókép: Fekete Péter a Kínai Wuqiao Nemzetközi Cirkuszfesztivál konferenciáján (Fotó: Fővárosi Nagycirkusz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.