Ismét megrendezik a Magyar könyvkiadók napját

A szépirodalomról és szaktudományról, a változó könyvkiadási trendekről, a fantáziáról és a valóság megértéséről, a múltról és a jövőről is szó esik a rendezvényen, melyet október 18-án és 19-én tartanak a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán. A hetedik alkalommal megszervezett Magyar könyvkiadók napján arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy egy bölcsészkar nem létezhet könyvkiadók nélkül, hiszen az oktatók és a hallgatók egyszerre könyvek szerzői, olvasói, értelmezői.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 8:00
Magyar könyvkiadók napja
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos rendezvényen a bölcsészkar épületében, a Café Radnótiban nyolc könyvkiadó – a Helikon, a L’Harmattan, a Kalligram, a Napvilág, a Gabo, a Typotex, a Magvető és a Jelenkor – mutatkozik be egy-egy kötettel.

Magyar könyvkiadók napja
 A Magyar könyvkiadók napján nyolc kiadó mutatkozik be. Fotó: Kovács Tamás

Szerdán Romsics Ignác történész-akadémikus nagy érdeklődést kiváltó, Hetven év – Egotörténelem 1951–2021, 1–2. című memoárjáról beszél. Gyenge Zoltán filozófus On the Concept of Alien című angol nyelvű esszékötetének megjelenése kapcsán kerekasztal-beszélgetést rendeznek a nyílt hozzáférésű könyvkiadásról és annak magyarországi úttörőjéről, a L’Harmattan Open Access platformjáról. Jolsvai András két legutóbbi, Márton Irma tévedése és Két őszi nap Újpesten című köteteivel érkezik a rendezvényre. Ignácz Károly pedig bemutatja az általa szerkesztett, a főváros születésének 150. évfordulójára megjelent, Kérdések és válaszok Budapestről című könyvet.

Csütörtökön Kleinheincz Csilla a népmesei elemekből merítő Ólomerdő-trilógiája mellett az Alvilági szövedék című fantasy regényét hozza el a Radnóti Caféba.

Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus A pletyka természete című könyve mellett mesél majd Érdi Péterrel közösen írt, Repair című kötetéről, majd Jánossy Lajost kérdezik a rendszerváltás időszakában játszódó, Örök hely és mindenhol idő című regényéről. Végezetül pedig a szegedi bölcsészkaron végzett Milbacher Róbert mondja el, hogyan született egy mára nyomtalanul eltűnt szlavóniai telepes falut megidéző, Keserű víz című regénye.

A könyvbemutatókat két esti program is kiegészíti: az Esterházy Péter emlékére szervezett szerdai felolvasóesten a távolság hívószóra született szövegeket hallhatnak az érdeklődők íróktól és filozófusoktól. Csütörtökön pedig a pécsi egyetem oktatója, egyben a 30Y zenekar énekes-dalszerzője, Beck Zoltán szerzői estjére várják a közönséget.

 

Borítókép: A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának olvasóterme (Forrás: Wikipédia)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.