Zsuráfszky Zoltán: A Végvárak, vitézek egy táncra termett történet + videó

Két bemutatót is tart egy hónap alatt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes: a Végvárak, vitézek a török korba, az Éljen Petőfi! pedig a szabadságharc idejébe vezeti vissza a nézőt.

Forrás: Kultúra.hu2023. 10. 10. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Új műfaj, táncszínjáték született a Végvárak, vitézekkel, ebben az előadásban ugyanis a táncosaink nemcsak énekelnek és mozognak, hanem beszélnek is. Táncra termett történetről van szó, amit azzal teszünk maivá, hogy két síkon, keretbe foglalva futtatjuk a cselekményt – mondta Zsuráfszky Zoltán a Kultúra.hu portálnak. A török korba visszarepítő előadás premierje néhány nap múlva lesz. 

Az Éljen Petőfi! című előadás a szabadságharc időszakát eleveníti fel
Az Éljen Petőfi! című előadás a szabadságharc időszakát eleveníti fel (Fotó:  Magyar Nemzeti Táncegyüttes)

Mint mondta, a mostani premiert az irodalmi megszólalások teszik izgalmassá, de a népzenei betétek és a kortárs zene keveredése, illetve Eredics Benjamin szimfonikus zenekarra írt dallamai színesítik. Zsuráfszky Zoltán elmondta, az együttes feladatának tartja, hogy megismertesse a fiatalokkal a magyar történelmet. – Ha megnézik a Végvárak, vitézek című előadásunkat, amelyben a mai és az elmúlt korok történeteit összekötjük, máris képet kapnak a XVI. századról, és indíttatást érezhetnek megismerkedni az eredeti regénnyel is [az Egri csillagokkal – a szerk.].

Az Éljen Petőfi! című előadásban Herczegh Péter színművész mellett több táncos kelti életre a költőt, akinek versei is elhangoznak. A darabot a Liszt ünnep keretei között mutatják be, ezért az előadás fináléjában az 1848-as borús, háborús képhez a XIX. századi romantika nagy zeneszerzőjétől idéznek részleteket.

A magyar népművészet képviselőjeként mindenhová elvisszük a Kárpát-medencei néptáncokat, ahová csak hívnak minket. Gazdag repertoárt mondhatunk a magunkénak, az autentikus táncok mellett a modernebb népi vonalat is becsempésszük a táncjátékainkba, és a gyerekekről sem feledkezünk meg

 – mondta Zsuráfszky Zoltán.

Borítókép: Zsuráfszky Zoltán a Végvárak, vitézek táncszínjáték próbáján (Fotó: Magyar Nemzeti Táncszínház/Cseke Csilla)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.