Megjelent Tóth Gábor Ákos legújabb kötete

Tóth Gábor Ákos író legújabb, Balatoni örökség című kötetében a balatoni életet – a szőlőművelést, borkultúrát, vendéglátást, az őslakosok gondolkodásmódját – ábrázolja mély empátiával. Az író öt évvel ezelőtt hátat fordított Budapestnek, és feleségével leköltözött a tóparti városba. Itt folytatta Édesvízi mediterrán regénysorozatát, melynek okán olvasói és kritikusai balatoni nagykövetként emlegetik – tájékoztat a Likebalaton.hu oldalon megjelent cikk.

Forrás: likebalaton.hu2023. 10. 29. 20:02
A Balatoni értéktár Kovács Emőke új könyve a magyar tengerről.
Zamárdi, 2023. augusztus 24. Fiatalok a Strand Fesztiválon Zamárdiban 2023. augusztus 24-én. A fesztivált augusztus 23. és 26. között rendezik meg a Balaton-parti településen. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az írás tájékoztatása szerint a kötet az idei ünnepi könyvhétre jelent meg, s cselekményében megelőzi a sorozat utolsó, Balatoni menedék című darabját. Ám a visszacsatolások, utalások teljessé teszik az elénk táruló család tagjainak, barátainak hol élményekkel, hol viszontagságokkal teli életét. Mint írják, a regény óhatatlanul arra csábítja olvasóit, hogy megismerkedjenek a többi kötettel is, a közelmúltból a Balatoni futárral és a Balatoni menedékkel.

A Balatoni örökség című könyv borítója (Forrás: Likebalaton.hu, illusztráció: Kellei György)

A cikkből egyebek közt azt is megtudhatjuk, hogy a cselekmény helyszíne a Balatonszépe nevű település. Itt áll az a kétszáz éves kúria, a menedék. Északról szőlőbirtok és csendes hegyoldal határolja, délről ott a páratlan balatoni panoráma. Az apácarácsú, loggiás kúriához hajdani zsellérház is tartozik; az intarziás parkettájú helyiségekben antikvitások, festmények, porcelánok lehelik a polgári miliőt. 1994-ben ide toppan be a baloldali érzelmű Rita, a régen látott barát, hogy felügyeljen Csengődi István idős unokájára, Kálmánra. 

A nagyapa hajdan fiatal, lezser pesti firkász volt, akit Füredre száműztek, hogy rendszerezze Jókai Mór hagyatékát. Ráakad arra a levelezésre, melyet az író folytatott tizennyolc éves gyámleányával. Csengődi Emmával, az első magyar fotográfus lánnyal (akvarellfestő is) megalapítja a Balatoni futár című lapot, melynek főszerkesztője és tulajdonosa. Az öreg Csengődit és Kálmánt bolond bárónak titulálják a faluban. Kálmán egyéves, amikor apját, báró Csengődi Ferencet és feleségét 1922-ben, a fehérterror idején megöli egy félkatonai különítmény.
Amint arra a cikk szerzője felhívja a figyelmet, az évtizedeket átfogó mű fejezetei – felrúgva a kronológiát – minduntalan hátratekintve araszolnak előre, de 1939-től a végpont a jelen, vagyis a kilencvenes évek dereka. Hőseink menekülnek a múlt elől, miközben kemény kritikát fogalmaznak meg napjainkról, például a nagyszájú, fenyegetőző vállalkozóról, aki mindenáron a mediterrán tájat akarja elcsúfítani. Filmszerű snittként peregnek a rövid, csattanós fejezetek. A hétköznapi beszédet tükröző dialógusok néha kajánkodók, ám szellemesek, akárcsak az író hasonlatai – olvashatjuk a cikkben.
Az írás teljes terjedelmében a Likebalaton.hu oldalon érhető el.

Borítókép: A balatoni élet szépségéről szól Tóth Gábor Ákos legújabb regénye (Fotó: Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.